İŞKUR İl Müdürü Nazım BALCI, 1 Nisan – 3 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen İşgücü Piyasası Araştırması sonuçlarını açıkladı. Balcı, referans döneminde İŞKUR’un Balıkesir’de bin 157 işyerini ziyaret ederek eleman ihtiyaçlarını tespit ettiğini söyledi.

 

İŞKUR İl Müdürü Balcı, “Balıkesir genelinde 20+ istihdamlı işyerlerinin %14,3’ünde 840 kişilik açık iş olduğu tespit edilmiştir. Balıkesir genelinde açık iş oranı %1,1 olarak hesaplanmış ve en yüksek açık iş oranına sahip sektör %2,9 ile Madencilik ve taş ocakçılığı sektörü olmuştur. Açık işi en çok olan işyerleri %22 oran ile Konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri sektöründedir. İş yeri bazında Konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri sektörünü ve %20 lik oranla Bilgi ve iletişim sektörü takip etmektedir. İşverenlerin en çok talepte bulundukları meslekler Beden İşçisi (Genel), Güvenlik Görevlisi, Garson (Servis Elemanı)’dur. Açık işlerde en çok aranılan ilk üç beceri Fiziki ve Bedensel Yeterlilik,Takım Çalışması ile Yeterli Mesleki/Teknik Bilgi ve Tecrübe’ dir. İşverenler talep ettikleri açık işleri en çok İŞKUR aracılığı ile aramakta olup daha sonra Kendi Çalışanları Aracılığıyla personel ihtiyacını tamamlamaktadır.” Dedi

 

KALİFİYELİ ELEMAN ARANIYOR

Balıkesir’de araştırma kapsamındaki 20+ istihdamlı işyerlerinin %21,1’inde 945 kişinin temininde güçlük çekildiğini söyleyen Balcı, eleman temininde en çok güçlük çekilen mesleklerin Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi, Makineci (Dikiş), Terzi, Şoför-Yük Taşıma, Beden İşçisi (Genel), Canlı Piliç Kabul İşçisi, Beden İşçisi (Tasıma, Yükleme-Boşaltma), Mobilya Montajcısı, Elektrikçi (Genel), Forklift Operatörü meslekleri olduğunu belirtti.

İSTİHDAM ARTACAK

Balıkesir genelinde 20+ istihdamlı işyerlerinde 2bin 135 kişilik net istihdam artışı beklendiğini belirten Nazım BALCI, “İşverenler, 2020 yılı Nisan ayı sonuna kadar istihdamlarının % 2,9 oranında artmasını öngörmektedirler. En fazla istihdam artışı beklenen sektörler İmalat ile İdari ve destek hizmet faaliyetleri’ dir. Müşteri Hizmetleri Görevlisi/Asistanı, Makineci (Dikiş) ve Satış Elemanı (Perakende) mesleklerinde istihdam artışı beklenmektedir.” dedi.