Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

KENT KONSEYİ BÜNYESİNDE ÇEVRE MECLİSİ KURULMALI

TEMA Vakfı İl Temsilcisi Metin Kuter, kent konseyleri bünyesinde çevre meclislerinin oluşturulması gerektiğini belirtti.

TEMA Vakfı İl Temsilcisi

Dünyanın iklim krizi yaşadığını ve çevresel konuların hayati önem taşıdığını ifade eden Kuter, “Balıkesir ve Altıeylül Kent Konseyleri genel kurullarını gerçekleştirdi. Kent Konseyi içerisinde Meclisler ve alt çalışma grupları belirlendi. Geçen dönemlerde talebimiz vardı ama bu genel kurulda da Çevre Meclisi’nin oluşturulmadığını gördük… Dünyada, ülkemizde ve ilimizde büyük çevre sorunlarıyla karşı karşıyayız. Tehlike kapıya dayandı.. Bu yıl iklim krizinin etkilerini iyice hissettik… Sorunları nasıl çözeceğiz?”

TEMA Vakfı İl Temsilcisi Metin Kuter, yakın zamanda seçimleri yapılan Balıkesir Kent Konseyi ve Altıeylül Kent Konseylerinde çevre meclislerinin kurulmadığına dikkat çekti. Kent konseylerinde mutlaka çevre meclislerinin olması gerektiğini ifade eden Kuter, “Yapılan araştırmalara göre, dünya genelinde kentler gerek kapladıkları alanlar gerekse tüketimleri ile doğal varlıkların kaybının %75’inden, enerji kullanımının %60-75’inden ve sera gazı salımlarının %70’inden sorumludur. Bu veriler iklim değişikliğinde kentlerin önemli bir payı olduğunu göstermektedir. Diğer yandan iklim değişikliği nedeniyle oluşan aşırı hava olayları; seller, soğuk ve sıcak hava dalgaları ile uç değerler de yine en fazla kentleri etkilemektedir. Türkiye nüfusunun %92,8’inin il ve ilçe merkezlerinde yaşıyor olması, dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de kentlerin bir yandan iklim değişikliğinin sorumlusu olduğu diğer yandan da iklim değişikliğinin etkilerine yoğun biçimde maruz kaldığını göstermektedir. İklim değişikliğinin etkisini artırması ile kent planlama ve yönetiminin doğrudan ilgisi bulunmaktadır” dedi.

GİRİŞİMLERDE BULUNULDU
Kent Konseyleri bünyesinde çevre meclislerinin kurulması adına girişimlerde bulunduklarını ifade eden TEMA İl Başkanı Metin Kuter, “Yasal ve toplumsal alanlarda Balıkesir’de mücadele veren STK, platform, inisiyatif ve bireysel katılımcılarla  Anayasa’da hüküm altına alınmış olan yaşam hakkımızın, aynı çerçevede sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşam hakkımızın, kentsel haklarımızın, doğanın haklarının yok sayılarak sürdürülen/sürdürülecek olan politikalara karşı güç birliği ile, ortak söz söylemek , mücadele etmek ve sorunların çözümüne dönük projeler üretmek, katkı sunmak için, “Balıkesir Kent Konseyi Çevre Meclisi” kurulmasını talep ediyoruz.  Bu meclis içerisinde; katılımcılık, sürdürülebilirlik, yaşanabilirlik, hoşgörü ve uzlaşma ilkeleri ışığında, düşüncelerini açıkça söyleyebilme, çözüm üretebilme, karar alabilme ve uygulayabilme mekanizmaları geliştirmeyi sağlayan ve kentin çevre ve ekoloji sorunlarına sahip çıkan, çevre ve ekoloji mücadelesine odaklı, kentin olduğu kadar kırsalın ve doğal yaşamın da savunuculuğunu yapmak istiyoruz. Çevre Meclisi kurulması talebimizi Balıkesir Kent Konseyi Başkanlığına ve Altıeylül Kent Konseyi başkanlığına yazımızla ilettik. Balıkesir Kent Konseyi Başkanı Sayın Sevinç Baykan Özden hanımı ziyaretimizde sözlü olarak da ilettik. Çok sıcak karşılandık. İlk yürütme kurulu toplantısında görüşüleceğini söyledi. Olması gerektiğini söyledi. Altıeylül Kent Konseyi Genel Kurulunda divan başkanlığına ve seçilen konsey başkanına talebimizi ilettik. İlk yürütme kurulu toplantısında görüşüleceği sözünü aldık. Takipçisi olacağız.  Gezegenimizdeki tüm canlılara karşı sorumluluğumuz var. Bu bilinçle hareket etmeliyiz” dedi.