Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

KERESTE SEKTÖRÜ MAZİSİNİ ARIYOR!

İnşaat sektörünün durgunluğu kerestecileri zor durumda bıraktı. İnşaat sektörünün önemli saç ayaklarından biri olan keresteciler, kredi faizlerinin yüksekliğinden dolayı inşaatların durgunlaşması nedeniyle işlerinde gözle görülür düşüş yaşanıyor. Uzun yıllardır sektörün içerisinde yer alan Hurşit Akyüz, pandemi dönemindeki hareketliliği mumla aradıklarını belirtti.

İnşaat sektörünün durgunluğu kerestecileri

Balıkesir’de kereste sektörü birkaç yıl önceki iş hareketliliğini mumla arıyor. İnşaat sektöründeki durgunluk en çok kerestecilerin işlerini olumsuz etkiledi. Maliyetlerin artıp, kredilerin yükselmesi sonucunda inşaatlarda gözle görülür bir düşüş yaşanıyor. İnşaat sektörünün önemli saç ayaklarından keresteciler düşen iş hacminden dolayı birkaç yıl önce yaptıkları işleri arar oldular. Uzun yıllardır sektörde faaliyet gösteren Hurşit Akyüz, pandemi döneminde işleri çok uzağında olduklarını belirtirken, son iki yıl içerisinde işlerin yüzde 50 düştüğünü açıkladı. İnşaat sektöründe yaprak kıpırdamadığını ifade eden Akyüz, “Bizim işlerimiz durağan şekilde gidiyor. Bunun da sebebi, banka kredilerinin faizlerinin yüksek olmasından dolayı yeni bina yapımı olmuyor, yeni bina yapılmayınca da kereste satışı da yapılmıyor. Geçen yıla göre işlerimiz düştü, üç-dört yıl öncesine göre çok daha düştü. Her geçen yıl bir önceki yılı arıyoruz. Pandemi de işimiz patlama yaptı. Peşin parasıyla kereste veremediğimiz dönemler oldu. Ancak şimdi bu durumun çok uzağındayız. İki yıl önceye göre işlerimiz yüzde 50 düşük durumda” dedi.

İKAME ÜRÜNLERİN YAYGINLAŞMASI DA İŞLERİ DÜŞÜRDÜ

İnşaat sektöründe ahşabın ikamesi olan ürünlerin yaygınlaşmasının da işlerini olumsuz etkilediğini ifade eden Akyüz, “ Fiyatlarımız da uygun seviyede gidiyor ancak yeterli talep yok. Keresteler çatıda ve kalıpta kullanılıyor. Ahşaba da alternatif çok olduğu için kereste satışları düştü. Önceden bir daireye en az 3 metreküp kereste giderdi.  5 metreküpten aşağı malzeme gitmezdi. Kapı Amerikan’a döndü, çerçeve plastiğe gitti, taban tahtası laminanta gitti. Bizim işlerde iyice düştü. Ahşabın iyi olduğunu herkes iyi biliyor ama ahşap taban yapmak laminantın dört katı para tutuyor.” dedi.