Balıkesir Esnaf Teşkilatı 85 oda başkanının katılımıyla Başkanlar Kurulu İstişare Toplantısında TSK’nın Barış Pınarı Harekatına destek olmak için bağışta bulunacak. Ayrıca Esnafın en büyük derdi olan sigorta primlerinin 7 bin 200’e indirilmesi zincir marketlerin esnaf ve sanatkara açtığı zararın ortadan kaldırılması ve çıraklık eğitim merkezindi bitiren çırakların Lise Diploması almasıyla birlikte kamuoyu oluşturmak için çalışmalar başlatılacak.

 

Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (BESOB) Başkanlar Kurulu İstişare Toplantısı tamamlandı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan toplantıda açılış konuşmasını Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Fehmi Erdem yaptı.

Esnaf ve sanatkarın sorunlarının belirlendiği BESOB Başkanlar Kurulu İstişare Toplantısı ve sonuç bildirgesindeki sorunların çözümü için çizilen yol haritasının yanında, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye topraklarında Fırat’ın doğusundaki terör yapılanmalarını temizlemek için başlattığı ‘Barış Pınarı’ Harekatına destek olmak için Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı’na bağış yapma kararı aldı. BESOB’a bağlı 85 Esnaf Odası’nın Yönetim Kurulu Kararlarının alınmasının ardından bağışlar toplanacak ve Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı hesabına aktarılacak.

 

“BİZ BÜYÜK BİR AİLEYİZ”

Genişletilmiş Başkanlar Kurulu açılış konuşmasını yapan Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Fehmi Erdem “Bu gün burada, 85 Odamızın, 79 tanesinin Başkan, Başkan Vekili, Yönetim Kurulu üyeleri ve aileleri ile birlikte 286 kişi olarak katılım sağlamasından ve Başkanlar kurulu toplantımıza göstermiş oldukları hassasiyetten dolaya ayrıca teşekkürü bir borç biliyorum. Biz Büyük Bir aileyiz sözünü, bir defa daha burada kanıtlamış bulunmaktayız” dedi.

 

“NECDET ERKAN UNUTULMADI”

Geçen yıl yaptığımız Başkanlar kurulunda aramızda bulunan Birlik Başkan Vekili Necdet Erkan’ın vefatı ile teşkilatın büyük bir üzüntü yaşadığını ifade eden Başkan Erdem “Kendisinin teşkilatımız için yaptıklarını asla unutmayacağız. Kimimizin abisi, kimimizin kardeşi olarak gönüllerimizde yer eden. Dostum, kardeşim Birlik Başkan vekilim Necdet Erkan’a yeniden Allahtan rahmet diliyor, mekanı cennet olsun diyorum.

Ailesine, yakınlarına ve teşkilatımıza Allahtan sabırlar niyaz ediyorum. Başta Necdet Erkan olmak üzere, ebediyete intikal etmiş, tüm başkanlarımıza, yöneticilerimize ve esnaf sanatkarımıza Allahtan rahmet diliyor, saygı ile eğiliyorum. Mekanları cennet olsun” diye konuştu.

 

“ESNAF VE SANATKARIMIZ BİRÇOK

SORUN İLE MÜCADELE EDİYOR”

BESOB Başkanı Fehmi Erdem, esnafın sorunları ile ilgili şunları söyledi:

“Balıkesir ili ve esnaf sanatkarımızın sorunlarının çözümleri için gerek basın kanalıyla, Başta Sayın Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, Millet Vekillerimiz, 20 İlçe Belediye Başkanımız, Emniyet Müdürlüğümüz, Daire Müdürlerimiz nezdinde daima takipçisi olduk. Esnaf ve Sanatkarlarımızın içinde bulunduğu sorunları gerektiğinde Ankara’ya taşıdık. İlgililere duyurmaya çalıştık.

AVM ve Zincir Marketlerin yaptıkları haksız rekabetler, Sigorta primlerinin yüksekliği ve prim gün sayılarının farklılığı, Motorin ve Benzindeki zam oranları, Çırak sayısındaki yetersizlik, kâr oranlarının çok düşük olması gibi birçok başlık sayılabilir.”

 

“PRİM GÜN SAYISI

7 BİN 200’E İNDİRİLMELİ”

Türkiye’nin orta direğini oluşturan Esnaf ve Sanatkarların bu sorunlarının çözülebilmesi için gerekli çabayı sarf ettiklerinin önemle altını çizen BESOB Başkanı Fehmi Erdem “Gecesini gündüzüne katarak çalışan esnaf ve sanatkârımız, uzun prim gün sayısının altında eziliyor.

Bizim yanımızda günde 8 saat çalışan SSK’lı işçimizin emekliliği için 7 bin 200 prim gün sayısı yeterliyken patron konumundaki esnaf ve sanatkârımız günde 16 -18 saat çalışıp emeklilik için 9 bin günü doldurmak zorunda. Arada 1800 prim günü, yani yaklaşık 5 yıllık fark var. Tüm kesimlerin eşit haklara sahip olması ve sosyal güvenlikte norm birliğinin sağlanması için prim gün sayısı eşitlenmeli. SSK’lı çalışanların iki katı kadar mesai yapan esnafımızın yıpranma payı düşünülerek, ödemesi gereken prim gün sayısı 7 bin 200’e indirilmeli. Esnafın prim gün sayısının diğer kesimlerden fazla olması, Anayasa’nın eşitlik ilkesine de aykırıdır. Bunun için bir düzenleme yapılması zorunludur.”

 

“BİR KİŞİYE AİT BİNLERCE

MAĞAZA OLAMAZ”

Haksız rekabetin en büyük örneklerinden birisinin de zincir marketler olduğunu, bir kişiye ait binlerce mağazanın olamayacağını ve bu durum kabul edilir değil bir yanı bulunmadığını önemle belirten Başkan Fehmi Erdem “Adım başı yan yana her sokağa açılarak artık sayıları 36 binin üzerine çıktı. Satmadıkları ise hiçbir ürün yok. Tırnak makasından beyaz eşyaya, kıyafetten kırtasiyeye, sebzeden araba lastiğine kadar onlarca esnafın işini tek bir mağaza üzerinden yapıyorlar. Üstelik tek bir merkezden açıldıkları için tek bir vergi dairesine kayıtlılar. Yani merkezleri dışındaki tüm illerde şehre yalnızca çöplerini bırakıyorlar.

Kuralsız açılışlara artık bir son verilmeli. Zincirlerin açıldığı her bölgede esnafımız kendini geçindiremeyecek duruma düşüyor. Esnafın azalması geleneksel yapıyı da bozar. Bu nedenle bu gidişata artık dur denmelidir” dedi. Başkan Erdem sorunun çözümü için yasa gereği marketlerin çalışma saatlerin belirlenmesinin Valilerde olduğunu ifade ederek gerekli çalışmaları başlatacaklarını ifade etti.

 

 

“NACE KODLARI, ESBİS BİLGİ SİSTEMİ

ÜZERİNE ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR”

Oda başkanlarının sağ kolları olan oda genel sekreterlerine 2018 yılı içerisinde 2 seminer, 2019 yılında ise 1 seminer vererek NACE Kodları, ESBİS bilgi sistemi, Muhasebe ve Resmi belge işlemleri hakkında eğitimlerini tamamladıklarını belirten Başkan Fehmi Erdem “Genel sekreterlerimiz ne kadar bilgili ve donanımlı olur ise biz başkanların işi ve gönlü de o kadar rahat olur dostlarım.

Sizlerin de bildiği gibi 3. NACE kodu revize işlemini gerçekleştirdik. Yaklaşık 10.000 üyenin işlemlerini sicil müdürlüğümüz düzeltmelerini yaptı. Düzeltmelerini gerçekleştiremediğimiz, üyeler için odalara listeler gönderilerek gerekli bilgiler, odalarımızdan alınarak sicil müdürlüğümüz tarafından eksik bilgileri tamamlandı.

Bilindiği gibi meslek eşleşmeleri konusunda birçok sorun yaşadık, bunları sizlere fazla aksatmamak amacı ile 8.000 civarı eşleşme işlemini sicil müdürlüğümüz gerçekleştirdi. Şu an itibari ile 1.676 NACE si uymayan üye ve 1.096 adet de Vergisi pasif ama odalar tarafından silinmeyen üyemiz kalmıştır. Bu üye işlemlerinin düzeltilmesi için de gerekli çalışmalar yapılmaktadır.”

 

ODA BAŞKANLARI VE BİRLİK OY BİRLİĞİ

İLE SONUÇ BİLDİRGESİNİ DESTEKLİYOR

Sonuç Bildirgesinde; AVM ve Zincir Marketlerin yaptıkları haksız rekabetler, Sigorta primlerinin yüksekliği ve prim gün sayılarının farklılığı, Çıraklık Eğitim Merkezlerinde yetişen çırakların okulu bitirdiğinde Lise Diploması sahibi olması ve esnaf ve sanatkarın geleceği için çıraklığa özendirilip, yeni ustalar yaratılması için kamuoyu oluşturulması gibi sorunların çözümü için çalışmalar başlatacaklarını belirten BESOB Başkanı Fehmi Erdem “Sorunlarımız ile ilgili çalışmalarımızı el birliği ile çözüme kavuşturacağız. Yereldeki sorunlarımızın çözümünde Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olarak bir Esnaf Masası kurulması yönünde çalışmalarımız var. Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ile görüşmelerimiz devam ediyor. Yakın zamanda Esnaf Daire Başkanlığı ya da Esnaf Müdürlüğü birimini tüm ilçelerimizi kapsayan bir şekilde hizmete sokacağız” diye konuştu.

Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Fehmi Erdem’in konuşmasının ardından soru cevap kısmında oda başkanlarının sorun, beklentileri ve çözümleri hakkındaki düşünceleri paylaşıldı. Toplantının sonuç bildirgesinin açıklanmasının ardından toplu fotoğraf çekimi sonrası toplantı tamamlandı.