Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

KIRTASİYELER CEP YAKIYOR

Üç aylık yaz tatilinin ardından 2024-2025 eğitim-öğretim yılı 9 Eylül’de ilk ders zilinin çalmasıyla başlayacak. Her sene olduğu gibi veliler okullar açılmadan kırtasiye, ek eğitim kaynakları ve giyim masrafları için bütçelerini hazırladı. Okulların açılmasına bir hafta kala kırtasiyelerde hareketlilik artmaya başlarken, veliler geçen yıla göre zamlı fiyatlarla karşılaştı. Bir yıl önce 100-110 liradan satılan defterler bu yıl 200 lira bandından satışa sunuldu.

Üç aylık yaz tatilinin

2024-2025 eğitim-öğretim yılının başlamasına bir hafta kala kırtasiyelerde hareketlilik başladı. İlk, orta ve lise seviyelerinde okullarda 9 Eylül’de başlayacak eğitim öğretim yılı öncesinde kırtasiye ürünlerindeki artış velileri kara kara düşündürüyor. Bir sene önceye göre kırtasiye ürünlerinde yüzde 50-60 bandında yaşanan artış ailelerin bütçelerine büyük külfet yükleyecek.  Her şeye yansıyan fahiş fiyat artışlarından nasibini alan kırtasiye ürünleri, bir yıl içerisindeki dövizdeki değişiminde de etkilenmesiyle geçen yılın fiyatlarının çok üzerinde satışa sunuldu. Bir önceki yıla göre bir öğrencinin kırtasiye harcamalarında yüzde 50-60 civarında artışın yaşandığını belirten Kırtasiyeci Kadir Yavuz, “Defteri, kalemi, silgisi, kalemliği, boyası, çantası vb. dediğimizde bir öğrencinin kırtasiye masrafı 5 bin liraları bulabiliyor. Bugün bir lisanslı okul çantası bin lira- 2 bin lira arasında satılıyor. Pastel boyalar, sulu boyalar gibi ithal ürünlerin fiyatları geçen yıla göre neredeyse iki katına katladı. Geçen yıl 100-110 lira arasında sattığımız defterler 200 liradan başlıyor. Bir öğrenci için en az 7-8 tane defter gerekiyor. Defter, kalem, silgi masrafları sadece 2 bin lirayı buluyor. Bir ailenin iki, üç öğrencisi varsa bu masraflar daha da katlanıyor. Geçen yıl çok basit bir kalem 20-25 liralardayken şu anda 40-45 liradan satılıyor. Yani her şeye zam geldi. Biz kırtasiyeler sağlığa zararı olmayan, bakanlık tarafından kabul edilmiş ürünleri satıyoruz. Ancak bu fiyatlardan dolayı vatandaşlar merdiven altı ürünlere rağbet edecek. Bugün bakıyorsunuz zincir marketler bile bizim işimizi yapıyor. Bu marketlerdeki ürünlerin hem kalitesi hem de sağlığa uygunluğu tartışmalı” dedi.

“KIRTASİYESİ, GİYİMİ, EK KAYNAĞI DERKEN MASRAF BİTMİYOR”
Okullarda ders kitaplarının verilmesine rağmen ek eğitim kaynaklarının da satışının yoğun olduğunu belirten Kırtasiyeci Kadir Yavuz, “Okullarda verilen ücretsiz kaynaklar yeterli görülmediği için öğretmenler ek eğitim kaynağı talebinde bulunuyor. Bu kitapların her biri baya pahalı kitaplar. Yine aynı şekilde okul çantası, kalemlik gibi gereçlerde ucuz değil. Bir çantanın fiyatı bin liradan başlayıp 2 bin liraya kadar gidiyor. Bizlerin sattığı ürünler lisanslı ve uzun ömürlü çantalar. Sadece kırtasiyeyle de sınırlı kalınmıyor okul kıyafetleri satışları da başladı. Bir öğrencinin yazlık, kışlık okul kıyafetinin yanı sıra spor kıyafeti ve ayakkabıları da hesaba katınca ortaya devasa bir harcama çıkıyor. Kırtasiyesi, giyimi, ek kaynağı derken masraf bitmiyor. Başta da belirttiğimiz gibi iki, üç çocuğu olan aileler bu durumda daha da mağdur oluyor. Tüm bu kalemleri hesaba katınca daha eğitim-öğretim yılının başında bir öğrenci için en az 10 bin lira harcama yapılıyor” dedi.