Milli Savunma eski Bakanı, Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve Kayseri Milletvekili Hulusi Akar ile birlikte konferansa katılan Canbey, bölgedeki göçmen krizine ve güvenlik sorunlarına dair önemli açıklamalarda bulundu. Canbey, konuşmasında Türkiye’nin ciddi bir göç baskısı altında olduğunu belirterek, “Suriye’deki siyasi istikrarsızlık, yoksulluk ve silahlı çatışmalar nedeniyle Türkiye, 4,5 milyon mülteciye ev sahipliği yapmaktadır. Göç yönetiminde her türlü işbirliğine açığız” dedi. AB ile Türkiye arasındaki 2016 Göç Bildirisi’ni hatırlatan Canbey, Türkiye’nin sorumluluklarını yerine getirdiğini, AB’nin de aynı taahhütleri karşılaması gerektiğini vurguladı.
GERİ DÖNÜŞLER İÇİN AB’YE ÇAĞRI
Suriye’den gelen mültecilerin geri dönüşü için sürdürülebilir koşulların yaratılmasının önemini vurgulayan Canbey, şu ana kadar yaklaşık 650,000 Suriyeli mültecinin gönüllü olarak geri döndüğünü söyledi. Canbey, “AB’nin altyapı projeleri, istihdam yaratma ve geri dönenlere nakit destek sağlama gibi alanlarda Türkiye ile daha fazla işbirliği yapmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
KÜRESEL GÜVENLİK SORUNLARI VE TÜRKİYE’NİN ROLÜ
Konferansta Ukrayna’daki savaş ve İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları da gündeme geldi. Canbey, bu tür çatışmaların bölgeyi ve dünyayı daha fazla istikrarsızlaştırdığını belirtti. Türkiye’nin, Avrupa güvenliğinin ayrılmaz bir parçası olarak Karadeniz, Balkanlar, Kafkaslar, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da barış ve istikrarı desteklemeye devam edeceğini söyledi.
TÜRKİYE, KÜRESEL GÜVENLİKTE LİDERLİĞİ SÜRDÜRÜYOR
Mustafa Canbey, Türkiye’nin bölgesel ve küresel güvenliğe olan katkılarına dikkat çekerek, “Güvenliğin bölünmezliği anlayışıyla hem geleneksel hem de yeni tehditlere karşı kolektif savunma ve kriz yönetimi operasyonlarını teşvik ediyoruz” dedi. Canbey, Türkiye’nin bu çabalarının bölgesel ve küresel barışa olan katkısını vurguladı.