Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

EMEKLİ ŞEHRİ BALIKESİR

2023 yılında yapılan EYT düzenlemesiyle birlikte emekli olanların sayısındaki artış Balıkesir’i emekli şehri haline getirdi.

2023 yılında yapılan EYT

Yıllardır ‘emekli şehri’ olarak ifade edilen Balıkesir, EYT düzenlemesi sonrası Türkiye’de emekli sayısı çalışan sayısını geçen 5 ilde biri oldu. Balıkesir için uzun yıllardır nitelenen ‘emekli şehri’ ifadesi bilimsel verilerle de kanıtlandı. EYT düzenlemesi sonrasında emekli olanların sayısındaki artış Balıkesir’de emekli sayısını çalışan sayısından fazla hale getirdi. Türkiye’de 2023 yılında EYT yasasının çıkmasıyla birlikte Türkiye’de emeklilik sayısı bir önceki yıla göre 2 milyon kişi artarken bu durumla birlikte Balıkesir’de emekli sayısında yüksek bir artıya neden oldu. 2022 yılında sadece Sinop ve Zonguldak’ta emekli sayısı, sigortalı çalışanlardan fazlayken, 2023 yılında bu listeye Balıkesir, Bartın ve Giresun da eklendi. SGK verilerine göre, yaşlılık aylığı alanların sayısı bir önceki yıla göre 2 milyon kişi artarak 11,5 milyona yükseldi. Buna ölüm aylığı da eklendiğinde toplam emekli sayısı 15,2 milyona ulaştı. Aynı dönemde aktif sigortalı sayısı ise 1 milyon kişi azalarak 25,3 milyona geriledi.

5 İLDE EMEKLİ SAYISI ÇALIŞAN SAYISINI GEÇTİ

Sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği açısından kritik olan aktif/pasif oranı, yani çalışan başına düşen emekli sayısı, giderek geriliyor. 2022 yılında bu oran Türkiye genelinde 2,01 iken, 2023’te 1,66’ya düştü. Bu durum özellikle Balıkesir başta olmak üzere Zonguldak, Sinop, Bartın ve Giresun gibi illerde daha belirgin hale geldi.

EMEKLİLİK YAŞINDA DÜŞÜŞ

EYT yasasının etkisiyle 2023 yılında emekli olanların ortalama yaşı ciddi bir düşüş gösterdi. 2022 yılında ortalama emeklilik yaşı 53 iken, 2023’te bu rakam 49’a geriledi. Özellikle SSK (4/1-a) kapsamında emekli olanların sayısındaki artış dikkat çekici. 2022’de bu statüde emekli olanların ortalama yaşı 53 iken, 2023’te bu yaş 49’a düştü.