Keskin, “Meme kanseri; genellikle memedeki süt salgılayan bezlerin veya süt taşıyan kanalların kötü huylu tümörleridir. Dünya Sağlık Örgütü Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı verilerine göre, dünyada, kadınlarda yeni tanı konulan kanserlerin %23,8’ini oluşturarak ilk sırada yer almakta, yılda yaklaşık 2,3 milyon kadının hayatını etkilemektedir. Ülkemizde ise yılda yaklaşık 27 bin kadına meme kanseri teşhisi konulmaktadır.
Meme kanserine neden olan risk faktörleri şunlardır: Sigara ve alkol kullanmak, hiç doğum yapmamış veya geç doğum yapmış olmak, hiç bebek emzirmemiş olmak, menopoz sonrası iki yıldan uzun süreyle hormon ilacı kullanmak (HRT), hareketsiz bir yaşam sürmek ve obezite, anne ve kız kardeş gibi birinci derece akrabalarında meme kanseri öyküsü, yoğun meme dokusuna sahip olmak, erken adet görmek ve geç menapoza girmek
Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi; memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin ele gelmesidir. Ayrıca memenin bir kısmında veya tümünde şişlik, memede şekil değişikliği, meme ucunda ağrı, meme derisinde kaşıntı ve yanmayla belirgin yangısal durum, memede portakal kabuğu görünümü, tek taraflı meme ucunda akıntı (özellikle kanlı akıntı) ,meme ya da meme ucu derisinde kızarıklık, kabuklaşma, kalınlaşma, çekilme, içe çöküntü ve koltuk altında kitle görülebilir.
Kendi Kendine Meme Muayenesi: 20 yaştan itibaren ayda bir
Klinik Meme Muayenesi: 20 yaştan itibaren 2 yılda bir, 40 yaştan itibaren yılda bir
Mamografi: 40-69 yaş arası kadınlarda 2 yılda bir önerilmektedir.
Meme kanserine erken dönemde tanı konması, tedavide başarıya ulaşma ve sağ kalım süresini artırmaktadır. Meme kanserini erken tanı ve tedaviyle yenilgiye uğratabiliriz.
İlimizde toplum tabanlı kanser taramalarını yürütmek üzere Kanser Erken Teşhis,Tarama ve Eğitim Merkezleri(KETEM) kurulmuş ve bu merkezlerimizde Avrupa Birliği Kalite Standartlarına uygun tarama programları ile son teknoloji dijital mamografi cihazlarımız yoluyla halkımıza ücretsiz olarak hizmet verilmektedir. Yine bu merkezlerimiz ile birlikte Aile Sağlığı Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri, İlçe Sağlık Müdürlükleri ve Toplum Sağlığı Merkezlerimizde halk eğitimleri, KKMM(Kendi Kendine Meme Muayenesi) eğitimi ve farkındalık çalışmaları yapılmaktadır.
Taramanı aksatma, sağlığını şansa bırakma! Birlikte kanserden daha güçlüyüz!” dedi.
KANSERE DİKKAT ÇEKİLDİ!
Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm.Dr.Serkan Kadir Keskin, meme kanserine dikkat çekmek amacıyla bir yazı yayınladı