Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

ALTIN SAHASI KAMULAŞTIRILDI

CVK Madencilik Anonim Şirketi’nin, Balıkesir’in İvrindi ve Altıeylül ilçelerinde en az 16 köyü yakından etkileyecek olan “200903319 Ruhsat Numaralı sahada IV. Grup (Altın-Bakır) Maden Ocağı ve Cevher Zenginleştirme/Atık Depolama Tesisi” projesi içerisinde kalan tarım alanları için Cumhurbaşkanı tarafından kamulaştırma kararı aldı. Konuyla ilgili Türkmen Dağı Köylüleri açıklama yaptı.

CVK Madencilik Anonim Şirketi’nin,

Türkmen Dağı Köylüleri adına yapılan açıklama 18 Ekim’de Resmî Gazete’de yayınlanan kamulaştırma kararını eleştirildi. Köylünün şikayetlerine rağmen alanın kamulaştırılmasının kabul edilemez olduğu belirtilen açıklama şu şekilde: “ Bu karar kapsamında, köylülerin atalarından bu yana kullandıkları, ekip biçtikleri tarlalar ve fıstık çamları ne yazık ki maden şirketine peşkeş çekildi. Balıkesir İvrindi İlçesi Gökçeyazı Mahallesi’nde 6 adet, Altıeylül İlçesi Sarıalan Mahallesi’nde 4 adet olmak üzere 10 adet tarla, CVK Madencilik A.Ş.’ne, açık ocak ve atık barajı alanı olarak, devlet zoruyla köylüden alınarak şirkete verildi. Köylünün rızası, onayı alınmadı. Devleti temsil eden en üst makam, şirketin kamulaştırma talebi üzerine, köylülerden değil, şirketlerden yana tercihini kullandı. Oysa daha iki gün önce Dünya Çiftçiler Günü’nde, kamu kurumları, çiftçilerin gününü kutluyordu.  Acele kamulaştırma kararlarının savaş hali gibi acil eylem gerektiren durumlarda, gerçekten kamunun yani halkın yararına olacak yatırımlar, projeler için kullanılması gerekirken, uzun süredir kamunun (halkın) değil, şirketlerin yararına kullanıldığını görüyoruz. “

“BU KARARDAN GERİ DÖNÜLMESİNİ BEKLİYORUZ”
Tarımın zarar görmesiyle gıdaya ulaşmanın zorlaşacağına dikkat çekilen açıklama şu şekilde devam etti: “Tarımın, tarım alanlarının, gıda üretiminin ne kadar kıymetli ve önemli olduğunu KOVİD-19 pandemisi döneminde gördük. Tarım ürünleri olmasa, ne yiyecektik?  Tarlaları zorla ellerinden alınan Gökçeyazı ve Sarıalan köylüleri şimdi ne yapacak? Banka hesaplarına yatırılacak üç kuruş ile büyük şehirlere gidip ev mi alabilecekler? Ev alsalar neyle geçinecek, ne iş yapabilecekler? Köylüleri yerinden, yurdundan, geçim kaynaklarından eden bu politikaların kimlere yaradığını, kimin için uygulandığını çok iyi biliyoruz.  CVK Madencilik Anonim Şirketi’nin söz konusu projesinin “ÇED Olumlu” kararlarının iptali için açılmış olduğumuz davalar, Danıştay nezdinde devam etmektedir. Ayrıca, Balıkesir Valiliği tarafından verilen Gayrisıhhi Müessese İzni/Çalışma Ruhsatının ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından verilmiş olan işletme ruhsatının iptali için de köylülerle birlikte iki ayrı dava açtık. Bu davalarda da süreç devam etmektedir. Tarlaları ellerinden alınan köylüler Cumhurbaşkanı’nın “Acele Kamulaştırma Kararı”nın iptali için de dava açacaklar. Sn. Cumhurbaşkanı’nı bu kararından dönmeye, köylülerden, halkından yana olmaya davet ediyoruz.”