5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması hakkındaki ve 2017 yılında çıkarılan Esnaf Ahilik Sandığı’nın uygulamasının 2028 yılına ertelenmesini içeren torba kanun teklifi komisyondan geçti. CHP Milletvekili Serkan Sarı, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda AKP’li milletvekillerinin hazırladığı torba kanun teklifi üzerinde değerlendirmelerde bulundu. Esnaf Ahilik Sandığı’nın tekrar ertelenmesini ve esnafların yıllardır çözülmeyen sorunlarını gündeme getiren Sarı, “Bu kadar birikmiş sorunları varken sürekli ertelenen bir Ahilik Sandığı konusunu gündemde tutuyor olmamız şaşkınlık verici” dedi.
“SÜREKLİ ERTELEMEK GÜVEN KAYBETTİRDİ”
CHP’li Sarı, Esnaf Ahilik Sandığı’nın ilk olarak 2017 yılında planlanmasına rağmen hâlâ uygulanmadığını vurguladı. Konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Sayın vekillerimizin de vurguladığı gibi, on bir yıldır ertelenen; 2021’de, 2023’te, 2024 olmak üzere, 3’üncü, hatta 4’üncü kez ertelenmiş oluyor bu. Bu uygulama, Esnaf Ahilik Sandığı uygulaması, esnafların görüşleri, düşünceleri desteği de alınarak esnafın da kabulüyle beraber yürümesi gereken bir çalışmayken bir dayatma şeklinde gidiyor ve ne yazık ki toplumsal kabulü olmadığı için de sürekli ertelemelere sebebiyet veriyor.”
Sarı, bu durumun, esnafa yönelik adil bir sistem oluşturulmasını geciktirdiğini ifade ederek, “Bence bunun daha kapsamlı bir şekilde esnaflarımızı mağdur etmeden, onlara katkı sağlayacak bir düzende planlanması gerektiğini vurgulamak isterim” dedi.
“2,5 MİLYON ESNAF ÇÖZÜM BEKLİYOR”
Türkiye’de yaklaşık 2,5 milyon esnafın ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirten Sarı, hükümetin bu sorunlara kayıtsız kaldığını dile getirdi. “Bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde buradan, bu komisyondan birçok sorununa da çözüm bekliyor. Bu kadar birikmiş sorunları varken sürekli ertelenen bir Ahilik Sandığı konusunu gündemde tutuyor olmamız da gerçekten şaşkınlık verici” diyerek eleştirilerini sürdürdü.
Sarı, esnafın taleplerine dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Bugün esnaflarımız norm birliği bekliyor, 9000 iş gününün 7200’e düşürülerek adaletin sağlanmasını bekliyor. Bugün bu konuyu burada çözebiliriz, hep birlikte, bütün Komisyon üyeleriyle. Sokağın, esnafın size, bize çağrısı var; bu çağrıya hep birlikte cevap verebiliriz.”
“PRİM BORCU OLAN ESNAF SAĞLIK HİZMETİ ALAMIYOR”
Sarı, BAĞ-KUR sistemindeki sorunları ve prim borcu nedeniyle esnafların sağlık hizmetlerinden yararlanamamasını eleştirerek, şunları söyledi: “Ayrıyeten, 4/10/2000 tarihinde çıkarılan bir KHK’yle ne yazık ki esnaflarımızın resen BAĞ-KUR kaydı, sicil, vergi kayıtları olmuş olmasına rağmen, oda kayıtları olmuş olmasına rağmen geriye dönük resen kayıt yaptırmalarının önüne geçen bir uygulamayla bugün 50 ile 65 yaş arasındaki esnaflarımız emeklilik hakkından mahrum bırakılmış durumda; bunu da burada hep birlikte çözebiliriz.”
Sarı, sağlık hizmetlerindeki eşitsizliklere de dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: “Esnaf ve sanatkârlarımızın aileleriyle birlikte 60 gün prim borcu olduğunda sağlık hizmetinden yararlanamıyor ve mağdur oluyor çocuklarıyla beraber. Bugün geldiğimiz noktada birçok hak tanınıyor, hatta yabancı öğrencilere, yabancılara farklı konuda kaynak yaratılıyor, destek sağlanıyor ama esnafımız, iki buçuk milyon aile bu anlamda primlerini ödeyemediği veya sıkıştığı için ki şöylesine bir kritik dönemden geçiyoruz, yarattığınız ekonomik düzenin faturası, yaratılan bu ekonomik kriz, esnafımızın da ödeme güçlüğü yaşamasına sebebiyet veriyor ve sosyal devlet anlayışından mahrum bırakılıyor, sizin bu uygulamalarınızla” dedi.