Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Balıkesir’de bir araya geldi. 20 Aralık 2024 Cuma günü Balıkesir Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliğinin ev sahipliğinde yapılan toplantıya Ankara Merkez Birliği Başkanı Abdullah Koç başkanlık yaptı.
Kanatlı Sektörünün sorunlarını ele almak üzere gerçekleştirilen toplantıya ev sahibi Balıkesir Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliğinin yanı sıra, Ankara Merkez Birliği, İzmir Birliği, Manisa Birliği, Bursa Birliği, Kocaeli Birliği, Biga Birliği ve Düzce Birliği başkan ve yöneticileri katılım sağladılar.
Balıkesir Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkanı Raşit Dokuz; kanatlı hayvan eti üreticilerinin pek çok sorunu olduğunu dile getirirken bugün sorunların başında kanun ile düzenlenmiş olan “Tip Sözleşme” üretici sözleşmesinin entegre tesisler tarafından uygulamaya sokulmada gösterdikleri direnç ve uygulamayı kendi lehlerinde düzenlemeye tabi tutmak istemeleri olduğunu söyledi. Mevzuatla Düzenlenmiş Tip Sözleşmenin entegre tesislerce çarpıtılarak tarafların haklarını korumak yerine üreticiyi mağdur edecek şekle dönüştürülmek istendiğini söyledi.
Balıkesir Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkanı Raşit Dokuz “Kanatlı hayvan eti üretiminin temelini oluşturan bizler; ülkemizde sermaye birikiminin çok zor olduğu şartlar altında büyük sermayeler ile yatırım yaptık. Her birimiz birer yatırımcı ve girişimci olduk. Bakıcı olduk, yükleyici olduk. Elektrik teknisyeni, kömür, kavuz eksperi olduk. Hiç kuşkum yok ki her birimiz işimizin tüm detaylarına hakim ve filen çalışanı olduk.
Üretim adına, ülke ekonomisine katkı adına taşın altında elini değil sürekli vücudunu bırakanı olduk. Kısaca bu ülkede üretime sevdalı ve faydalı en önemli gruplardan biri olduk. Bütün bu verdiklerimizin karşılığında ise sadece ve sadece üretimimizin karşılığını istedik. Ne yazık ki mevzuat düzenlemesi olmasına rağmen entegre tesisler ile karşılıklı kazanma üzerine gidecek bir sistemi kurmak mümkün olmuyor.
Balıkesir’de 20 Aralık günü Ankara Merkez Birliği Başkanımız Abdullah Koç’un başkanlığında toplanarak gündemimizde olan konuları görüştük.
TİP Sözleşmedeki hukuksuzluklar. Birlikler ve kooperatifler için fiyat tartım, bakım, yem, bakıcı, kömür, gübre ve entegre ile ilişkiler.
Birliklerimizin kurumsal kapasitelerinin arttırılarak tüm sektörün verimliliğini arttırma adına eğitim planlaması. Kurumsal iletişim stratejilerimiz. Birlikler arasındaki işbirliğinin arttırılarak ülkemiz üretiminin sürdürülebildiğinin sağlanması adına haklarımızın korunması için yapılacaklar. Bütün bu konuları ele aldık. Beyaz et üretiminin temeli olan üreticilerimiz ne yazık ki pek çok sorun ile mücadele ederken üretim sevdasını devam ettirmektedir” dedi.