Cumhuriyet Halk Partisi Karesi İlçe Başkanlığı, Karesi Belediyesi tarafından Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için kamulaştırılması düşünülen Fethiye-İbirler- Köteyli meralarının durumuyla ilgili basın açıklaması düzenledi.

 

CHP Karesi İlçe Başkanı Dilek Yalçın ve Karesi Belediye Meclis üyelerinin de katıldığı açıklamada meraların amacı dışında kullanılmasının küçük üreticileri zora sokacağı ve hayvancılığa darbe vuracağı kaydedildi. Mera alanlarının yok edilmemesi gerektiğini belirten CHP Karesi İlçe Başkanı Dilek Yalçın, “Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması ve müteşebbis heyette yer alınması için Karesi Belediyesi’nde yapılan görüşmeler ırasında bu bölgedeki toplam mera alanının 12 bin dönüm olduğu sözlü olarak ifade edilmiş ve alanın 4 bin dönümlük kısmının mera vasfında bırakılarak köylünün kullanımına açık bırakılacağı diğer 8 bin dönümlük alanda da Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulacağı söylenmiştir. Oysaki tapu kayıtlarında mera olarak işli alanın toplamı 8 bin 32 dönüm, hazine mülkiyetinde olan ham toprak/hali arazi ve taşlık alan toplam bin 299 dönüm olmak üzere 9 bin 331 dönümdür. Mera alanından daha önce de 218 dönümlük bir alan İzmir-İstanbul otobanı için kamulaştırılmıştır. Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yönetmeliğinin 17.maddesinin ç bendine göre mera alanı içerisinde kalan özel mülkiyetlerin hazine adına tescil edileceği hükmü gereği; Fethiye mahallesinden Arı Kayası, Kelle Kaya ve Soluklualan mevkilerinde 21 farklı parselde toplam 94 dönüm tarla, İbirler mahallesinden Adakır, Kiremitliağıl, Köprübaşı, Öküz Pınarı, Tavşantepe ve Köy civarı mevkilerinde 90 farklı parselde toplam 534 dönüm tarla ve Köteyli mahallesinden Kölebilen, Kavşak ve Değirmenbendi mevkilerinde 16 farklı parselde toplam 42 dönüm tarla olmak üzere toplam 670 dönüm kişi mülkiyetinde ki tarla kamulaştırılarak hazineye tescili yapılması tehdidi ile karşı karşıyadır” dedi.

 

BAŞKA YERLER TERCİH EDİLSİN

Söz konusu yatırımın hazineye ait başka vasıfsız arazilere yapabileceğini, meraların korunması gerektiğini söyleyen CHP Karesi İlçe Başkanı Dilek Yalçın, “ Belirlenen meranın ihtisas organize sanayi bölgesine uygunluğu, seçilen yatırım konusunun bölgeye uygunluğu, üretim olanakları, pazarlama koşulları, ihracat gibi konular ikinci-üçüncü planda kalırken hayvancılık için en önemli girdi olan meraların büyük oranda yok edilmesi kırsalda yaşayan küçük aile üreticilerin de sonunu hazırlıyor. Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösterecek ticari kuruluşlara devletçe sağlanan teşvikler sonucu gümrüksüz ithalatın önünün açılmasıyla yurt dışından çok ucuza küçükbaş hayvan getirilmesi sağlandığından küçük aile üreticilerinin maliyet yükü altında ezilmesine neden oluyor, toprakla bağını zayıflatıyor. Tarımsal ve hayvansal üretimlerde ülkemiz genelinde haklı bir yeri bulunan ilimizin; ürettiği ürünleri işleyerek, katma değer yaratarak pazarlaması elbette ki bizlerinde arzusudur. Ancak bu tür işletmeler için yer seçimi konusunda hassas davranılması, tarım ve hayvancılık üretimi konusunda ekonomik değeri olmayan hazine arazilerinin öncelikli olarak değerlendirilmesi, elimizdeki değerlerin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması noktasında da doğru olacaktır. Büyük işletmeler için sağlanan teşvikin küçük aile üreticileri için de sağlanabilmesi girdi maliyetlerini aşağıya çekeceği için üretimin ve verimin artmasına, kırsalın kalkınmasına ve toprağa bağlılığın güçlenmesine neden olacaktır” dedi.