MEB okul kantinlerinde satışı yapılacak ürünler için yeni kriterler belirledi. 2019-2020 eğitim-öğretim yılından itibaren kantinlerde enerji yoğunluğu bulunan ürünler satılamayacak. Tüketiciyi Koruma Derneği Balıkesir Şube Başkanı Kemal Büyükışık, yeni eğitim öğretim yılı başlarken okul kantinlerine getirilen düzenlemeyle ilgili açıklamalarda bulundu.

 

 

 

Okul kantinlerinde 16 Eylül tarihi itibariyle satılan ürünlerin üzerinde ‘Okul Gıdası’ logosunun bulunacağını belirten Büyükışık, kantinlerde cips, şekerleme gibi sağlıksız ürünlerin satılmayacağını belirtti. Çocukları küçük yaşlarda bilinçli tüketici olarak yetiştirilmesi gerektiğini kaydeden Büyükışık, “ İlkokul çağındaki çocuklarımızın gereksinimlerini karşılamak için yapılan tüm alışverişleri anne ve babalar yaparlar. Yani önce anne ve babalar bilinçli tüketici olmak zorundadırlar. Bizlerde bilinçli tüketici olması için çocuklarımıza Milli Eğitim Bakanlığı’nın değerler eğitiminde verilen bilinçli ve sorumluluk sahibi tüketiciler olmayı ve tasarruf yapmayı öğretmeliyiz. Örneğin; kullanmadıkları ışığı söndürmelerini, suyu kullandıktan sonra muslukları kapatmalarını, ihtiyaçlarından fazla şeyler için harcama yapmamaları ve yine kullandıkları kağıt, plastik vb. gibi atıkları çöpe değil de dönüşüm kutularına atmalarını öğretmek zorundayız” dedi.

 

16 EYLÜL’DE UYGULAMAYA KONULACAK

16 Eylül tarihi itibariyle uygulamaya konulacak ‘Okul Gıdası’ logosu hakkında bilgi veren Tüketiciyi Koruma Derneği Balıkesir Şube Başkanı Kemal Büyükışık, “ 20 Haziran 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ve 16 Eylül 2019 tarihinde yürürlüğe gidecek olan ‘Okul Gıdası Logosu Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ’in uygulamasını ve ‘Gıda Logo’su amblemi olmayan ürünleri öğrencilerimizin satın almaması için okul yönetimi, öğretmenler ve anne-babaların çocuklarımıza gereken bilgileri  vermeleri gerekmektedir. Bunun için okul kantinleri v.b gibi yerlerin okul yönetimlerince denetlenmesi, uyarılması gerekirse Alo 175 Tüketici Hattı ve Tüketici Dernekleri vasıtasıyla ilgili kurumlara iletilmesinin sağlanması gerekmektedir. Ayrıca, yeni başlayacak olan eğitim/öğretim döneminde kapıdan satış olarak bilinen satışlarda velilerimize ve çocuklarımıza cazip tanıtımların etkisiyle ‘Okul Eğitim Seti’ adı altında okullarda pazarlanan kitap, CD ve tablet şeklindeki ürünleri reklamla cazip hale getirilen tanıtımların etkisiyle satın aldıklarını ve sonrasında hata yaptıkları düşüncesiyle almaktan vazgeçtiklerini, ancak 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Yasayı bilmediklerinden ürünleri geriye veremediklerini, maddi ve manevi zarara uğradıklarını hepimiz biliyoruz. Örneğin; 6502 sayılı Yasa ile güvence altına alınan cayma hakkının kapıdan ve internet ortamından alışverişlerde 14 gün taksitli alışverişlerde ise 7 günlük cayma süresi olduğunu tüketiciler olarak hepimizin bilmesi gerekmektedir” dedi.