AK Parti Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Av. Mehmet Birol Şahin, Ağustos ayı meclis toplantısında Kazdağları’yla ilgili yaptığı açıklamalarla gündeme damgasını vurdu. AK Parti Grubu adına konuşan Şahin, CHP’li tarafından yönetilen Edremit’te düzensiz yapılaşmadan dolayı Kazdağları’nın eteklerinin beton yığınına döndüğünü fotoğraflarla gösterdi. Şahin’in konuşmasına en büyük tepkiyi CHP’li Edremit Belediye Başkanı Hasan Arslan verdi.

 

Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi Ağustos ayı toplantısına Kazdağları tartışması damgasını vurdu. CHP, İYİ Parti ve Demokrat Partili üyeler Kazdağları’nda altın arama faaliyetlerinin doğaya verdiği zarardan dolayı kapatılmasını isterken AK Parti Meclis Üyesi Av. Mehmet Birol Şahin ise Kazdağları ve çevre için en büyük tehlikenin plansız imarlaşma olduğunu kaydetti. Şahin, yaptığı konuşma esnasında fotoğraflarla CHP’li belediyelerin yönettiği ilçelerdeki yapılaşmaları örnek gösterdi.  Kamuoyunda tepkilere neden olan madencilik faaliyetinin Kazdağları’nda olmadığını Çanakkale’nin Kirazlı Köyü’nde gerçekleştiğini kaydeden Şahin,  Kazdağları’nın ‘Milli Park’ statüsünde olduğunu bu nedenle altın madenini bir yana taş ocağı bile açılamayacağına dikkat çekti. Kazdağları için en büyük tehdidin plansız yapılaşma olduğunu kaydeden Şahin, özellikle CHP’li belediyelerin verdiği imar izinlerinin ardından Kazdağları’nın eteklerinin beton yığınına döndüğünü vurguladı.

 

KAZDAĞLARI İÇİN ASIL TEHLİKE YAPILAŞMADIR

 

Kamuoyunda büyük tepki çeken ve yürüyüşlerin yapıldığı madenin Kazdağları’nda değil Çanakkale’nin Kirazlı Köyü’nde olduğunu dile getiren Şahin, “Kazdağları’nda maden işletmelerinin terk ettiği veya madencilik faaliyetlerinin sona erdiği yerlerde yeniden doğaya kazandırılmasıyla ilgili hassasiyetimizin olması lazım. Kazdağları’nda altın aramayı konuşalım buna da itirazımız yok. Sürekli bu konu gündeme geldi. Meclis’te de Ayvalık Belediye Başkanı, İYİ Parti Burhaniye Meclis Üyesi ve CHP’liler Kazdağları’nda siyanürle altın arandığına yönelik açıklama yapıp, Kazdağları’na dokunmayın tarzında konuştular. Bizim bakış açımız şöyle; söz konusu altın aranan alanla ilgili yerler Kazdağları değil. Çanakkale’nin Kazdağları’na 50 kilometre uzakta başka bir alan. Kazdağları’nda oksijen yine bol, siyanür falan da yok. Tahribatta yok” dedi.

 

BİRİNCİ TEHLİKE KAMPÇILARIN ENDEMİK BİTKİLERE ZARAR VERMESİ

 

Kazdağları’yla ilgili iki büyük tehdidi de sıralayan Şahin, “Bizim konuşmamız ve çözüm getirmemiz gereken iki husus var. Bizim görevimiz olması gereken iki husus var. Bizim Büyükşehir Belediye Meclisinde ve ilçe meclislerinin görevi olması gereken iki konu var. Kazdağları için asıl tehlike ne buna bakmak lazım. Kazdağları için iki tane çok önemli tehlike var. Bunlardan birincisi bölgede kamp yapan insanların oluşturdukları çevre kirliliği ve endemik bitkilere verdikleri zarar. Kazdağları’na gelerek kamp yapanlar istedikleri bölgeyi kullanarak Kazdağları’na özgü endemik bitkilerin yok olmasına neden olabiliyorlar” dedi.

 

KAZDAĞLARI İÇİN EN BÜYÜK TEHDİT YAPILAŞMA

 

İkinci ve en büyük tehdidin ise yapılaşma olduğunu belirten Şahin, “Kazdağları’nda özellikle kamp yapmak isteyenler için özel alanların ilçe belediye meclisleri tarafından belirlenmesi gerekmektedir. Kazdağları için ikinci ve asıl büyük tehlike ise bölgedeki yapılaşmadır. İlçe belediyelerinin geçmişte verdikleri imar izinleri Kazdağları’nda geriye dönüşü mümkün olmayan bir yapılaşmaya neden olmaktadır. Kazdağları’nın eteklerini beton yığınına çeviren herkesin bunda sorumluluğu vardır. Kazdağları’nda altınla ilgili maden şirketlerinin istilasına hayır. Ancak kusura bakmayın Kazdağları’nın en büyük sorunu kontrolsüz yapılaşmadır. Oradaki belediyelerin meclislerinin geçmişte yaptığı imar uygulamaları kontrolsüz yapılaşmaya neden olmuştur” diye konuştu.