Marmara Adası’nda bilinçsiz bir vatandaşın kapısının önündeki otları yakmaya  çalışması, faciaya dönüştü. 11 saat boyunca kontrol altına alınamayan yangında; 30 kişi  zehirlenirken, 80 hektar alan ise küle döndü. Bir kıvılcım koskoca adayı kül etmeye yetti.

 

YANGINDA FATURA AĞIR OLDU

 

Kurban Bayramı’nın ikinci gününde Marmara Adası’nda çıkan orman yangının faturası ağır oldu. Balıkesir’in en kuzeyinde yer alan turistlik ilçede 11 saat boyunca kontrol altına alınamayan yangında 80 hektarlık alan küle döndü. Yangında ayrıca 30 kişi zehirlenirken 100 hayvan da telef oldu.

 

YILMAZ’DAN MÜJDELİ HABER

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ise evleri yanan ve hayvanları telef olan vatandaşların zararlarının karşılanacağı müjdesini verdi. Marmara Adası’ndaki yangına sebep olduğu iddia edilen H.T. ile oğlu O.T., adliyeye sevk edildi.

 

Her yere yetişiyor

 

Yangın haberini alır almaz Marmara Adası’na giden Büyükşehir Belediye Başkanvekili Yasin Sağay, söndürme çalışmalarında ekipleri organize etti. Hızlı bir şekilde ilerleyen yangın alanına kadar giren Sağay, itfaiye haricinde diğer kurumlarla da olan iletişimi sağlayarak yangının kontrol alınması için girişimlerde bulundu.

 

Yeniden yeşerecek

 

Tarım ve Orman Bakanlığı sosyal medya hesaplarından yaptığı kampanya çağrısı ile Marmara Adası’nda zarar gören yeşil alanları ağaçlandırma seferberliğinin başlatıldığını duyurdu.

 


 

MARMARA ADASI’NDA 80 HEKTAR ALAN KÜLE DÖNDÜ

 

Kurban Bayramı’nın ikinci gününde Marmara Adası’nda çıkan orman yangının faturası ağır oldu. Balıkesir’in en kuzeyinde yer alan turistlik ilçede 11 saat boyunca kontrol altına alınamayan yangında 80 hektarlık alan küle döndü. Yangında ayrıca 30 kişi zehirlenirken 100 hayvan da telef oldu.  Yangın haberini alır almaz Marmara Adası’na giden Büyükşehir Belediye Başkanvekili Yasin Sağay, yangının çıktığı ilk andan söndürülesiye kadar yapılan çalışmaları organize etti.

 

Marmara Adası’nda Kurban Bayramı’nın ikinci gününde çıkan orman yangının bilançosu ağır oldu. Marmara Adası’nda iddiaya göre bir vatandaşın kapısının önündeki otları yakması sırasında sıçrayan bir kıvılcımdan çıkan yangın yaklaşık 11 saat sonra kontrol altına alınabildi. Alevlerin, yerleşim alanlarına ulaşmasıyla yüzlerce vatandaşlar evlerinden tahliye edildi. Rüzgârın çok şiddetli esmesi ve yön değiştirmesinden dolayı kontrol altına alınamayan yangında 80 hektarlık alan küle dönerken, 100 hayvan da telef oldu. Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait ekiplerin karadan ve havadan müdahalesine rağmen 11 saat sonra kontrol altına alınan yangında ayrıca 30 kişi de dumandan zehirlendi.

 

SAĞAY SÖNDÜRME ÇALIŞMALARINI ORGANİZE ETTİ

 

Yangının ilk başladığı andan itibaren Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Yasin Sağay ve Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy, çalışmaları yerinden takip etti. Yangın haberini alır almaz Marmara Adası’na giden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Yasin Sağay, söndürme çalışmalarında ekiplerin çalışmalarını organize etti. Hızlı bir şekilde ilerleyen yangın alanına kadar giren Sağay, itfaiye haricinde diğer kurumlarla da olan iletişimi sağlayarak yangının kontrol alınması için girişimlerde bulundu.

 

AKSOY: “YANGIN 6 BÖLGEYE SIÇRADI”

 

Yetkililer 11 saat süren çalışmalara 4 helikopter, 50 itfaiye, su tankeri ve arazöz, 100 itfaiye personeli ve 200 gönüllü vatandaşın katıldığını belirtti. Yangında toplamda 80 hektarlık alanın yandığı öğrenildi.

Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy açıklamasında yangının vatandaşın yaktığı otlardan sıçrayan kıvılcımla başladığını ifade ederek, “Süleyman Aksoy, “2 aydır yağmurun yağmadığı yerde bir vatandaşımızın bahçesini temizlediği sırada otları bir bölgeye toplayarak yakması sonucu çıkan kıvılcımla başlayan yangın olumsuz hava koşulları sebebiyle kısa sürede 6 bölgeye sıçradı. Kozalakların el bombası gibi patlaması sebebiyle yangın kontrol altına alınamaz bir hale geldi. Eğer devletin imkânları olmasaydı bugün ada yoktu. Böyle bir afet geçirdik” dedi.

 

İLK AÇIKLAMAYI SAĞAY YAPTI

 

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Yasin Sağay ise açıklamasında yangın bilançosunu açıklayarak, “Türkiye’de şuanda 5 tane yangın var.  Valimizin de desteğiyle helikopter kaldırıldı. Rüzgârın sürekli yön değiştirmesi sebebiyle kaldırılan helikopterler türbülansa girdi. Vatandaşlarımız helikopterlerin geç geldiğini söyledi fakat bu işin bir de teknik uçuş kısmı var. Saat 13.30’da belediye başkanımızla görüştükten sonra buraya 15 araç takviye edildi. 10 itfaiye 5’te su tankeri hemen adaya intikal etti. Burada gerekli müdahaleyi yaptık ama kozalak patlamaları yangının sürekli başka yerlere sıçramasına sebep oldu. Bir anda 7 ayrı yerde yangın çıktı. Soğutma çalışmalarımızı yapıyoruz. Can kaybımız yok, ufak tefek ahır yangınlarımız var, telef olan hayvanlarımız var. Kullanılmayan bir jandarma lojmanımız, 1 kullanılmayan 2 tane de kullanılan ev yangınımız var. Yangına sabah saatlerinden itibaren toplamda 4 helikopter ve 50 araçla 100 personel müdahale etti. 200’e yakın vatandaşımız söndürme ve soğutma çalışmalarına gönüllü olarak destek verdi”  ifadelerini kullandı.

 

İNCE: “50 SÖNDÜRME ARACI GÖREV YAPTI”

 

Marmara Adası’nda 110 personel tarafından yapılan müdahaleyle 11 saat sonra kontrol altına alınan yangının ardından İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve beraberinde çok sayıda yetkili ile yangın mahaline gelerek burada incelemelerde bulundu.   Yangının tamamen kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının devam edeceğini ifade eden İnce, “Yaklaşık 50 söndürme aracımız burada görev yaptılar. 110 personelimiz yine buradalar. En yakın il ve ilçelerden gerekli destek sağlandı. Orman ve itfaiye ekipleri arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Kısa bir sürede yangının söndürülmesini sağladılar. Yangının yerleşim mekânlarına yakın olması sebebiyle olay biraz daha vahimleşti. Özellikle rüzgarın çok farklı yerlerden kuvvetli olarak esiyor olması kontrolün zaman zaman sağlanamadığı durumlar yaşattı.” dedi.

 

YAZICI: “AYNI ANDA İKİ YANGINIMIZ VARDI”

 

Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı ise yangında yaralananların sayısının 30’a ulaştığını, 100 hayvanın da telef olduğunu belirterek, “Aynı anda 2 tane yangınımız vardı. Biri Dursunbey Alaçam’da biri de burada aynı saatlerde başladı. Dursunbey’deki yangın çok daha büyüktü ve orman teşkilatımız ciddi anlamda çaba sarf ederek orayı kontrol altına aldı. Buradaki yangın daha küçük başlamıştı ama ne yazık ki saat 17.00’den sonra buradaki yangının tehlikesi ve boyutları büyüdü. Oraya 7 helikopter müdahale etmişti buraya ise 4 helikopter müdahale etti. Fakat helikopterlerimiz hava şartlarından dolayı çok iyi müdahale edemediler. Çok şükür can kaybımız yok, 30 tane hastamız oldu fakat ağır vakamız yok. Bütün hastalarımız ayrıldı hastaneden” dedi.

 

YILMAZ:  “VATANDAŞLARIN ZARARI KARŞILANACAK”

 

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ise evleri yanan ve hayvanları telef olan vatandaşların zararlarının karşılanacağı müjdesini vererek, “ Neşemizi kaçıracak negatif bir olay olmadı, bütün hasarlar telafi edilecektir. Orman bölgesi adı altında 6 hektar alan gerisi zeytinlik ve maki alanlarıdır. İnşallah sabaha kadar bir şey olmazsa herkes hayatına devam edecektir. Devletimizin sistemi çalışıyor, bu tür doğal afetlerde ne yapılıyorsa bütün vatandaşlarımız için gereken yapılacaktır” diye konuştu.

 

YANGINA NEDEN OLDUĞU İDDİA EDİLEN İKİ KİŞİ ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

 

Öte yandan Marmara Adası’ndaki yangına sebep olduğu iddia edilen baba ve oğul adliyeye sevk edildi. Marmara Adası’nda Kurban Bayramı’nın ikinci günü 13.30 sıralarında çıkan ve 80 hektar alanın küle döndüğü orman yangını 11 saat süren çalışmalar sonucunda kontrol altına alınmıştı. Evlerinin bahçesinde temizledikleri otları yaktıkları ve bu sebeple yangın çıktığı iddiasıyla emekli öğretmen olduğu iddia edilen H.T. ile oğlu O.T. gözaltına alındı. Marmara İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde işlemleri tamamlanan baba ve oğlu adliyeye sevk edildi.