TEMA Karesi Şubesi, arıların doğadaki işlevine dikkat çekmek amacıyla ‘Aralar varsa yarınlar var’  adlı etkinlik gerçekleştirdi. 

 

Yaşamın devam etmesinde arıların üstlendiği göreve dikkat çeken etkinliğe anaokulu ve ilkokulu öğrencileri de katılım gösterdi. Arıların çok küçük olmalarına rağmen gezegende büyük rollerinin bulunduğunu vurgulayan TEMA Karesi Şubesi Sorumlusu Mustafa Gündoğmuş, “Yaşamın sürdürülebilirliği için arılar var olması gerekir. Onlar küçücük olmalarına rağmen gezegenimiz için büyük roller üstlenirler. Faydalarının sadece baldan ibaret olduğunu sandığımızda yanılırız. Bilmeliyiz ki, gıdalarımızın en az üçte biri, arıların tozlaşma işlemi sayesinde elde edilir. Çiçekli bitkilerin ve ağaçların yüzde 80’i arıların taşıdığı polenler sayesinde çoğalır. Ekosistemin çeşitliliği ve hayatın devamlılığı arıların varlığına bağlıdır. Arıları korumak ve onların varlığının sürekliliği için; arıların sevdiği bitkiler yetiştirip doğadaki çeşitliliği artırmalıyız. Arıları yok eden tarım kimyasallarının yasaklanmasını sağlamalıyız. İklim değişikliğine olan olumsuz etkimizi azaltmalıyız. Sürdürülebilir ve sağlıklı arıcılık yapabilmek için bal arılarına doğal ve temiz su kaynakları sağlamalıyız. Etrafınıza bakın. Arıları görüyorsanız, sizin için yaşam var demektir. Arıların farkına varalım ve onları yaşatmak için çabalayalım. Unutmayalım, arılar varsa yarınlar var” dedi.

 

ARILARIN FAYDASI SAYMAKLA BİTMİYOR

Arıların dünyada 100 milyon yıldır ekosisteme sağladığı faydaları da sıralayan TEMA Karesi Şubesi Sorumlusu Mustafa Gündoğmuş, “ 100 milyon yıldır dünyamızda olan bal arıları, koloni şeklinde yaşam sürerler ve tüm yaşantıları petekler üzerinde gerçekleşir. Kovan içindeki yaşam, bal arılarının yoğun nektar, propolis, polen ve su seferlerini milyonlarca yıldır gerçekleştirmesiyle sürer. Tüm bu seferlerin amacı, kovandaki yaşamı sürdürmek için içeriye enerji kaynağı olarak gıda ve su taşımaktadır. Kovan içindeki yaşamı beslemek için çiçeklerden ve bazı bitkilerden nektar toplayan arılar, bu esnada polen taşıyarak doğadaki biyolojik çeşitliliğin de mimari olurlar. Doğadaki en iyi polinatörler vücutlarındaki tüylerinden dolayı arılardır. Biyolojik çeşitlilikte rol oynayan arılar, böylece diğer hayvanların ve insanların da besin gereksiniminin giderilmesini, diğer bir deyişle hayatta kalmalarını sağlarlar. Binlerce yıldır halk sağlığı için kullanılan ve günümüze kadar gelen bal, arı poleni, arısütü, propolis, balmumu ve arı zehri gibi arı ürünleri, 20. Yüzyıl insanı için de önemli bir rol oynamaya devam ediyor. İklim değişikliği, ısınan havalar, tarım kimyasalları, yanlış arıcılık uygulamaları gibi sebeplerle yaşam kalitesi düşen, yok olan arıların varlığını korumak, canlı yaşamanın devamlılığı açısından kritik. Arılar varsa yarınlar var” dedi.