Balıkesir Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü, Ramazan Bayramı öncesinde Balıkesir’de yolcu taşımacılığı yapan otobüs firmalarının yetkililerine yönelik ‘Otobüs Firmaları Yol ve Trafik Güvenliği Sağlanması’ konulu toplantı gerçekleştirdi.

 

 

Valilik Kurtdereli Mehmet Pehlivan Toplantı Salonu’nda Vali Yardımcısı Suphi Olcay başkanlığında gerçekleşen toplantıya; trafik şube müdürlüğü, jandarma trafik şube müdürlüğü ve otobüs firmaları temsilcileri katıldı. Otobüs firmaları yetkililerine bilgi veren Balıkesir Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Serdar Gökmenoğlu, “2018 yılında otobüs verileri değerlendirildiğinde; 2017 yılına göre, araç sayısı ve trafik yoğunluğu artışına karşın güzergah denetimleri yüzde 11 oranında artırılmasına rağmen kaza sayısında yüzde 9.9, ölümlü kazalarda yüzde 26,2, kazaya karışan otobüs sayısında yüzde 10.3 artış olmuştur.  02.00-08.00 saatleri arasında kazalarda yüzde 6,0 ölümlü kazalarda yüzde 11,5, yaralanmalı kazalarda yüzde 5,3 yaralı sayısında yüzde 36,6 oranında azalma gerçekleşmiştir. Ancak; otobüslerle toplu taşıma yapıldığından, meydana gelen kazalardaki çoklu ölümler nedeniyle ölü sayısında; tüm günde yüzde 10 ve 02.00-08.00 saatleri arasında ise yüzde 31,6 oranında artış meydana gelmiştir. 2019 yılında da; ülke genelinde yolcu otobüsleri üzerinde, karayolunda sabit ekiplerle yüz yüze ve seyahat sırasında sivil otobüslerde görevlendirilen personel tarafından ‘etkili, yoğun ve sürekli’ anlık denetimler artırılarak devam edecektir” dedi.

 

KAZA SAYISI AZALDI ANCAK YARALI SAYISI ARTTI

 

2019 yılının ilk beş ayı içerisinde iki ölümlü kazanın olduğuna işaret eden Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Serdar Gökmenoğlu, “ 2019 yılının ilk beş ayında iki ölümlü kaza gerçekleşti. Geçen yılın ilk beş ayında bu sayı sıfırdı.  Yine geçen yıl 26 yaralanmalı kaza meydana gelirken 2019 yılının ilk beş ayında yaralanmalı trafik kazası sayısı 16. Yaralanmalı trafik sayısında gözle görülür bir azalma olmasına karşın geçen yıl ilk beş ayda yaralanmalı kazalarda 56 kişi yaralanırken bu yılın ilk beş ayında 60 kişi yaralandı. Yaralanmalı kazalarda düşüş olmasına rağmen yaralı sayısındaki artış ise kazaların servis, otobüs gibi araçların yapmasından kaynaklanıyor” dedi.

 

FİRMA ŞOFÖRLERİ DENETLEMİYOR

 

Otobüs şoförlerinin hatalarına yönelik tespitlerde de bulunan Gökmenoğlu, “Firmalar çok sık şoför değiştiriyor. Sürücü belgesine sahip ancak yeterli deneyime sahip olmayan kişilerin sayısı fazla olduğu için firmalar çok sık şoför değiştirmekte, dinlenmek isteyen şoförlere sefere çıkma konusunda ısrarca davranılmaktadır.  Sefer başına ödeme yapılan şoförler seferlerine devam ediyor. Sefer başına ödeme yapılan şoförler; seferlerini tamamlayıp, dinlenmeleri gerekirken ekonomik sebeplerle firmanın başka bir otobüsüyle seyahatine devam etmekte, dinlenme ihtiyacını araçta gidermektedir. Seferde seyir halindeyken firma şoförleri denetlemiyor.  Araçlara kamera takılması halinde seferdeyken şofönlerin denetlemesi sağlanacağı, kamera sisteminin çalışır durumda olmasından şoför ve firmanın sorumlu tutulması gerektiği belirtilmiştir. Çoklu ölüm ve ağır yaralanmalar, işletmeyi temsil eden şoför seçiminde yüksek özen göstermeyi zorunlu kılmaktadır. Şoförlerin deneyimi, geçmişleri ve karışmış olduğu kazalar araştırılmalı, özel yaşamları, alışkanlıkları, ilişkileri, davranışları hakkında bilgi toplanmalı, olaylar karşısında tavır ve davranışları gözlemlenmelidir.” dedi. ÜMİT ULUS