Balıkesir Esnaf ve Sanatkârları Odası Birliği(BESOB) Genel Sekreteri Hüseyin Saran, KOSGEB’in hizmet sektörüne verdiği hibe oranının yüzde 90 oranında azalmasıyla birlikte girişimcilik kurslarına olan rağbetin de düştüğünü kaydetti.

 

 

Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odası Birliği(BESOB) Genel Sekreteri Hüseyin Saran, her yıl 4 dönem açtıkları girişimcilik kurslarına başvurularının KOSGEB’in hibe politikalarını değiştirmesi sonucunda azaldığına dikkat çekti. KOSGEB’in 2018 yılının sonuna kadar kendi işini kuracak girişimcilere hizmet sektörü ve imalat sektöründe 50 bin lira hibe verdiğine dikkat çeken Saran, son değişiklikle birlikte hizmet sektörüne verilen hibelerin yüzde 90 oranında düşürüldüğünü ve imalat sektörüne verilen hibe oranında ise yüzde 120 arttığını belirtti. Balıkesir’de girişimcilik kurslarına başvuru yapanların yüzde 90’nın hizmet sektöründe işletme açtıklarını vurgulayan Saran, 50 bin lira olan hibenin 5 bin liraya düşmesiyle birlikte kurs başvurularının da azaldığını söyledi.

 

YÜZDE 90 HİZMET SEKTÖRÜ YÜZDE 10’NU İMALAT SEKTÖRÜ

 

Bu yıl içerisinde açmayı planladıkları girişimcilik kurslarını yeterli başvuru olmamasından dolayı ileri tarihe ertelediklerini vurgulayan Saran, “Beş yıl boyunca girişimcilik kursları düzenliyoruz. Her yıl ortalama 20 kurs düzenledik. 2 bin civarında da iş yeri açıldı. Balıkesir geneline baktığımızda da en çok açılan kurslar sonrası belgesini alan girişimcilerin yüzde 90’nı hizmet yüzde 10’nu ise imalat sektöründe işletme açtı. KOSGEB, 2018 yılının sonunda hem hizmet sektörüne hem imalat sektörüne 50’şer bin lira hibe verirken, değişikliğe gitti. Hizmet sektörü diye tabir ettiğimiz; kafelere ve lokanta gibi işletmelere 50 bin lira olan hibeyi 5 bin liraya düşürdü. Bunun yanında imalat sektöründe üretimle ilgili bir işletmeye de burada da hibeyi 50 bin liradan 110 bin lira yükseltti. Yenilikçi ve imalat üzerine başvurular da az olduğu için talepler düştü. Yeni İŞKUR, BESOB ve KOSGEB ortaklığında bu şekilde kursları yapmayı düşünüyoruz. İş kurmak isteyenlerde ekonomik sıkıntılardan dolayı beklemeye geçti. O yüzden kurslara biraz ara verdik. İlerleyen süreçte talebe göre kursları açacağız. KOSGEB’in kurulma amacı imalat sektörüne destek vermekti, hizmet sektörü sonradan yer aldı” dedi.