Dünyada ve ülkemizde insanların sosyal medyada geçirdiği zamanın her geçen gün artmasıyla farklı iş alanları da ortaya çıktı. Sosyal medya danışmanlığı, reklam-tanıtım, kapıda satış ve PR gibi iş alanları milyon dolarlık bir sektör haline geldi. Sosyal medyanın gücünü fark eden ve bu alanda 8 yıl önce yatırım yapmaya başlayan Balıkesirli Erol Avunur, şu an toplamda 56 milyon kitlesi olan 37 tane sayfanın sahibi olarak kurumsal firmalarla reklam anlaşmaları yapıyor. Mizah, spor, haber, dini vb. içerikli sayfalara içerik üreten 36 çalışanıyla sektörde önemli bir noktaya gelen Avunur, yeni dünyanın yeni iş kollarından biri olan sosyal medya üzerinden nasıl para kazanılır konusunu konuştuk.

 

“İNSTAGRAM’DA 56 MİLYON KİTLEMİZ VAR”

 

Kendinizden bahseder misiniz?

Erol Avunur: 42 yaşındayım. Almanya’da doğdum büyüdüm ama Sındırgı’nın Emendere Köyü’ndenim. 10 yıldır Türkiye’de yaşıyorum. Türkiye’ye ise bu işleri yapmak için geldim. İnstagram ve sosyal medya alanında Türkiye’de çalışmaya karar verdim. İki tane şirket kurdum. Ve sonrasında İnstagram’da eski sayfaları satın alarak ve yeni sayfalar açarak bu işe başladım. Şu anda 37 tane sayfamız, 56 milyon kitlemiz var İnstagram’da.

 

“TV REKLAMLARINDAN DAHA İYİ BİR REKLAM AĞIMIZ VAR”

 

Bu işi yapmaya nasıl karar verdiniz?

Erol Avunur: Ben bu işi ilk Almanya’da gördüm. Türkiye’ye gelip bu işi ilk ben yapayım dedim. Sayfaları açıp takipçi sayısını büyüttük. Sonrasında reklam oluşturduk. İnstagram’ın dışında Twitter’da trend topic yapabiliyoruz, orada da 18 bin 500 tane hesabımız var. Reklam hizmetleri, tanıtım yapıyoruz. Televizyon reklamlarından daha iyi bir reklam ağımız var. Almanya’da ortalama 4.2 saat telefonla geçiriyor, bu Türkiye’de 7 saat. Bu veriler gösteriyor ki sosyal medyada yapılacak reklamlar hedefine ulaşıyor.

 

 

“300 BİN TAKİPÇİLİ SAYFAYI 5 MİLYON 400 BİNE YÜKSELTTİK”

 

İlk başladığınızda nasıl bir strateji belirlediniz?

Erol Avunur: Bu işlere 2012 yılında başladım. İlk aldığım sayfa İncicaps’ti.  Sonrasında Karikatürhane’yi aldım. İncicaps’in o zaman 300 bin takipçisi vardı, şu anda 5 milyon 400 bin takipçisi var. Karikatürhane’nin ise şu an takipçi sayısı 7 milyon 200 bin. Bunlar şirketimizin amiral sayfaları, 1 milyon, 2 milyon takipçisi olan başka sayfalarımızda var.  Bir ekip kurdum, 36 kişilik bir ekibimiz var. Onlar içerik üretiyor, paylaşım yapıyor. Komedi, müzik, spor, dini sayfalarımız var, bunlara göre içerik üretiliyor. Çalışanlarımız esnek saatler içerisinde içerik üretiyor.  Ofisten, evden ya da dışarıda herhangi bir mekanda içerik üretip paylaşabiliyorlar.

 

 

“VODEFONE-TURKCELL, TORKU İLE REKLAM ANLAŞMALARI YAPTIK”

 

Hangi firmalarla reklam anlaşmaları yapıyorsunuz?

Erol Avunur: Kurumsal firmalardan reklamlar alıyoruz. En son Vodefon, Turkcell, Torku gibi markalarla çalıştık. Acun Medya Grubu’nun tanıtımını yaptık. Farklı farklı firmalarla anlaşıyoruz. Bir tane reklam ağımız var burada 36 kişi çalışıyor, bir de çağrı merkezimiz var. Biz Çin’den ürün getiriyoruz ve kapıda ödeme şeklinde ürünler satıyoruz. İnstagram’daki sayfalarımızdan bu ürünlerin tanıtımını yapıyoruz. Teknoloji ürünleri satıyoruz. Çok şükür iyi kazanıyoruz

 

“TWİTTER’DA DÜNYADA TT YAPABİLİYORUZ”

 

Sosyal medyadaki hedef kitlenin eğilimlerini nasıl belirliyorsunuz?

Erol Avunur: 16-26 yaş arası genç grup, komedi tarzı paylaşımları seviyor. 24 ile 36 yaş arası haber, spor, mizah türü paylaşımları takip ediyorlar. Facebook artık 40 yaş ve üstüne hitap etmeye başlayınca İnstagram’da 14-40 yaş arasında yoğunluk var. Twitter’in kendi kitlesi var, Türkiye gündemine takip etmek isteyen kişiler Twitter’ı takip ediyor. Twitter’da da kurumsal firmalarla çalışıyoruz. Orada da baya etkiliyoruz. Sadece Türkiye değil dünya gündeminde de trend topic yapabiliyoruz. Bunun için 12 ülkeden sunucular var onları kiralıyoruz. Bu şekilde de istediğimiz şeyi trend topic yapabiliyoruz.

 

30 BİN TAKİPÇİSİ OLAN SAYFA 3-5 BİN LİRA ARASI PARA KAZANIR

 

Peki, sosyal medya amatör olarak uğraşan kişiler para kazanabilirler mi? Fenomenleri

Erol Avunur: Amatör kullanıcılarda İnstagram’dan para kazanabilir. Çok sayıda fenomen var. Birçok fenomen Tiktok’tan geliyor. Yetenekli kullanıcılar çıkıyor ve bizde bunları destekliyoruz. Onları reklam yapıyoruz. 5-10 bin takipçisi olan reklam alamaz. 30 bin ve üzeri takipçisi olan fenomen ayda 3-5 bin lira arasında para kazanabilir. Bunun yanı sıra küçük çapta satış yapabilir. Tabi 100 bin ve üzeri takipçisi olan fenomenin daha büyük bir kitlesi olacağı için daha iyi reklam alabilecekler. Benim elimin altında 140 tane fenomen var. 50 binden, 4 milyon arası kitleleri var. Müşterilerin isteğine göre fenomenlere yönlendiriyoruz.  Bir sayfa alırsınız 15-16 bin liraya. Sonra çalışarak bu sayfanın takipçi sayısını büyütebilirsiniz. Takipçi sayınız 1 milyon lira olduğunda iyi para kazanırsınız. İçerikleri özgün olmalı. Birçok sayfa başka sayfalardaki içerikleri kullanıyor ve bundan dolayı para kazanamıyor.

 

BALIKESİR’E BÜLENT BÖREKÇİLİK’İ GETİRDİ

Sosyal medya alanı haricinde yaptığınız başka bir iş var mı?

Erol Avunur:  Sosyal medya haricinde ortağım Metin Bayram’la birlikte ulusal bir marka olan Bülent Börekçilik’in Balıkesir’e 5 tane şubesini aldık. Biz buraya 5 şube açınca Bülent Börekçilik Atatepe’ye üretim tesisi kurdu ve 200 kişiye istihdam olanağı sağlayacak. Bir ucundan olsa buna katkı sağladığımız için mutluyuz.