Balıkesir Adliyesinde yangın söndürme sisteminden kaynaklı yaşanan karbondioksit zehirlenmesi 4’ü ağır 59 vakaya rağmen son derece ucuz atlatıldı. Uzmanlar, insan olan yerlerde özellikle de karbondioksit gazlı söndürme sisteminin asla kullanılmaması gerektiğini bildirdi.

DÜNYA GAZLI SÖNDÜRME SİSTEMİNİ BIRAKTI

Konuyla ilgili bilgisine başvurulan Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı kurucusu ve Onursal Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, gazlı özellikle de karbondioksit gazlı söndürme sisteminin dünyada kullanılmazken ülkemizde hala kullanılıyor olmasının bu gazın kolay ve ucuz bulunuyor olmasından kaynaklandığını en sağlıklı sistemin sulu söndürme sistemi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kılıç, ““Bu olay gibi birçok olay olabilir, kesinlikle yanlış uygulamalardan kaynaklı olarak. Yangın söndürücüleri dediğimiz zaman sulu söndürme, köpüklü söndürme, gazlı söndürme ve kimyasal kuru tozlu söndürmeler var. Bizim ülkemizde maalesef en çok kullanılanlardan bir tanesi gazlı söndürme sistemi. Dünyada çok az kullanılmasına rağmen, hatta Türkiye’de dünya en büyük gazlı söndürme sistemini yapan ülkeyiz diye övünülüyor, bence övünmek yerine bunun bir hata olduğunu söylemeliyiz. Gazlı söndürmelerde (karbondioksitli söndürme sistemi) birçok yerde hatalı olarak kullanılıyor. İnsan olan yerde kullanılmaması gerekir. Bazı yerlerde gördüm ve mutlaka hemen anında kaldırılması gerektiğini söyledim” dedi.

 

“TÜPLERDE 250 BAR İLE SIKIŞAN GAZ SALINDIĞI ORTAMI DONDURUR”

Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç,. Karbondioksit gazının yoğunlaşma oranına son derece dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Kılıç, konuyla ilgili değerlendirmesinde şunları söyledi;
“Karbondioksitin konsantrasyonun (yoğunlaşma) yüzde 33 – 65 arasında değişmesi lazım. Elektrik yangınlarında yüzde 55 civarı. Yanan malzemenin cinsine göre konsantrasyonun da değişmesi lazım. Buna rağmen yüzde 5 konsantrasyonun üzerine çıktığı zaman bir taraftan baş ağırsı, mide bulantısı, nefes darlığı, baygınlık başlatır. Konsantrasyon yüzde 8’in üzerine çıktığında ise solunumu durdurur baygınlık geçirir, hayatını kaybedebilir. Bu şartlarda karbondioksittli söndürme sisteminin bu tarzdaki yerlerde kesinlikle kullanılmaması gerekir. Bunlar 250 bar gibi yüksek basınçta saklanır, sıvı yüksek basınçtan çıktığı zaman tamamen soğutarak zarar verir, buzlanma olur ve dondurur, yaralanmalara sebep olur. Bu tarzda özellikle de tehlikeli olan karbondioksit gibi gaz kullananların ehil olması lazım sertifikası olması lazım. Rasgele kişiler alıp dolduruyor maalesef. (Balıkesir Adliyesi’nde yaşanan olay) Büyük bir olay olmaması bir şans.”

KARBONDİOKSİT KOLAY VE UCUZ OLDUĞU İÇİN TERCİH EDİLİYOR
Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, “Yetkili kurumlar yapılan sistemi test edip güvenli olup olmadığına bakması lazım.. Bu gibi sistemlerin şöyle olsun demeye gerek yok karbondioksit sisteminin kesinlikle insanların olduğu binada,  gaz çıktığında zarar görecek kimseler varsa kullanılmaması gerekir. Kullanılıyorsa bu takdirde konsantrasyon (yoğunlaşma) tamamen boşaldığı zaman hangi değere geldiğinin belirlenmesi lazım. Bu değer eğer yüzde 2’lerin üzerine çıkıyorsa bunun kullanılmaması gerekir.” diye konuştu.

ADLİYE NORMALE DÖNDÜ
TEKNİK İNCELEMELER SÜRÜYOR
Öte yandan, önceki gün öğle saatlerinde yaşanan ve onlarca kişinin zehirlenerek yaralı alarak hastanelerde tedavi altına alındığı karbondioksit gazı zehirlenmesinin ardından olay günü tatil edilen adliyede dünden itibaren normal mesai tekrar başladı. Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından olayla ilgili başlatılan adli ve idari soruşturma devam ederken, yetkili birimlerin olay yerindeki teknik incelemelilerinin de sürdüğü, hazırlanacak olan raporun ardından gaz sızıntısının neden dolayı gerçekleştiğiyle ilgili daha net bilgilerin elde edileceği kaydedildi. Bu arada, 59 yaralıdan durumu ağır olan biri infaz koruma memuru, mahkum ve adliye personelinin bulunduğu yaralıların sağlık durumları da ciddiyetini koruyor. 3 ağır yaralının yoğun bakımdaki tedavileri sürüyor.