Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun(DEİK) ilkini Balıkesir’de gerçekleştirdiği ‘Gündem Buluşmaları’ adlı program Güney Marmara Kalkınma Ajansı ve Balıkesir Sanayi Odası’nın işbirliğiyle dün gerçekleştirildi.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Balıkesir Sanayi Odası(BSO) ve DEİK işbirliğinde gerçekleştirilen toplantıya; Vali Ersin Yazıcı, DEİK Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Rona Yırcalı, BSO Başkanı Hasan Eğinlioğlu ve Balıkesirli sanayiciler katıldı.  Toplantının açılış konuşmasını yapan Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Hasan Eğinlioğlu, Türkiye’nin dünyanın en büyük 17.ekonomisi olmasına rağmen ihracatta 32.sırada yer aldığına dikkat çekip ihracatta hamle yapmaları gerektiğini belirtti.

DEİK’İN YAPISI VE FAALİYETLERİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ

DEİK Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, kurumun faaliyetlerinin büyükşehirlerin haricinde Anadolu’daki sanayicilere anlatmak amacıyla bu toplantıları düzenlediklerini belirtti. Anadolu’daki ilk DEİK Gündem Buluşmaları adlı programın Balıkesir’de gerçekleştiğine dikkat çeken Yırcalı, “ DEİK, 1986 yılında rahmetli Turgut Özal’ın talimatıyla kurulmuş bir kuruldur. Türkiye’nin dışa açılmaya yönelik olduğu özel sektörün daha öne çıktığı ve rahmetli Turgut Bey’in misyonu dahilinde olarak Türk ekonomisinin ihracat ağırlıklı olmasını öngördüğü yıllara denk geliyor. Güney Kore, Japonya gibi ülkelerin ihracattaki atılımının nasıl yaptığını tetkik etmiş ve bunun yapılabilmesi için de bu işle konsantre olacak belli bir üst kuruluşun olmasına karar vermiştir. 2014 yılında DEİK’in statüsünde bir değişiklik yapıldı. Kurulun, 101 tane kuruluşu var. Gerek dernek olsun, gerek oda-borsa olsun, gerekse resmi kuruluşlar olsun dış ilişkilerle ilgili aklınıza gelen ne kadar kuruluş varsa hemen hemen hepsi bu Kurula kurucu olarak katılmıştır. Bugün 130 ülkeyle iş konseyi vardır. Zaten ana gayesi iş konseyleridir. 138 tane iş konseyimiz, 5 tane sektör konseyimiz, 1 tane de özel konsey olmak üzere 145 kuruluşla faaliyetleri yürütmekteyiz” dedi.

YIRCALI: “FARKLI PAZARLARA GİRMEYE AMAÇLIYORUZ”

DEİK’in klasik pazarların dışında farklı pazarlara girmeyi amaçladığını belirlediğini kaydeden Rona Yırcalı, “ Bugün birçok kuruluşun, ülkelerin tam anlamıyla ulaşamadığı Afrika, Güney Amerika ve Asya Pasifik ülkelerine girmeyi amaçlıyoruz. Biraz önce saydığım kuruluşlardan 44 tanesi Afrika’da yer alıyor. Hükümetimizin öngördüğü politika içerisinde Türkiye Cumhuriyeti, Afrika’da her ülkede büyükelçilik açtı ve açma çalışmalarını sürdürüyor. Türk Hava Yolları bu yerlere uçuşlar koyuyor. Uçuşların olması elzemdi ve Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Türk Hava Yolları uçuşlar koydu” dedi.