SGK’nın farklı isimler altında yaptığı ödemeler toplumda pek bilinmiyor. SMMMO Şube Başkanı Metin Yalçın, ‘Çeyiz Yardımı’, ‘Emzirme Yardımı’, ‘Cenaze Yardımı’ ve Emekli olamayanlara primlerinin geri ödenmesi gibi haklar konusundan açıklamalarda bulundu.

Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK), farklı isimler altında ödemeler yapılıyor.  SGK’nın ‘Çeyiz Parası’, ‘Cenaze Yardımı’, ‘Emzirme Yardımı’, ‘Emekli olamayanlara primlerinin geri ödenmesi’ gibi adlarla yaptığı ödemelerden vatandaşların haberi yok.  Serbest Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odası(SMMMO) Şube Başkanı Metin Yalçın, SGK tarafından farklı isimler altında yapılan ödemeler konusunda bilgi verdi.

24 MAAŞA KADAR ÇEYİZ YARDIMI

SGK tarafından yapılan birçok ödemenin kamuoyunda pek bilinmediğinden dolayı bu haklardan faydalanılamadığına dikkat çeken SMMMO Şube Başkanı Metin Yalçın,  “ SGK tarafından verilen bazı hizmetleri insanlar pek bilmez. Bunların en popülerinden bahsedelim.  Mesela toplumda çeyiz parası olarak bilinen evlenme yardımı var. Anne ve babasından yetim aylığı alan bir kız çocuğu bir dilekçe yazarak, bu tutarın 24 maaş kadarını çeyiz parası alıyor. Örnek vermek gerekirse bin lira yetim maaşı alan bir kız çocuğuna evlenme yardımı olarak 24 bin lira ödeniyor. Evlendikten sonra yetim aylığı kesiliyor. Çeyiz Yardımı alan kişi belli bir süre sonra boşandı, yeniden sosyal güvencesiz kaldı. Bu kişi yeniden yetim aylığı almaya başlıyor ama aldığı 24 maaş tutarındaki çeyiz yardımı maaşından kesiliyor”

CENAZE İÇİN DE YARDIM VAR

Toplum tarafından pek bilinmeyen yardımlarından birinin de ‘Cenaze Yardımı’ olduğunu dile getiren Metin Yalçın, “ Bir kişi annesini-babasını yakınını kaybedince bu yardımdan faydalanmak aklına gelmiyor denebilir ama bunlar bir dilekçeyle çözülebilecek durumlar. Dilekçeyle başvurulduğunda 591 lira cenaze yardımında bulunuluyor. Bu yardımdan faydalanmanın süresi 5 yıl” dedi.

SÜT YARDIMI VAR

Yeni doğum yapmış annelere de bir defaya mahsus emzirme yardımı yapıldığını kaydeden Yalçın, “Süt parası yardımı var. Buna emzirme ödeneği de deniliyor. Bu tutar 133 lira. Süt parası alması için annenin SSK ya da Bağ-Kur’lu olması ve en az 120 gün prim ödemesi gerekir. Bu ödemelerden daha çok Bağ-Kur’lu anneler faydalanmak yoluna gitmiyorlar. Bu haklardan onlarda SSK’lı anneler gibi Bağ-Kur’lu annelerde faydalanabilir” dedi.

EMEKLİ OLAMAYANLARA PRİMLERİN ÖDENMESİ

Emekli koşullarını sağlayamadığı için emekli hakkını kazanamayacak biri adına yatırılan primler var. Ancak bu prim günleri o kişinin emekli olmasına yetmiyor. Yaş ve sigortalılık yılı emekliliğe yetmiyor. Üç koşulu da tamamlayamıyor. O kişi emekli olamadık diye bırakıyor. Oysa ki bu durumda olan bir yurttaş, kendi adına yatırılmış olan SSK işçi paylarını tutarı kendi adına isteme hakkına sahip. Eğer emekli olacak şartları üretememişse yurttaş adına yatırılmış primleri isteyerek o paraları alabiliyor. Bu ödemelerden farkındalık yok.