KA-DER Balıkesir İl Temsilcisi Sibel Buzkır, KAD-ER Genel Merkez Üyesi Seval Bozkurt ve KA-DER yönetim kurulu üyeleri Sembol Medya’yı ziyaret etti. KA-DER İl Temsilcisi Sibel Buzkır,  Kadın adaylara yönelik üç günlük Yerel Yönetimler Akademisi programı düzenleyeceklerini söyledi.

KA-DER Balıkesir İl Temsilcisi Sibel Buzkır, KA-DER Genel Merkez Üyesi Seval Bozkurt, KA-DER Üyeleri Hayriye Soysal, Ayhan Türker ve Burcu Gökşen Sembol Medya’yı ziyaret etti. Ekspres Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Buldan’a KA-DER çalışmaları hakkında bilgi veren KA-DER İl Temsilcisi Sibel Buzkır, yerel seçimler öncesinde kadın adaylara yönelik üç günlük bir eğitim programladıklarını açıkladı. KA-DER İl Temsilciliği olarak eğitimlere ağırlık verdiklerini belirten Sibel Bozkurt, sözlerini şöyle sürdürdü: “ KA-DER Genel Merkezi’nin Türkiye genelinde birçok eğitimi oldu. Biz açıldığımız günden itibaren bu eğitimleri Balıkesir’de de yaptık. Bu eğitimlerin bir kısmını Genel Merkezimiz düzenledi bir kısmını ise il temsilcisi olarak biz yaptık.  Önümüzdeki günlerde de Yerel Yönetimleri Akademisi adı altında kadın adaylara yerel yönetimlerle ilgili her türlü konuda destek vermek amacıyla üç günlük bir eğitim programımız var. Bizim amacımızda bu eğitimi KA-DER’e üye olsun olmasın bütün kadın adaylara duyurup bu eğitimlere katılımlarını sağlamak. Bu eğitimlerin içerisinde; siyaset, medya, halkla ilişkiler gibi konular var” dedi.

70 MUHTARDAN SADECE 3’Ü KADIN

Kadınların siyasette temsil edilme oranını yeterli olmadığını kaydeden KA-DER İl Temsilcisi Sibel Buzkır,”Kadınların siyasette temsili konusunda genel bir sorun var. Bu sorun Balıkesir’in yanı sıra küresel bir konu.  Kadın temsiliyeti konusu sadece siyasetle sınır değil, üniversitelerde, bürokraside, sivil toplum kuruluşlarında ve kamuda da yeterli kadın temsiliyeti yok. Örnek vermek gerekirse; Karesi ilçesinde 70 mahalle muhtarı arasında sadece 3’ü kadın. Bu yeterli bir sayı değil. Bizce kadın muhtarların sayısının artması gerekir. Kadınlar yaşadıkları sorunları bir erkek muhtara açmakta zorlanırlar ama kadın muhtara dertlerini daha iyi anlatırlar” dedi.

“KADINLAR KULLANDIKLARI ERİL DİLİN FARKINDA DEĞİL”

KA-DER Genel Merkezi’nin 7 bölgede 7 şehirde yaptığı Toplum Cinsiyet Eşitliği konusundaki eğitimlere dikkat çeken Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Seval Bozkurt, “Kadınlarımız dahi kullandığı cinsiyet eşitsizliğine neden olan eril bir dil kullanıyor. KA-DER olarak Toplumsal Cinsiyet Eşitliği eğitimleri düzenledik 7 bölgede 7 şehirde. Bütün siyasi partilerle iletişim kurduk. Her partiden katılmak isteyenler katılabiliyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi verdik ve burada kadınlarımızın dahi eşitsizliğe neden olan erkek egemen söylemlerin farkına varmadığını gördük. Çoğu kadın bile kullandıkları eril dilin farkında değil. Bu konuda onlarda farkındalık oluşturduk” dedi.  Yerel seçimler öncesinde kadın adayların sayısının arttırılması yönünde çalışmalar yapacaklarını dile getiren KA-DER İl Temsilcisi Sibel Buzkır, “Biz tüm siyasi partilere eşit mesafede duran ve tüm siyasi partilerle bağlantı kuran bir sivil toplum kuruluşuyuz. Önümüzdeki yerel seçimlerde de kadın temsiliyetinin artırılmasına yönelik talebimizi dile getireceğiz” dedi. Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Seval Bozkurt ise KA-DER Olarak önerilerinin bir kadın-bir erkek adayın olduğu fermuar sistemi olduğunu kaydetti.