CHP’nin emekli bankacı Altıeylül İlçe Başkanı Haydar Çuhadar, eline kalemi alıp ekonominin son durumunu dolar üzerinden örnek vererek gösterdi.  24 Haziran seçimlerinden sonra geçen 4 ayda halkın alım gücünün yüzde 50 azaldığına dikkat çeken Çuhadar, “Şu anda yüzde 50 devalüasyon var. Asıl uğraşılması gereken konular; Atatürk heykelini kaldırmak değil bu konular olmalıydı. Halkın alım gücü yükseltilmeli” dedi.

CHP Altıeylül İlçe Başkanı Haydar Çuhadar, Çamlık Tepesi’ndeki Atatürk heykelinin kaldırılması ve ekonominin son durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.  Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin hiçbir açıklama yapmadan Çamlık Tepesi’ndeki Atatürk heykelini kaldırmasını eleştiren Haydar Çuhadar, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün heykeli daha önce Rize’de sonra Sındırgı’da son olarak da Balıkesir’de kaldırıldı. Bu tarz eylemlerle Atatürk sevgisini bizim milletimizin yüreğinden silip atamazlar. AK Parti uğraşacağı bir konusu varsa eğitimle uğraşsınlar. Eğitimde Dünya Ekonomik Kurulu’nun açıkladığı rapora göre 137 ülke arasında 99. Sıradayız. Dış politikada Suriye bataklığından çıkmak için uğraşsınlar. Son olarak da ekonomiyle uğraşsınlar” dedi.

ELİNE KALEMİ ALDI HESAP YAPTI

Ekonomik göstergelerin kötü gitmesini video ve dolar üzerinden örneklerle anlatan CHP Altıeylül İlçe Başkanı Haydar Çuhadar, “ 24 Haziran seçimleri sonrasında geçen 4 ayda yaşanan yüzde 50 devalüasyonla halkın alım gücü yüzde 50 azaldı. 2 bin lira maaş alan birini düşünün. Nisan ayında itibariyle doların 4.10 lira olmasıyla 2 bin lira maaş alan biri 487 doları vardı. Bugün itibariyle doların 6.2 olmasıyla 2 bin lira maaşı olan birinin 322 doları oluyor. Nisan ayında 2 bin lira maaş alan bir emekli, işçi ya da çalışan birinin alım gücü yüzde 50’e yakın bir azalma var. Peki, halkın geliri yüzde 50 azalırken kimlerin geliri arttı? Dolarla ihale alanların geliri yüzde 50 arttı. 31 Aralık tarihine kadar bizim 192 milyar lira dış borcumuz var. Toplanan vergilerin hepsi faize gidiyor. Rahmetli Ecevit’in döneminde yazar kasa fırlatılmıştı ve ekonomik sansasyonel bir olay olmuştu. Bugün Balıkesir’de belediye binasının önünde insanlar kendilerini yaktılar. Bugün pantolon alamayan bir baba intihar ediyor. Urfa’da bir kişi kendini yakıyor. Ama Türkiye’de Ecevit hükümeti döneminde atılan yazar kasa kadar bile itibar görmüyor. Türkiye gittikçe fakirleşiyor. Şu anda yüzde 50 devalüasyon var. Asıl uğraşılması gereken konular; Atatürk heykelini kaldırmak değil bu konular olmalıydı. Halkın alım gücü yükseltilmeli” dedi.

EDİP UĞUR NEDEN GÖREVDEN ALINDI?

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi önceki Başkanı Edip Uğur’un görevden alınmasıyla ilgili birçok noktanın soru işareti olduğunu söyleyen CHP Altıeylül İlçe Başkanı Haydar Çuhadar, “ Önümüzdeki yerel seçimler var. Bununla ilgili hazırlıkları yaptık. 2014 yılında Büyükşehir Belediyesi’ni kazanan Edip Uğur yüzde 40, 308 bin oy veren insanımız var. Hala onun neden görevden alındığını bilen yok. Neden alındı? Belediyeyi zarara mı soktu? Hırsızlık mı yaptı? Yoksa farklı bir nedeni mi vardı? Edip Uğur’a oy veren 308 bin kişi onun neden görevden alındığını bilmiyor. Bir suçu varsa gidip yargılansın” dedi.

 

ADAY ADAYLIĞI BAŞVURULARI 1-19 EKİM TARİHLERİ ARASI

CHP Altıeylül İlçe Başkanlığı olarak 1-19 Ekim tarihleri arasında belediye başkan adaylığıyla ilgili başvuruları alacaklarını ifade eden Çuhadar, “Önümüzde yerel seçimler var. 1-19 Ekim tarihleri arasında müracaatları alacağız. Belediye başkan adaylarımızı belirleyeceğiz. Biz iddia ediyoruz; bu kadar ekonomik krizlerden ve sansasyonlardan sonra belediyeyi daha iyi yöneteceğimizi iddia ediyoruz. Belediye başkan adaylarımızı belirleyeceğiz. Biz sadece asfalt ve oraya buraya taş döşemekle değil Türkiye’ye örnek olan Eskişehir ve Aydın’daki belediyeciliğin aynısını burada yapacağız.  Ben buradan bütün Balıkesir seçmenlere seslenmek istiyorum; Balıkesir’i yaşanabilecek şehir haline getireceğiz” dedi.

ÖNSEÇİM YOK

Belediye başkan adaylarını belirlemede izlenilecek yöntemi de açıklayan CHP Altıeylül İlçe Başkanı Haydar Çuhadar, önseçimin seçime kısa bir süre önce yapılmasından dolayı bu yöntemi uygulamayacaklarını söyledi. Çuhadar, “ 2014 yılındaki yerel seçimler öncesinde de ben Altıeylül İlçe Başkanıydım. O zaman Önseçimle adayımızı belirlemeye karar vermiştik. Şu anda 5 ay var. Önseçim yapıldığında hakim nezaretinde yapılıyor. Bunun tarihini de bizim belirleme şansımız yok. O da seçimlere bir ay kala belirliyor. Şubat ayı içerisinde belediye başkanını belirlediğin zaman bir ay içerisinde nasıl bir çalışma yapılacak. Kamuoyu yoklaması ve partililerimize yönelik eğilim yoklaması yapılacak” dedi.