EKSPRES’E özel açıklamalarda bulunan İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız’la Balıkesir’in eğitimini masaya yatırdı.  İlk yerleştirmeler sonucunda herhangi bir liseye giremeyen 1100 öğrencinin olduğunu hatırlatan Yıldız, kontenjan artırımı sonrasında yapılan dört yerleştirme sonucunda bu sayının 16’ya düştüğünü ve ilerleyen dönemde bu öğrencilerinde yerleştirilmesinin yapılacağını söyledi.

İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız, 2018-2019 Eğitim- Öğretim yılında Balıkesir’de Anadolu liselerinde yüzde 95, meslek liselerinde yüzde 70, imam hatiplerde ise yüzde 80’nin üzerinde yerleştirme gerçekleştiğini söyledi. Yeni eğitim öğretim yılıyla ilgili EKSPRES’e özel açıklamalarda bulunan İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız, ek yerleştirmelerden sonra Balıkesir’de liselere yerleşemeyen 16 öğrencinin bulunduğunu kaydetti. Okullarda ekstra güvenlik personeli istihdamı ve okul kameralarının MOBESE’lere bağlanması çalışmalarıyla okul çevresindeki güvenlik önlemlerini arttıracaklarını söyleyen Müdür Yıldız, ayrıca 2018 yılındaki eğitim yatırımlarının bir önceki yıla göre dört kat arttığına dikkat çekti.

“TÜBİTAK PROJELERİNDE REKOR KIRDIK”

Balıkesir’in eğitim karnesinin iyi olduğunu ve her sene çıtayı yukarıya taşımayı amaçladıklarını ifade eden Yıldız, akademik başarının yanı sıra sosyal, sportif ve sanatsal faaliyetlerde de Balıkesir’in adını duyurmayı amaçladıklarını kaydetti. Geçtiğimiz yıl akademik başarının yanı sıra birçok sosyal faaliyetlerde de başarı yakaladıklarını vurgulayan Yıldız,  “17 Eylül pazartesi günü 1108 kurumumuzda 187 bin 843 öğrenci 15 bin 179 öğretmenimizle yeni eğitim öğretim yılına başlamış olduk. Öncelikli hedefimiz Balıkesir’i hem akademik başarıda hem sosyal, sportif, sanatsal faaliyetlerde en üst sıralara ulaştırmak. Geçen yıl özellikle TÜBİTAK projelerinde büyük başarılar elde ettik. Ortaokul seviyesinde Bursa’da gerçekleştirilen TÜBİTAK’ın yarışmasında sergilenmeye hak kazanan 80 projenin 32 tanesi Balıkesir’e aitti. Bu zamana kadar Balıkesir adına rekor bir sergilenme oranıydı. TÜBİTAK proje yarışmasında lise dalında; 17 projeyle katıldığımız yarışmada 10 projemiz ödül aldı.  Bir projemiz kimya dalında Türkiye birinciliğini elde etti. Şu an dünya finallerine katılma hakkı elde ettiler. ERASMUS projelerinde kabul edilen 20 projemiz vardı. Türkiye’de dördüncü il olduk. Google’ın kodlama haftası kapsamında düzenlemiş olduğu proje yarışmasında dünyada 25 proje ödül almaya hak kazandı. Türkiye’den hibe almaya hak kazanan proje Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün projesi oldu. Bu proje sayesinde 800 kız öğrencimiz kodlama eğitimi alacaklar. Bu başarılarımızı yeni dönemde de arttırarak devam ettirmek” dedi.

BENGİ DEVAM EDECEK

Balıkesir Valiliği’nin himayesinde başlatılan BENGİ projesinin bu yılda devam edeceğini belirten İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız, “ Sayın Valimizin himayesinde başlatılmış olan BENGİ projesi aynı hızıyla okullarda devam edilecek. Bununla ilgili geçen hafta Sayın Valimizin başkanlığında ilçe kaymakamlarımızla ve ilçe milli eğitim müdürlerimizle toplantılar gerçekleştirdik. Yine haftanın iki günü okullarımızda okuma etkinlikleri devam edecek. Sporda Yetenek 10’la Gelecek Projesi kapsamında Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğümüzle beraber çalışmalarımızı ortaklaşa yürüteceğiz” dedi.

OKUL KAMERALARI MOBESE’LERE ENTEGRE OLACAK

Eğitimin paydaşları arasında alan kurumlarla da birlikte çalışmalar yapacaklarını ifade eden İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız, servis şoförleri ve kantin çalışanlarının eğitimden geçeceğini belirtti. Okullardaki güvenliği sağlamak adına okul kameralarını MOBESE’lara entegre edileceğini dile getiren Yıldız, “ İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen Güvenlik Okul projesi kapsamında önemli adımlar atıldı. Okullarımızın büyük bir çoğunluğunu bu yıl İŞKUR kapsamında güvenlik görevlisi verilecek. Okul kameraları İçişleri Bakanlığı’nın kullanmış olduğu kameralara entegrasyonu sağlanacak. Onlarda tamamlandığında okullarımızdaki güvenlik kameraları emniyet müdürlüklerindeki MOBESE’lerden izlenebilecek. Bu da okullarımızın güvenliği adına önemli adımlar. Şoförler Odası’yla yaptığımız görüşme sonrasında ilimizdeki servis şoförlerinin eğitim alması için Halk Eğitim Müdürlüğü’yle bir protokol yaptık. Bu hafta şehrimizdeki tüm okul servisleri bu eğitimden geçecek. Okullarda çalışacak tüm kantin görevlileri emniyet müdürlüğünce güvenlik soruşturması yapılacak” dedi.

LİSELERE YERLEŞTİRME SIKINTIMIZ YOK

Balıkesir’de liselere yerleşme oranıyla ilgili bilgileri de paylaşan İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız,  ilk yerleştirmelerin sonunda 1100 civarında olan yerleşemeyen öğrenci sayısının dört yerleştirme süreci sonunda 16’ya düştüğünü belirtti. Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:” Ortaokuldan liseye geçiş sınavında ilimizde 13 bin öğrenci sınava girmişti ve yerleştirmelerin sonunda ilk etapta 1100 civarında öğrencimizin yerleşemediğini belirtmiştik. Daha sonra bakanlığımız tarafından okullarımızda kontenjan artırımına gidildi. Kontenjan artırımının sonunda birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü yerleştirme dönemleri yapıldı. Öğrencilerimiz tercihleri doğrultusunda yerleştirmelerini gerçekleştirdiler. Dördüncü yerleştirmenin sonunda ilimizde yerleşemeyen öğrenci sayısı 16. Bu 16 öğrenci de komisyon marifetiyle yerleştirilecek. Bu 16 öğrencide kendi evlerine yakın okulları istedikleri için yerleşemedi yoksa birçok Anadolu lisemizde boş kontenjan mevcut. Diğer illerde okul başladığı halde binin üzerinde yerleşemeyen öğrenci sayıları var. Biz Balıkesir olarak bu noktada bir eksiğimiz yok. Birçok il boşta kalan öğrencileri yerleştirebilmek için ikili eğitime geçmek zorunda kaldılar. Biz ikili eğitime geçmeden bunu yapmış olduk. Lise seviyesinde tam gün yapıyoruz. İlkokul ve ortaokullarında yüzde 15’i ikili eğitim yapıyor. Bu yıl sonrasında bu okullarda tekli eğitime geçmiş olacak. Anadolu liselerimizde yerleşme yüzde 95’e yakın, meslek liselerimizde yüzde 70’in üzerinde, imam hatip liselerinde ise yüzde 80’in üzerinde bir yerleşme var” dedi.

EĞİTİM YATIRIMLARI 4 KAT ARTTI

Balıkesir’deki eğitim yatırımlarıyla ilgili de bilgi veren Yıldız, “ Deprem güçlendirilmesi yapılan okullar var. İlimizde bir önceki yıla göre eğitim yatırım oranı 4 kat arttı. 2017 yılında 15 projeye 67 milyon 290 bin lira ödenek ayrılırken, 2018 yılında 56 projeye 289 milyon 670 bin lira ödenek ayrıldı. Bunlar tamamlandığında gelecek yıl ilimize 880 derslik, bin 200 öğrencilik 6 adet pansiyon, 3 spor salonu kazandırmış olacağız. Bunlar içerisinde çok önemli bir yatırım var; spor lisesi. Türkiye’nin 63 ilinde var. Olmayan illerden biri de Balıkesir’di. Bir iki hafta içerisinde temelleri atılmış olacak. KYK Yurtlarının olduğu bölgeye yapılacak bu spor lisesinin adı da Kurtdereli Mehmet Pehlivan olacak. Özellikle güreş ön plana çıksın istiyoruz” dedi.