17-23 Eylül tarihleri arasını kapsayan ve bu yıl 31.’si kutlanacak Ahilik Haftası etkinlikleri Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreniyle başladı. Esnaf teşkilatlarının il protokolünü ziyaret etmesiyle süren etkinlikler, kortej ve Zağnos Paşa Meydanı’ndaki programla devam etti.

Balıkesir’de 31. Ahilik Haftası etkinlikleri kutlamalarla başladı. 17-23 Eylül tarihleri arasında kutlanacak Ahilik Haftası etkinlikleri esnaf ve sanatkâr odalarının Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasıyla başladı. Anıttaki törenin ardından BESOB Başkanı Fehmi Erdem ve oda başkanları Valilik ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret etti. Esnaf teşkilatları, Vali Ersin Yazıcı’nın Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun Bandırma’daki programına katılması nedeniyle Vali Yardımcısı Bayramali Köse tarafından karşılandı. Ahilik kültürünün 1200’lü yıllara dayandığını ve günümüzde bu kültürün korunması gerektiğine dikkat çeken Vali Yardımcısı Köse,  döviz kurundaki hareketlilikten kurtulmanın yolunun esnafın üretimi bırakmadan daha da arttırmasından geçtiğini ifade etti. BESOB Başkanı Fehmi Erdem ise Balıkesir’de 43 bin esnafın bulunduğunu belirterek, “Ahilik kültürünün genç kuşaklara aktarmak ve unutulmaması gerekiyor. Biz esnaflar bu zor süreçlerde üretim yaparak devletimizin yanında yer alacağız” dedi.

KAFAOĞLU: “AHİLİĞİN EN BÜYÜK DEĞERİ DÜRÜSTLÜKTÜR”

Esnaf teşkilatları Valilik ziyaretinin ardından Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu’nu makamında ziyaret etti. Ahilik kültürünün en büyük değerinin dürüstlük olduğunu vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, “Biz belediye olarak her zaman esnaf teşkilatlarının yanındayız. Halkımızın yararına yaptığımız projelerde de önce Balıkesirli esnafımızı düşünmek, onların dertleriyle dertlenmek çözüm üretmek bizim görevlerimiz arasında yer alıyor” dedi.

AHİLİK KÜLTÜRÜNÜN KÖKÜ DERİNLERE DAYANMAKTADIR

Protokol ziyaretlerinin ardından esnaf teşkilatları mehteran takımı eşliğinde Zağnos Paşa Meydanı’na geçti.  Burada gerçekleşen programa; Vali Yardımcısı Bayram Ali Köse, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yusuf Hocaoğlu, BESOB Başkanı Fehmi Erdem ve esnaf teşkilatlarının başkanları katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan BESOB Başkanı Fehmi Erdem, Ahilik kültürünün kökünün çok derinlere dayandığını kaydetti. Erdem, “Ahilik, 13.yüzyılın ilkyarısından 14.yüzyılın ikinci yarısına kadar Anadolu’da, Balkanlar’da ve Kırım’da yaşamış olan Türk halkının sanat ve meslek alanında yetişmelerini, ahlaki yönden gelişmelerini sağlayan bir kuruluşun adıdır.

Ahilik teşkilatı, haksız rekabeti ortadan kaldıran, kaliteli üretimi teşvik eden, haklıyı kayıran, teşkilat mensupları arasında sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı sağlayan, mükemmel bir çırak –kalfa-usta ilişkisi kuran, sürekli insana saygı ve sevgiyi işleyen, vatanperverliği, bayrağı, ezanı ve devleti mukaddes sayan, çoğulcu demokrasinin hâkim olduğu bir teşkilattır. Toplumun tüm ihtiyaç duyduğu konulara çözüm getirmiştir. Tarih bilginleri Doğulu ve batılı gezginler, Ahileri, iyi insan, iyi anne baba, iyi komşu, iyi vatandaş, iyi işçi, iyi işveren ve iyi yönetici olarak tarif ederler. Üretkenlik, çalışkanlık, bilgelik, bilgiye sahip olmak için olağanüstü fedakârlık, vatanseverlik, ahlaklılık, milli ve manevi değerlere ölesiye bağlılık, ahiliğin temel öğretileridir” dedi.

“15 TEMMUZ’DA ŞEHİT OLAN 245 VATANDAŞIMIZIN 137’Sİ ESNAF VE SANATKÂR”

Esnaf ve sanatkârın sadece ticaret yapan, ekonomik faaliyette bulunan kişiler olmadığını dile getiren BESOB Başkanı Fehmi Erdem, gerektiğinde cephede vatanını savunan kişiler olduğunu söyledi.  Erdem, “15 Temmuz darbe girişiminde de, esnaf ve sanatkâr dimdik devletinin yanında durarak bunu kanıtlamıştır. 15 Temmuz da şehit düşen 245 vatandaşımızın 137 tanesi esnaf ve sanatkârdır. Türk Tarihinde, Esnafı ve Sanatkârı çıkartıp aldığınızda bizi biz yapan, bizi millet yapan, temelden, özden, ruhtan geriye hiçbir şey kalmaz. Bunun içindir ki, Osmanlı Devleti’nin, Osman Gazi’nin ahi usulüne göre kılıç kuşanmasıyla hayat bulan ve 6 asır boyunca da ahilik kültürü, geleneği ve ahilik ahlakı Osmanlı’yı ayakta tutmuştur. Neredeyse 10 asırlık bu gelenek ve ahlak Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda ve bugünlere ulaşmasında hep öncü olmuştur. Türk Esnaf ve Sanatkârları özlerinde bulunan Ahilik Kültürünü koruyarak alnı açık, başları dik bir şekilde her türlü zorluğun üstesinden gelecektir. Millet olarak Ahi Evran muhabbetiyle birbirimizi kucaklamalıyız.” dedi.

YILIN ÇIRAĞI,KALFASI VE AHİSİNE ÖDÜL VERİLDİ

Halk oyunları ekibinin gösterilerinin ardından yılın çırağı, kalfası ve ahisine ödülleri verildi. Yılın çırağı Burak Kaymak’a ödülünü Ticaret İl Müdürü Nuray Paköz, yılın kalfası Halil İbrahim Aksungur’a ödülünü Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Yusuf Hocaoğlu, yılın ahisi Ali Madanoğlu’na ödülünü ise Balıkesir Vali Yardımcısı Bayramali Köse ve Balıkesir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Fehmi Erdem verdi. Tören hatıra resmi çekilmesi ve pilav ayran hayrının ardından son buldu.

Bir hafta sürecek etkinliklerde bugün saat 11.00’de Küçük Sanayi Sitesi Camiinde okunacak mevlidi şerif ve lokma hayrı ve saat 15.00’de Balıkesir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Fehmi Erdem’in ziyaretleri kabul etmesiyle devam edecek.