Dövizin yükselişi sonrasında kâğıt ve kâğıt ürünlerinde yaşanan zam 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılı öncesinde kırtasiye harcamalarını da etkilerken kırtasiyelerin bağlı olduğu meslek odası olan Balıkesir Camcılar ve Fotoğrafçılar Odası, vatandaşı ucuz olduğu için tercih edilen ve kalite belgesi olmayan kırtasiye ürünlerine karşı uyardı

Kırtasiyeci esnafının bağlı bulunduğu Balıkesir Camcılar ve Fotoğrafçılar Odası Başkanı Sami Pak, 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılı öncesinde vatandaşları kalitesi belgesi bulunmayan kırtasiye ürünlerine karşı uyardı. Dolardaki artıştan en çok etkilenen ürünler arasında yer alan kağıt ve kağıt ürünlerindeki zammın kırtasiye masraflarını arttırdığını belirten Pak, vatandaşların ucuz diye tercih ettiği kırtasiye ürünlerinin başta kanserojen olmak üzere birçok zararının bulunduğunu kaydetti. Velileri, C Belgesi bulunan kırtasiye ürünleri almaya davet eden Pak, “Okullar açıldı ve kırtasiye temel ihtiyaç haline geldi. İnsanlarımız C Belgesi olan ürünleri almalı. C Belgesi TSE’nin vermiş olduğu uygunluk belgesidir. Kullanıma uygun ürün anlamına gelir. Bir ürünü ürettiğiniz zaman bunu almak zorundasınız. Ama dışarıdan gelen çakma ürünlerde bu belge yok. İyi ürünler belki fiyat olarak biraz daha pahalı ama güvenli oluyor. Bu ürünlerin kanserojen madde ürettiği söyleniyor. Birçok oyun hamuru var. C Belgeli olan ürün alınırsa daha iyi olur Çocuklar bizim her şeyimiz, geleceğimiz” dedi.

ULUSAL MARKET ZİNCİRLERİNİ ELEŞTİRDİ

İnsanların kırtasiye ürünlerinde ucuz ürünleri tercih etmesinin altında ekonomik nedenlerin yattığını belirten Balıkesir Camcılar ve Fotoğrafçılar Odası Başkanı Sami Pak, ayrıca ulusal market zincirlerinin kırtasiye ürünlerini satmasını da eleştirdi. Pak, sözlerine şöyle sürdürdü: “O yüzden onların zarar görmesini kimse istemez. İş aslında biraz da ekonomiye bakıyor. Bu ülkede asgari ücret 1600 TL civarında. 1000 TL kira veriliyor ve bu insanlar nasıl geçinecek, nasıl kaliteli ürün alacak. Ülkenin gerçeği ne yazık ki bu.  Kırtasiye ürünlerinin pazarlarda, marketlerde satılması doğru değil. Herkesin işini yapması lazım. Bugün bir markette ne ararsan var. Gıda var ama yanında boya satıyorlar, bisiklet satıyorlar. Bu küçük esnaf, kırtasiyeci esnafı ne yapacak. Herkes işini yapsa böyle sorunlar da olmayacak” dedi.