Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm için başlatacağı projenin detayları belli oldu

EKSPRES’in gündeme taşıdığı Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin deprem riskine karşın başlattığı kentsel dönüşüm projesinin detayları da belli oldu. Balıkesir merkezdeki riskli binaların yerine içerisinde sosyal alanların olacağı, depreme dayanıklı, günün ihtiyaçlarına karşılık verecek kentsel dönüşüm Adnan Menderes Mahallesi’ndeki üç parselde 1 milyon 266 bin 934,15 metrekare alan üzerinde başlatılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan kentsel dönüşüm için alınan, ihaleyle BALTOK’a satışı gerçekleştirilen alanın imar değişikliği yapılırken, yapı projeleri de hazırlanma aşamasına geldi. BALTOK aracılığıyla yapılacak projede yapıların Balıkesirli müteahhitlerin yapması planlanırken, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi merkezin yanı sıra Edremit ve Bandırma’da da aynı tarza büyük kentsel dönüşüm çalışması gerçekleştirmeyi hedefliyor.   

ŞAHİN: “RİSKLİ BİNALARI OLANLARA YENİ BİNALAR ÖNERECEĞİZ”

Riskli binalarını yıkacak vatandaşlara yeni yapılacak dairelerin teklif edileceğini kaydeden AK Parti Grup Sözcüsü Av. Mehmet Birol Şahin, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda Adnan Menderes’te üç farklı parselde tarla vasfında araziyi kentsel dönüşümde rezerv alan olarak almıştık. Bu arazinin de en az üç yıl içerisinde satılıp geliri kentsel dönüşüm için satılması gerekiyordu. Önce tarla vasfındaki arazinin imar değişikliğini gerçekleştirdik. Sonra bu yeri yaptığımız ihaleyle BALTOK A.Ş’ye sattık. Buradan elde edeceğimiz gelirle de depreme dayanıklı, içerisinde sosyal alanların olduğu konutlar yapacağız. Alan çok büyük olduğu için parça parça konut inşaatına başlayacağız. Yakın zamanda büyük bir deprem felaketi yaşadık. Bu felakette binlerce canımızı kaybedip, şehirlerimiz yıkıldı. Balıkesir’de deprem kuşağında yer alıyor ve biz Büyükşehir Belediyesi olarak ne zaman geleceğini bilmediğimiz deprem riskine karşı şehrimizi hazır tutmaya çalışacağız. Bu kapsamda rezerv alanda yapacağımız yeni binaları riskli yapıları olan vatandaşlarımıza önereceğiz. En hızlı şekilde kentsel dönüşümü gerçekleştireceğiz” dedi.

SIRADA BANDIRMA VE EDREMİT VAR

Balıkesir merkezin yanı sıra Bandırma ve Edremit’te de kentsel dönüşüme dair hazırlık yaptıklarını ifade eden AK Parti Grup Sözcüsü Av. Mehmet Birol Şahin, “Balıkesir merkezin yanı sıra Bandırma ve Edremit’te de rezerv alan için arayışlarımız var. Buralarda da bulacağımız arsaları imar değişikliği yapıp depreme dayanıklı binalar inşa edeceğiz. Bu projeler büyük projeler olacağı için BALTOK bunu tek başına bunun altından kalkamaz. Balıkesir’deki müteahhitleri bu projelere dahil edeceğiz. Dikey mimarinden ziyade yatay mimarinin hakim olacağı, sosyal alanların bulunacağı, depreme dayanıklı yapılaşmayla olası deprem risklerini en aza indireceğiz” dedi.