CHP İl Başkanlığının en güçlü adayı Ender Biçki, EKSPRES’e konuştu. Biçki, “Balıkesir’de CHP’nin % 35 oyu % 30’a düştü. 31 Mart’ta il başkanı ben olsaydım başarısız olmazdık” dedi

 

ENDER BİÇKİ İDDİALI KONUŞTU

CHP’de il başkan adaylığı yarışının iddialı isimlerinden Ender Biçki, kongre süreci ve başkan adaylığıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Mevcut il yönetiminin göreve gelirken vaat ettiği sözleri yerine getiremediğini kaydeden Biçki, “Neticede Balıkesir’de % 35 olan CHP’nin oyu % 30’a geriledi” diye konuştu.

 

SARI’NIN BAŞARISIZLIĞI ORTADA

İl kongresine uzun süredir hazırlandıklarını belirten Biçki “Kaybettiğimiz günden beri arkadaşlarımızla çalışmaya devam ediyoruz. Biz referandumda Balıkesir’de % 55 oranında ‘Hayır’ çıkardık. Mevcut yönetim, genel seçimlerde 9 puan geriye düştü. Başarısızlık rakamlarla ortada. Biz başarmaya geliyoruz” dedi.

 

Bizde atama yok demokrasi var

CHP’de yaşanan kongre sürecinin başka siyasi partilerde olmadığını ifade eden Ender Biçki, parti tabanının demokratik sürece dahil edildiğini kaydetti. Biçki “Biz AKP gibi temayül yoklaması yaparak ya da çok dar ve kısıtlı kişilerin görüşünü alarak atamayla il başkanı atamıyoruz. Bizde kongreler demokratik ve şölen havasında geçer” dedi.


 

MEVCUT YÖNETİM OYUMUZU DÜŞÜRDÜ

 

CHP’de il başkanlığına aday olmaya hazırlanan Ender Biçki, adaylığı ve kongre süreciyle ilgili açıklamalarda bulundu.  Kongre süreciyle seçilecek ilçe ve il yönetimlerinin CHP’yi 2023 yılına taşıyacak kadrolar olacağını belirten Biçki, mevcut il yönetimini de başarısız bulduğunu söyledi. Biçki, “Balıkesir’de yüzde 35 olan CHP’nin oyu yüzde 30’a düştü. 2017 referandumunda Millet İttifakı’nın olmadığı ortamda yüzde 55 olan, 24 Haziran’da Millet İttifakı’yla yüzde 46’ya düştü” dedi.

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi’nde il başkan adaylığına hazırlanan, yarışın iddialı isimlerinden Ender Biçki, kongre süreciyle ilgili açıklamalarda bulundu. İl başkan adaylığıyla ilgili çalışmaların kongre süreciyle başlamadığını, 2017 yılında yapılan il kongresinden bu yana aralıksız parti için çalıştığını kaydeden Ender Biçki, mevcut il yönetiminin göreve gelirken vaat ettiği sözleri yerine getiremediğinden dolayı tekrardan aday olduğunu ifade etti. Serkan Sarı başkanlığındaki il yönetimiyle kendi dönemini kıyaslayan Biçki, “Biz referandumda yüzde 55 oranında hayır çıkardık. Mevcut il yönetimi bir genel bir de yerel seçim geçirdi. Genel seçimde Millet İttifakı toplamda yüzde 46 oy alarak, bizim referandumdaki oyumuzun 9 puan gerisine düştü” dedi. Yönetimde olmaları halinde 31 Mart yerel seçimlerindeki durumun yaşanmayacağını belirten Biçki, “Biz göreve devam etseydik Balıkesir’de bu süreç böyle işlemezdi, bu süreç böyle gitmezdi. Gerek CHP adayı gerekse Millet İttifakı’nın adayı 31 Mart yerel seçimlerinde mutlaka başarıya ulaşırdı” dedi.

 

 

“BİZ AKP GİBİ İL BAŞKANLARINI ATAMAYLA BELİRLEMİYORUZ”

 

CHP’de yaşanan kongre sürecinin başka siyasi partilerde olmadığını ifade eden Ender Biçki, parti tabanının demokratik sürece dahil edildiğini kaydetti. İlçe ve il kongreleri sonucunda oluşacak yönetimlerin CHP’yi 2023 yılına taşıyacak kadrolar olacağını belirten Biçki, “ CHP şu anda bir kongre süreci yaşıyor. Bu kongre sürecini de demokratik bir şekilde sürdürüyor. Bizim kongrelerimiz bir şölen, bayram havasında geçer. Biz AKP gibi temayül yoklaması yaparak ya da çok dar ve kısıtlı kişilerin görüşünü alarak atamayla il başkanı atamıyoruz. CHP, mahalle delege seçimlerinden başlayarak ilçe kongreleri ve ardından da il kongreleri süreciyle sonunda büyük kurultayla sonuçlandırarak örgütlerini yeniden şekillendiriyor. Bu açıdan Balıkesir’de de bu il kongresinin önemi çok büyük. Çünkü bu il kongresinde seçilecek olan ilçe başkanları ve il başkanı benim tahminlerime 2023 seçimlerine partiyi taşıyacak örgütler olacak. 2023 seçim dönemi dolayısıyla önümüzdeki kongre 2022’nin şubat ya da mart ayında yapılması bekleniyor. Ancak bir yıl erteleme hakkı da var. 2023 seçimlerinin önemi gereği seçilecek olan ilçe yönetimleri ve il yönetimi partiyi taşıyacak. Bu açıdan kongreler çok önemli. Biz de cumhuriyetin 100. Yılında AKP iktidarına son vermek ve ülkeyi yeniden CHP iktidarıyla buluşturmak istiyoruz. Türkiye’nin de buna ihtiyacı var. Büyükşehirlerde kazandığımız başarı CHP’ye olan özlemi ve duyulan güvenin sonucu olarak 2023’te CHP iktidarıyla Türkiye buluşacak” dedi.

 

“KONGREYE KAYBETTİĞİMİZ GÜNDEN BU YANA ÇALIŞIYORUZ”

 

CHP il başkan adaylığıyla ilgili çalışmalarla ilgili de bilgi veren Ender Biçki, “ Biz arkadaşlarımızla bugün kongre var olduğu için çalışmıyoruz. Bizim çalışmalarımız kongreyi kaybettiğimiz 8 Ocak 2017 yılından bu yana hiç ara vermeden devam eden bir çalışmadır. Ben ve arkadaşlarımız kongre il başkanı olmak için çalışmayız. Bizim için çalışmak il başkanı olsanız da olmasanız da partinin bir neferi olarak süreklidir, devamlıdır. Biz CHP’nin başarısı için iktidarı için çalışırız. Amacınız ve gayeniz CHP için çalışmaksa il başkanı olarak çalışmayı gerektirmez. Parti üyesi için partiyi yüklediği görevler kapsamında bu görevi üstleniriz. Bizim çalışmalarımız il kongresi için değil bizim çalışmalarımız 2023’te iktidar olması içindir” dedi.

 

“BİZİM İÇİN LİSTELERİN RENGİNİN BİR ÖNEMİ YOK”

 

CHP’de kongrelerin kaderini belirleyecek mahalle delege seçimlerinin büyük bir heyecanla gerçekleştiğini kaydeden Ender Biçki, Cumhuriyet Halk Partisi’nin en başarılı olduğu dönemi yaşıyoruz. Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu önderliğinde gerek 24 Haziran seçimlerinde gerekse yerel seçimlerde oluşturulan Millet İttifakı sürecini iyi yöneltmesiyle CHP ve Millet İttifakı Türkiye’nin umudu haline geldi. CHP bugün gerçekten ivmesini sürekli arttıran, başarı çıtasını sürekli yükselten ve AKP iktidarına karşı Türkiye’yi rahatlatacak, umuda kavuşturacak potansiyeldedir. Bu heyecanın yarattığı ivme nedeniyle birçok ilçede kongreler hareketli ve çok adaylı geçmektedir. Bu da CHP’ye duyulan güveni ve başarısının bir ölçüsüdür. Birçok arkadaşımız ilçe başkanı olmak için demokratik bir yarışa girdi. Burada farklı renkler, listeler ortaya çıkabilir. Bunların bizim için bir önemi yoktur. Çünkü hangi renkte olursa aday olan bütün arkadaşlarımızın tek bir amacı vardır; o da CHP’yi önce Balıkesir’de sonra Türkiye’de başarılı kılmaktır. Delege seçimleri de bitti. 14 Aralık’ta Gömeç İlçe Kongresi’yle de kongre süreci başlayacak. Dolayısıyla bu yarışın demokratik bir kapsamda geçeceğini biliyorum. Bir arkadaşım ilçe başkanı olacak ve ondan sonra il kongresini de gerçekleştirerek kol kola omuz omuza Cumhuriyet Halk Partisi’ni iktidar olma mücadelesine girişeceğiz” dedi.

 

“YÜZDE 55 OYU YÜZDE 46’YA DÜŞÜRDÜLER”

Mevcut il yönetiminin göreve gelirken vaat ettiği sözleri yerine getiremediğini vurgulayan CHP İl Başkan Adayı Ender Biçki, kendi döneminin mevcut il yönetimindeki dönemde daha başarılı olduğunu belirtti. Biçki, şunları kaybetti: “ Bir yönetimin bulunduğu ildeki başarı ölçüsü geçirdiği seçimlerdir. İl yönetiminin başarısı bununla ölçülür. Bizim görevde olduğumuz 2015-2017 dönemlerinde bildiğiniz gibi referandum süreci yaşandı. Bir genel seçim ya da bir yerel seçim yaşamadık ama Türkiye’nin çok önemli bir süreci olan referandum süreci yaşadık. Bizim dönemimizde bu süreç çok başarılı bir şekilde geçti ve o dönemde Millet İttifakı oluşmadığı bir ortamda bütün demokratik güçlerle çok ciddi bir çalışma yürüterek Balıkesir’de yüzde 55 hayır oyu çıkarttık. Dolayısıyla bu başarı grafiğinin herkes tarafından dikkate alınması gerekiyor. Şimdi amacımız burada il başkanını ya da il yönetimini kötülemek değil. Bu arkadaşlarımız da iki seçim geçirdiler. 24 Haziran’da genel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçimi, arkasında da 31 Mart’ta da yerel seçim süreci geçirdiler. Arkadaşlarımıza bu seçimlerdeki çalışmalarından dolayı öncelikle teşekkür ediyorum. Bu parti için kim bir nokta kadar hizmet yapıyorsa hepsine teşekkür etmek lazım. Ancak arkadaşlarımız ne yazık ki bu seçimlerden başarılı bir şekilde çıkamadı. Başarının ölçüsü bir önceki seçimlerde partinin aldığı oy oranını bir üstü noktaya taşımaktır. Bu açıdan gerek 24 Haziran seçimlerinde gerekse 31 Mart seçimlerinde arkadaşlarımız gayret ettiler, çalıştılar, büyükşehir almak istediler, üç olan milletvekili sayısını dört-beş yapmak istediler ama sonuç olarak Balıkesir’in milletvekili sayısı 24 Haziran’da üçten dörde çıkmadı. Balıkesir’de yüzde 35 olan CHP’nin oyu yüzde 30’a düştü. 2017 referandumunda yüzde 55 olan oy Millet İttifakı’nın olmadığı bir ortamda, 24 Haziran’da Millet İttifakı’yla yüzde 46’ya düştü” dedi.

 

“BİZ GÖREVE DEVAM ETSEYDİK 31 MART’TA SÜREÇ BÖYLE İŞLEMEZDİ”

Mevcut il yönetiminin yerel seçimlerle ilgili süreci iyi yönetemediğini belirten Biçki, “ Bizim için yerel seçimler çok önemliydi. Çünkü biz 2015’te bu göreve talip olurken, göreve gelirken benim il kongresinde yaptığım konuşmanın ana teması 4 yıl sonra yapılacak olan yerel seçimler ve büyükşehir belediye başkanlığının CHP’ye kazandırmaktı. Biz 4 yıl önceden tüm çalışmalarımızı buna göre yaptık. Örgüt o dönem yapılan kongrede bize yeterli desteği vermediği içinde bu amacımıza ulaşamadık. Bizden bayrağı devralan arkadaşlarımızın da iddiası 2019 seçimlerinde Balıkesir’de büyükşehir belediyesini alarak CHP’ye kazandırması yönündeydi. Ancak istenilen sonuca ulaşılamadı. Balıkesir’de CHP ve adayın çekilmesiyle birlikte Millet İttifakı’nın Balıkesir adayı olarak belirlenmesiyle seçimi kazanamadık. Bu bizim için çok önemliydi. Balıkesir’de en son CHP’li belediye başkanı 1950 yılına kadardı. Çok siyasi partili döneme geçtiğimiz 1950’den bu yana 69 yıldır Balıkesir’in merkezinde CHP’li bir belediye başkanı olmadı. 69 yıllık bir hasreti sona erdirmek istiyorduk.  Biz bu konuda çok iddialıydık. Biz göreve devam etseydik Balıkesir’de bu süreç böyle işlemezdi, bu süreç böyle gitmezdi. Gerek CHP adayı gerekse Millet İttifakı’nın adayı 31 Mart yerel seçimlerinde mutlaka başarıya ulaşırdı. Bugün AKP’li bir belediye başkanına muhtaç olmazdı. Siyaset tecrübeyi gerektiren, siyaset deneyimi gerektiren bir şeydir. Özellikle CHP il başkanlığı. Çünkü il başkanları Atatürk’ün kendisine emanet ettiği koltukta oturuyor. Bu koltuklar yükü ve sorumluluğu ağır olan koltuktur. Bu sebeple de bu sorumluluk içerisinde hareket etmek zorundayız” dedi.