Balıkesir’de içme suyu rezervi alarm vermeye başladı. İklim değişikliği nedeniyle son yıllarda yaşanan kuraklık, içme suyu rezervlerinde büyük düşüşe neden oldu. Balıkesir merkezin içme suyunu veren İkizcetepeler Barajı’nda doluluk bir ay içerisinde 19,72’den 16, 59’e düştü. Bu seviye Balıkesir’in 100 günlük su ihtiyacını karşılıyor. Gönen Barajı’nda ise bir ayda doluluk seviyesi 20,42’den, 12,97’ye düştü. Ekim ayının kurak geçmesinden dolayı tarımsal faaliyetler de yapılamadı.

İklim krizinin getirdiği kuralık her geçen yıl etkisini arttırırken, içme ve tarımsal sulama yapılan barajlarda da doluluk seviyelerinde ciddi düşüşler yaşanıyor. Küresel çapta büyük tehdit oluşturan kuraklık Balıkesir’i de tehdit etmeye başladı. Son yıllarda yaşanan kuraklıktan dolayı Balıkesir’in içme suyu rezervlerinde büyük düşüşe neden oldu. Balıkesir merkezin içme suyu ihtiyacını karşılayan İkizcetepeler Barajı ekim ayı içerisinde doluluk oranı 19,72’den 16,59 seviyelerine düştü. İkizcetepeler Barajı’ndaki 16,59’luk doluluk seviyesi 2023 yılının en düşük seviyesi olarak kayıtlara yansıdı. Tarım sulamanın da yapıldığı Gönen Barajı ise ekim ayında 20,42 seviyelerinde olan doluluk oranı büyük bir düşüşle 12,97 seviyelerine indi.

 

 

 

GÖNEN BARAJI’NDA BÜYÜK KAYIP

 

Son yıllarda barajlarının büyük bölümü kuruyan Balıkesir’in özellikle mayıs ayından bu yana su rezervleri buhar oldu. Mayıs ayında yüzde 29,13 doluluk seviyelerini gören İkizcetepeler Barajı, 5 aylık süreçte yüzde 50’ye yakın rezervlerini kaybetti. Güney Marmara’da tarımsal sulamada da kullanılan Gönen Barajı, yağışların yeteri kadar olmaması ve bölgedeki çentik tarımında ihtiyacı artmasından dolayı mayıs ayında yüzde 82,21 olan su seviyesini 5 aylık gibi sürede neredeyse yüzde 85 seviyelerinde kaybederek 12,92’ye geldi. 

GÜNAL: “BALIKESİR’İN 100 GÜNLÜK SUYU VAR”

Barajlardaki su seviyelerinin dibi görmesinin yanı sıra kuraklık ekim ayındaki tarımsal faaliyetleri de olumsuz etkiledi. Beklenen yağmurların gelmemesinden dolayı çiftçiler ekim ayı içerisinde gerçekleştirmesi gereken ekimleri yapamadı. Öte yandan son meclis toplantısında meclis üyelerine bilgi veren BASKİ Genel Müdürü İzzet Günal, Balıkesir’in içme suyu rezervinin 100 günlük olduğunu ve su kullanımında dikkatli olunması gerektiğini belirtmişti.