Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği’nin (AGRICITES) ortaklığında düzenlenen ‘30 Büyükşehir ve Uluslararası Yerel Yönetimler Tarım Çalıştayı’ Avlu Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi

Yerel yönetimlerin tarım politikalarının ele alındığı çalıştayda Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Hilmi Güler, tarıma yönelik çalışmalar hakkında bilgi verdi.  30 Büyükşehir ve Uluslararası Yerel Yönetimler Tarım Çalıştayı programında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmaları hakkında bilgi veren Başkan Yücel Yılmaz, tarım politikalarını üreticilerin maliyetlerini düşürüp, katma değerli ürünleri üretmesini teşvik edip, bilinçli tarım yapmalarını sağlamak adına çalıştıklarını söyledi. Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çiftçiliği piyasadan haberiniz olmadan yaparsanız, etiniz, sütünüz para etmez, domatesiniz para etmez. Biraz organize olmak gerekir, piyasadan haberiniz olmalı. Maliyet çok önemli değil arz-talep ne kadar çok var ne kadar az var. En çok üzüldüğümüz konu bu, üretim maliyetlerinin yüksek olması piyasanın aynı değerde karşılık verememesi. Biz Balıkesir’de Büyükşehir Belediyesi olarak işin hangi yerindeyiz? Öncelikle çiftçimiz ne işi yaptığınız bilsin, işini bilimsel yapsın” dedi.

YILMAZ “ÇİFTÇİ EĞİTİM MERKEZİ KURDUK”

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak üreticilerin bilinçli tarım yapıp, ürettiğinden yüksek karlar elde etmesi adına çalıştıklarını ifade eden Başkan Yücel Yılmaz, “Bunun için çiftçi eğitim merkezi kurduk. İki; maliyetlerini azaltsın. Bunu da kümeleşme olmadan yapabilir.  Sübvanseyeler yapmak ve bir iş nasıl yapılabilir altyapısal çalışmaları yapmalı. Başarılı mıyız? Bazı işler bugünden yarına olmaz, zaman geçmesi gerekir. Biz verimli koyun yetiştiriciliği yapılsın diye damızlık hayvan işine girdik. Başarılı olmamızın sonucunu 6-7 yıl sonra alınacak biz 4.yılımızdayız. 3-5 yıl sonra Balıkesir kuzusuyla ilgili farklı noktaya geleceğimizi düşünüyorum. Mandayla ilgili çok farklı noktalara geleceğimizi düşünüyorum. Aromatik bitki yetiştiriciliği, sözleşmeli tarımla ilgili farklı noktaya geleceğimizi düşünüyoruz. Balıkesir ticaret yapılacak şehirdir. Ticarette dürüst iş yaparız. Tahriş yapmayız” dedi.