Koronavirüs’ün Amerika ve Avrupa’da baskın varyantı haline gelen ve son dönemde Türkiye’de de görülmeye başlanan Eris varyantı Balıkesir’de şu ana kadar rastlanmadı. Gribal enfeksiyonların sık görüldüğü sonbahar ve kış aylarının Eris varyantı açısından risk taşıdığını belirten uzmanlar, 65 yaş üstü ve kronik hastalığı bulunan vatandaşların grip aşılarını yaptırmaları yönünde çağrıda bulundu.

Omircon varyantının alt türü olan, Avrupa ve Amerika’da sık görülmeye başlanan Eris varyantının Türkiye’de de ortaya çıktı. Son dönemde yapılan testlerde pozitif vaka sayısında artış yaşanırken bazı hastanelerde personel, hasta ve hasta yakınları için maske takma zorunluluğu getirilmeye başlandı. Türkiye’de özellikle yurtdışı uçuşlarının yoğun yapıldığı büyükşehirlerde görülen Eris varyantı Sağlık İl Müdürlüğü’nün yaptığı araştırmalara göre Balıkesir’de şu ana kadar rastlanılmazken, uzmanlar sonbahar ve kış döneminde vakaların ortaya çıkabileceğini belirtip, 65 yaş üstü ve kronik hastalığı bulunanlara grip aşılarını yaptırması çağrısında bulundu. Sağlık İl Müdürlüğü, Eris vakalarıyla karşılaşılmadan önce 65 yaş üstü ve kronik hastalarının aile hekimliklerine giderek grip aşısı talebinde bulunabileceği belirtildi. Öte yandan Balıkesir’de Eris varyantı vakasıyla karşılaşılmamasına rağmen özellikle kronik hastalığı bulunan kişilerin sokakta maske takmaya başladıkları gözlendi.

 

ERİS VARYANTININ

 BELİRTİLERİ NELER?

 

Eris varyantıyla ilgili yapılan araştırmalarda, yeni varyantın belirtilerinin gribal enfeksiyonlarla benzerlik gösterdiği belirtildi. Boğaz ağrısı, öksürük, burun tıkanıklığı veya akıntısı, değişen koku alma duyusu, bağ ağrısı, hapşırma, ses kısıklığı, ateş Eris varyantının en belirgin özelliği olarak öne çıkarken deri döküntüsü, ağızda veya dilde değişiklikler, kızarmış ve ağrılı el veya ayak parmakları, ishal, boğuk ses, kaşıntılı veya kırmızı gözler fark edilmeyen belirtiler olarak sıralandı.