Edremit Belediyesi’nin 6 aydır personel maaşlarını yarım ve parça parça yatırması nedeniyle ayağa kalkan işçi sendikaları biri olan DİSK/Genel-İş Sendikası’nın şube başkanlığı görevini yürüten Hüseyin Ovalı, Edremit’te yaşananların iç yüzünü SEMBOL Medya’ya anlattı. Hüseyin Ovalı, belediye bütçesinin iyi yönetilememesinden, personel rejimindeki yanlışlara, belediyedeki iltimaslı mutlu azınlıktan, personele yönelik hukuksuz uygulamalara kadar Edremit Belediyesi’ndeki çöküşü gözler önüne serdi. Ovalı, işçilerin hak mücadelesinde sonuna kadar direnişe devam edeceklerini kaydetti.

Edremit Belediyesi’nde 6 aydır yaşanan maaş krizi Tüm Bel-Sen, Tüm Yerel-Sen, DİSK ve Genel-İş sendikalarının yakın zaman içerisinde gerçekleştirdiği ortak basın açıklamasıyla ayyuka çıktı. Ortak basın açıklamasının altında imzası bulunan sendikalar arasında yer alan DİSK/ Genel-İş Sendikası’nın Balıkesir Şube Başkanlığı görevini yürüten Hüseyin Ovalı, Edremit Belediyesi’ndeki maaş krizini ve kurum içerisindeki kayırmacılık olaylarının iç yüzünü SEMBOL Medya’ya anlattı.  Edremit Belediyesi’nin bin 300- bin 400 arasında personelinin bulunduğunu ve büyük bölümünün maaşlarını tam alamadıkları için büyük sıkıntı içerisinde olduğunu ifade eden DİSK/ Genel-İş Balıkesir Şube Başkanı Hüseyin Ovalı, emekçilerin kiralarını, borçlarını ödeyemez, çocuklarına harçlık veremez duruma geldiğini, ilçede büyük bir sosyal problemin baş göstermeye başladığını dile getirdi. 

 

“BU YAŞANAN KRİZİ BİZ İKİ SENE ARSLAN’A SÖYLEDİK”

 

Edremit Belediyesi’nde yaşanan mali krizin sinyallerini birkaç yıl önceden hissettiklerini, Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan ve belediye yöneticilerini uyardıklarını kaydeden Ovalı, “Edremit Belediyesi kaynaklarına göre belediyenin çalışan sayısı bin 300 ile bin 400 arasında yer alıyor. Belediyeye İller Bankası’ndan gelen aylık payda belli. En iyi şartlarda biz bunu 20 milyon lira desek, gelen para personel maaşlarını ödemeye yetmiyor.  Edremit Belediyesi’nde maaşı asgari ücret seviyesinde olan da var 35 bin lira olan da. Edremit’in nüfusuyla aynı sayıda ilçe belediyeleri 700 personelle işlerini yürütürken, Edremit Belediyesi bin 300- bin 400 personel çalıştırıyor. Biz karşımızda Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan olduğunu hiçbir zaman unutmadık. Bu durumu birkaç yıl öncesinden devlet adabıyla Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan’a uygun bir şekilde söylemeye başladık. En azından beş defa bu konuda uyarıda bulunduk. Biz olayların bu seviyeye geleceğini anladık. Karşımızda bir belediye başkanı var. Sendika olarak belediyenin iç işlerine ve personel politikasına karışma yetkimiz yok ancak biz bu uyarıları iyi niyetle ileri de sıkıntı yaşanmaması adına söylemeyi kendimize borç bildik. O dönem bizim uyarılarımızı dikkate almadılar. Geldiğimiz nokta itibariyle 6 aydır personel maaşları tam ödenemiyor.” dedi.

 

“EN AZINDAN CUMA GÜNLERİ

500 LİRA GÖNDER DEDİK, ONU BİLE YAPMADI”

 

Belediye emekçilerinin büyük bölümü maaşlarını tam alamadığından dolayı ilçede sosyal sıkıntıların baş göstermeye başladığını vurgulayan DİSK/Genel-İş Sendikası Balıkesir Şube Başkanı Hüseyin Ovalı, “Altı ay öncesinde maaşlar tam ödenmemeye başladı. Sorunun çözümü adına üç sendikanın temsilcileri olarak Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan’ı ziyaret ettik. Kendisi belediyenin ödeme zorluğu yaşadığı bir dönemden geçtiğini, bazı satışlar gerçekleştirip personel maaşlarını tam yatıracağını bunun için birkaç aya zamanı olduğunu belirtti. Bizde kurumun durumunu da göz önünde bulundurarak Selman Hasan Arslan’ın talebini olumlu karşıladık. Bu ziyarette kendisinden sadece bir ricada bulunduk. En azından çalışanların hafta sonlarında aileleriyle birlikte zaman geçirmesi, ihtiyaçlarını karşılamaları adına ödeme sorunu çözülene kadar banka hesaplarına her cuma günü küçük bir miktarda olsa para yatırılmasını talep ettik. Başkana cuma günleri en azından 500 lira gönder, miktar az diye göndermekten çekinme dedik. Maalesef bunu bile yapamadılar. Çalışanlarımız hafta sonları parasız geçirdi. Başkanın bize verdiği süre içerisinde de çözüme ulaşılmayınca belediyede huzursuzluk tavan yaptı.  Emekçiler bankalara kredi ve kredi kartı borçlarını ödeyemez, çocuklarına harçlık veremez hale geldiler. Ev sahipleri önceden evlerini düzenli geliri var diye belediye çalışanlarına kiralarken şimdi maaşlarını tam alamadıkları için ev kiralamıyorlar. Çalışanlar çocuklarının okul aidatlarını ödeyemiyor. İlçede bir sosyal patlama yaşanıyor” dedi

 

BELEDİYE’DE İHTİMASLI MUTLU BİR AZINLIK VAR

 

Edremit Belediyesi’nde personelin büyük bölümü maaşlarını alamazken, kurum içerisinde ayrıcalıklı bir kesimin maaşlarını ve mesailerini tam aldığına dikkat çeken DİSK/Genel-İş Sendikası Balıkesir Şube Başkanı Hüseyin Ovalı, “Edremit Belediyesi’nde ayrıcalıklı bir kesim hem maaşlarını hem de mesailerini tam alıyor. Bununla da kalmıyor belediyenin tüm imkanlarından sonuna kadar faydalanıyor.  Ortada bir adaletsizlik var. Belediye ilk etapta herkesin maaşının yarısını gönderiyordu.   Biz bunun yanlış olduğunu belediyede asgari ücret alan da var 35 bin maaş alan da var diyerek buna itiraz ettik. Burada yüzde 50 gönderirsen ortada bir adaletsizlik olduğunu söyledik. Bunu düzelttiler. Edremit Belediyesi’nde adamcılık yapılıyor. Belediyedeki krizden etkilenmeyen ballı bir kesim var. Mesaiye gitmeden kendisine mesai yazdıran, belediyenin kiralık aracını kendi özel aracı gibi kullananlar, herkesin maaşı yarım yatarken maaşını tam alan ihtimaslı bir kesim . Belediye yönetimi kendisine yakın isimlere maaşlar tam veriyor. Bu kişilere sorumluluk ve mevki tahsis ediyor. Bunun haricinde ikramiyeler ödenmiyor. İkramiyeyi ücretten saymıyorlar. İşçi emeklilik hakkını tamamlayamaz, sıkıntısı vardır gider bir dilekçe yazar ikramiyenin ödenmediğini belirtir belediye kıdem tazminatı ödemeyeceği kişiye kıdem tazminatı ödemek zorunda kalacak. Kamu zararı çıkacak.  Belediye ücret yükümlülüğünü yerine getirmediği için bu durumda bu sefer işçinin tek taraflı haklı fesih hakkı doğuyor. 

 

 

İŞÇİLER PASİF DİRENİŞE GEÇTİ,

BAZI BELEDİYE HİZMETLERİNİ YAPMIYORLAR

 

DİSK/Genel-İş Sendikası olarak işçilerin haklarının verilesiye kadar mücadeleyi sürdüreceklerini belirten Şube Başkanı Hüseyin Ovalı,  “Biz işçinin hakkını savunmak adına mücadelemizi sürdüreceğiz. Biz öncelikle bu işin toparlanmasını istiyoruz. Biz çalışanları iş verenine, işine karşı küstürmek istemiyoruz. Asıl meselemiz bu. Pasif eyleme geçtik. Sakalınızı bırakın, işlerini yavaşlatın dedik üyelerimize. Biz bunu anlattık. Biz işçinin pasif direnişin arkasındayız, Kaymakama anlattık. Bizim işçilerin maaşı ödenene kadar işten kaçınma hakkı var. Personelin morali çok bozuk”