İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, İçişleri Bakanlığı 2024 yılı bütçe görüşmelerinde, “Afgan göçmenlerin Türkiye’ye gelmeye başladıklarından hemen sonra Türkiye’de bir metamfetamin tüketiminin arttığına dair ciddi veriler ve ciddi belgeler var” dedi

Çömez yaptığı açıklamada “Bunun da sebebi son derece açık çünkü Afganistan metamfetaminin ham maddesi olan efedra bitkisinin yetiştiği dünyadaki en temel ülkelerden bir tanesi. Afganistan’daki her 10 evden 1 tanesinin altında bu tür atölyeler vardır ve bu atölyelerde üretilen metamfetamin ne yazık ki bu bahsettiğim göçmenlerin sırtındaki çantalarla Türkiye’ye sokulmuş ve yavrularımız, evlatlarımız zehirlenmiştir. Balıkesir’de çok önemli sorunlarla karşı karşıyayız, küçücük çocuklarımız, 11, 12 yaşında çocuklarımız okul önlerinde satılan metamfetaminlerle maalesef zehirlenmektedir. Bu konuda ciddi önlemler aldığınızı görüyoruz ama bu önlemlerin artırılması gerektiğinin de altını çizmek istiyoruz” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda İçişleri Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesi görüşülüyor. İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, uyuşturucu ve göçmenler konusunda Bakan Ali Yerlikaya’yı eleştirerek, şunları söyledi: “Bölgem Balıkesir; Balıkesir’in Marmara Adası ve Marmara Adası’nın kuzeyinde küçük bir belde, Saraylar beldesi. Şu anda beldenin nüfusu 3 bin ama şu anda kaçak göçmen sayısı 2 bin yani neredeyse orada yaşayan nüfus kadar Afgan ve Suriyeli göçmen var, hepsi kaçak gelmişler. Gittim, kendileriyle uzun uzun konuştum, videolar yaptım, sizi etiketleyerek size de çağrıda bulundum. Burada çok büyük bir tehlike var; bakın, küçük bir ada neredeyse işgal edilmiş durumda, cuma günü adada tatil ilan edilmiş -bunu yadırgamıyorum çünkü hafta sonları bankalar çalışmadığı için cuma günü tatil ilan etmiş iş adamları- fakat cuma günü şehre gittiğimizde -beldeye gittiğinizde- bir kadın göremiyorsunuz; niye? Çünkü beldede neredeyse 2 bin mülteci – Afgan ve Pakistanlı kaçak- sahada olduğu için kadınlar güvenlik kaygısıyla sokağa çıkamıyorlar; bu, Türkiye için gerçekten bir ayıp ve utanç vesilesidir” dedi.