Bir yandan doğalgaza gelen zamlar, bir yandan kombi fiyatlarının astronomik seviyelere ulaşmasından dolayı vatandaşlar verimli ve ekonomik ısınmayı uygun tutarlarda karşılamak adına mevcut kombilerinin bakım ve temizliğini ihmal etmemeye başladı

Kış ayları öncesinde bir defa yapılacak kombi bakımının vatandaşın kesesine büyük katkı sağlayacağını belirten Kombi Bakım Yetkili Servisi Selami Erdoğan, faturaya yansıyacak tasarrufun yanı sıra bakımla birlikte cihaz ömrünün de uzayacağını ifade etti. Kış ayları öncesinde kombi cihazı bakımı ve petek temizliğinde hareketliliğin başladığına dikkat çeken Selami Erdoğan, “Kombi cihazı bakımı ve temizliği en başta fatura giderlerinin ekonomik olması açısından büyük önem arz ediyor.  Verimli ısınma ve cihaz ömrünün uzatılması bakımından da periyodik kombi ve petek bakımı gereklidir. Sanayi Bakanlığı’nca bir kombinin ortalama ömrü 10 yıldır. Bu açıdan periyodik bakımlar ortalama 10 yıllık cihaz ömrünün uzamasına katkı sağlıyor. Kombiler kış döneminde yoğun çalışacağından dolayı, kış ayları öncesinde senede bir defa yapılacak bakım o yılın verimli geçmesine katkı sağlayacaktır. Bunun için yılda bir defa bakım yeterli oluyor” dedi.

YÜZDE 30’LARA VARAN PERFORMANS ARTIŞI YAŞANIYOR

Bakım ücretlerinin servisine göre 500 ile 650 lira arasında değiştiğini ifade eden Selami Erdoğan, bu tutarı yüksek bulup bakım yaptırmayan kişilerin ilerleyen süreçlerde arıza ve kabarık faturalar nedeniyle daha çok paranın cebinden çıkacağını söyledi.  Bakımı yapılan bir cihazın yüzde 30’lar seviyesine kadar veriminin artacağını kaydeden Erdoğan, “Cihaz bakım ücretleri vatandaşlarımıza bazen yüksek gelebiliyor. Bu nedenle kombilerinin bakımlarını yaptırmaktan kaçınıyorlar. Fakat cihazda oluşabilecek arızalar veya verim kaybından dolayı faturalara yansıyacak ekstra tutarlar bakım ücretlerinin kat be kat üzerinde yer alıyor.  Kombi cihazının içinde yer alan çoğu parçanın maliyeti çok yüksek tutarlarda. Küçük tutarlar ödenip yaptırılacak bakımla önüne geçebilecek arızalar nedeniyle vatandaşların cebinden yüklü miktarda para çıkmak durumunda kalıyor. Makinenin bakımına önem verildiğinde olası arıza riskini azaltıyorsunuz. Bir diğer önemli konu da verimli ısınma.  Makinelerdeki pisliğin temizlenmesi ve bakımına göre ısınmada yüzde 30’lara varan performans artışı yaşanabiliyor.  Temizlenmiş bir cihaz rahat nefes alıyor” dedi.

YETKİLİ SERVİS TERCİH ETSİNLER

Vatandaşlara kombilerinin ve peteklerinin bakımını yetkili servislere yaptırması yönünde çağrıda bulunan Erdoğan, “Bakımın amacı cihazın fabrikasyon ayarında verimli çalışmasını sağlamaktır. Bu bakımlarda kesinlikle yetkili servislere yaptırılması gerekmektedir. Diğer servisler bakım diye gittiği yerlerde gerekli olmayan parça değişimi yapıp vatandaşlardan hak etmedikleri para talep edebiliyor. Serviste çalışan personel işinin ehli kişilerdir. Belli eğitimlerden geçer ve cihazı iyi bilirler” dedi.  

PETEK TEMİZLİĞİ GEREKLİYSE YAPTIRILSIN

Kombi cihazlarının bakımının yanı sıra petek temizliğinin de performans artışı açısından önemli olduğuna dikkat çeken Selami Erdoğan, “Petek temizliğinden yerden ısıtmalarda daha çabuk kirleniyor. Onları sık sık temizlemek gerekiyor. Petek temizliğinde önerimiz kombi yapımı yapıldığı esnada teknisyen arkadaşın tavsiyesine istinaden yaptırsınlar. Kombi temizliği esnasında cihazın temiz mi kirli mi olduğunu görebiliyoruz.  Gerekli değilse petek temizliği yaptırmıyoruz. Su kaçağı, gaz kaçağı gibi konularda dikkatli olunmalı” dedi.