Asgari ücret, memur ve emekli ücretlerine yapılan zamların ardından tüketim ürünlerine de yansımaya başladı

Yeni yılla birlikte iğneden ipliğe her şeye yansıyan zam furyası Balıkesir’deki esnaf tarifelerine de yansımaya başladı. Yeni yılın ilk zam haberi sofraların vazgeçilmesi ekmekten geldi.  Balıkesir Fırıncılar Odası’nın girişimiyle 210 gramı 7.5 liradan satılan ekmek 200 gramı 8 liraya yükseldi. Üretim girdi maliyetlerinden ve asgari ücretteki artıştan sonra Balıkesir Lokantacılar Odası da yemek tarifelerine zam yaptı. Çorbalar 60-70 lira, sebze yemekleri 60-80 lira ve et yemekleri 150 lira bandına yükseldi. Kuaför ve berber esnafı da yeni yılla birlikte tarifelerinde artış için esnaf odalarına taleplerini sunarken bir zam hazırlığı da Kahveciler Odası’nda geldi. Geçtiğimiz yıl çay satış tarifesinde taban fiyatı 7 lira olarak belirleyen Balıkesir Kahveciler Odası, üretim girdilerindeki zamlardan dolayı çayı 10 liraya yükseltmek için çalışmalara başlattı. 

2023 YILINDA 143 AÇILIŞ 270 KAPANIŞ GERÇEKLEŞTİ

2023 yılının esnaf için zor geçtiğine ifade eden Balıkesir Kahveciler Odası Başkanı Bülent Bilir, “Sene başında yaşadığımız deprem felaketi ve sonrasındaki ekonomik sıkıntılar en çok esnafımızı etkiledi. Bizim meslek grubu sıcak paranın en çok kullanıldığı alan. İnsanlarda para olduğunda kahvehanelerden, çay ocaklarından çay içiyor, esnafımızın eline para geçiyor. Geçtiğimiz yıl 143 açılış 270 kapanış gerçekleşti. Bizde genelde işyeri kapanması gibi bir durum yok, el değiştirme olayı var. Geçtiğimiz sene EYT çıktı, bu yasadan faydalanıp emekli olanlar işletmelerini devrettiler. Ya da kendi emekli olduğu için işletmelerini aile fertlerinden başkalarının üzerine yaptılar. Ekonomik anlamda beklentileri de karşılamadı. Çünkü sıkıntılı bir dönem geçirdik” dedi.

“İŞÇİ, MEMUR, ÇİFTÇİ KAZANACAK Kİ

ESNAFIMIZ DA KAZANSIN”

Yeni yılla birlikte sıkıntıların son bulmasını dilediklerini ifade eden Bilir, “2024 yılından beklentimiz geçen yılki sıkıntıları yaşanmamak. Asgari ücretliye, emekliye, memura verilecek zamlarla ancak biz böyle rahatlarız. İşçi kazanacak, memur kazanacak, çiftçi kazanacak ki bizim esnafımız da kazansın. Örneğin çiftçinin eline para geçtiği dönemde kentteki tüm esnafların işlerine olumlu yansıyor. Köylü para kazandığında bu para hemen piyasaya çıkıyor. Hızlı bir sirkülasyon oluşuyor. Geçen yıl bu böyle değildi. Kuraklıktan dolayı çiftçi kazanamayınca esnafta kazanamadı” dedi.  

“ÇAY 10 LİRA OLMALI”

Yeni tarife hazırlığına yönelik çalışmalara başladıklarını ifade eden Balıkesir Kahveciler Odası Başkanı Bülent Bilir, “ Yeni yıl olunca tarifelerle ilgili bizim de çalışmalarımız var. Biraz bir şeylerin oturmasını bekliyoruz. Şu anda 7 lira çay. Kent merkezinde esnaf arkadaşlarımız bu tarifeye uyuyor. Bizde her şey oturduktan sonra bir karar vereceğiz. Gerekli gördüğümüz de de fiyatta güncelleme yapacağız. Çaya, şekere üretim girdilerine zamları görelim. Asgari ücretler arttı, çalışanların yevmiyeleri arttı. Bunların hepsi maliyete yansıyor. Gerekiyorsa da bir artış talebinde bulanacağız. Çay 10 lira olmalı. Çünkü her ay tarifeye zam yapamayacağımız için 10 lira olmalı. Biz isteriz ki bu tarife hiç değişmesin. Fiyat artışları yavaş gider. Tekrar fiyat artışları olmaz. Bu tarife bize 1 yıl, 1.5 yıl götürür. Ama önümüzü göremiyoruz. 6 ay sonra yine bakarız eğer ihtiyaç varsa yeniden artış olabilir. Yılbaşı itibariyle ekmeğe zam geldi. Gerekli miydi gerekliydi. Biz yerel esnafız. Zincir işletmelere göre en uygun yine biziz. Şu anda piyasaya bakarsanız 7 liranın altında bir şey bulamazsınız. Bizim gördüğümüz bir şey varsa uyarırız” dedi.