KAZANAN VATANDAŞ OLDU

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin 2016 yılında su kullanımı olmayan hanelerden çöp parası alınmamasına yönelik aldığı karara rağmen CHP’li belediyeler dört yıldır bu kararın iptali için mücadele ediyor. Kasım ayındaki toplantıda CHP’li belediyelerin kullanılmayan hanelerden de çöp toplama ücreti alınsın teklifi AK Parti grubuna takıldı. AK Parti Grup Sözcüsü Mehmet Birol Şahin,  aldıkları kararla her yıl 15 milyon lira Balıkesirlilerin cebinde kaldığını belirtti.

 

 

 

Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı toplantısına 2016 yılında alınan ‘Boş hanelerden çöp ücreti alınmasın’ kararına rağmen boş hanelerden katı atık toplama ücreti alınsın teklifiyle gelen CHP’li belediyeler, AK Parti engeline takıldı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Kirleten öder’ mantığıyla hayata geçirdiği uygulamayla evini kullanmayan binlerce kişi çöp parası ödemekten kurtulurken, yılda 15 milyon lira vatandaşın cebinde kaldı.  CHP’li belediyeler dört yıldır bu kararın iptali için Büyükşehir Belediye Meclisi’ne teklifte bulunduğunu kaydeden AK Parti Grup Sözcüsü Mehmet Birol Şahin, vatandaşın menfaati doğrultusunda bu karara karşı çıktıklarını söyledi.

 

“KİRLETEN ÖDER, KİRLETMEYENDEN ÜCRET ALINMAZ”

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin çöp ücreti alınmasında ‘Kirleten öder’ mantığıyla hareket ettiklerini vurgulayan AK Parti Grup Sözcüsü Mehmet Birol Şahin, “Katı atık ücretleri su faturalarının içerisinde yer alan bir tutar. İlçe belediyeleri yıl içerisinde çöp toplamak için harcadığı parayı vatandaşlardan tahsil ediyor. İlçe belediyeleri çöpleri bedava toplamıyor katı atık ücretini su faturaları yoluyla tahsil ediyor. Bunun ilgili yasa maddesi diyor ki; katı atık ücreti kirleten öder esasına göre tahsil edilir. Bizim çevre hukukunun temel kaidesi budur. İlçe belediyeleri katı atık ücretlerini belirliyor, Büyükşehir Belediyesi’ne bu tarifeyi gönderiyor, Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçtiği takdirde BASKİ bu tutarı tahsil ediyor. 2015 yılına kadar katı atık ücreti aylık olarak su faturasına yatırılıyordu. O dönem bazı şikayetler gelmeye başladı. Evinde oturmayan kişilere gelen su faturalarında su tüketimi sıfır ama altında katı atık bedeli var. Vatandaşlar da ben su tüketmediğim halde bana su faturası geliyor diye şikayette bulunuyorlardı. Ben o dönem Tarife Komisyonu Başkanıydım ve o dönemde Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur’du. Başkana da izah edip ‘Kirleten öden’ mantığıyla komisyonda su tüketimi yapmayan hanelerden katı atık toplama ücreti alınmaması yönünde karar aldık. Bir konutta susuz yaşam mümkün değildir. Su tüketimi olmayan hanelerde insan yaşamıyordur ve dolayısıyla çöp çıkmıyordur. İlçe belediyeleri kapalı konuttan katı atık toplama ücreti almamalıdır yasa gereği. Kapalı bir konut tespiti içinde su faturası garanti bir yöntemdir. Uzun bir gerekçe yazıp eğer bir konutta su tüketilmiyorsa o hanede çöp üretilmiyordur ve kapalı konutlardan katı atık toplama ücreti alınmamasına yönelik karar aldık” dedi.

 

CHP’Lİ BELEDİYELER KARARIN İPTALİ İÇİN DAVA AÇTI

Boş hanelerden katı atık ücreti alınmamasına yönelik karar aldıkları ilk yıl 11 milyon liranın vatandaşın cebinde kaldığına dikkat çeken AK Parti Grup Sözcüsü Mehmet Birol Şahin, “ 1 Ocak 2016 yılından itibaren bu karar uygulanmaya başlandı. 2015 yılında hiç su tüketmemiş faturalarda 20 ilçede alınan tutar 11 milyon liraydı. Bizim bu kararımızla Balıkesir’in 20 ilçesinde 11 milyon para vatandaşın cebine kaldı.  O dönem CHP’li Edremit, Erdek ve Ayvalık belediyeleri dava açtı Balıkesir İdare Mahkemesine. Mahkeme bizim komisyonda yazdığımız gerekçeyi aynen kabul etti. Kirleten öder mantığı doğrudur, kirleten çöp faturası öder dedi. Bizim kararımızı onayladı. CHP’li üç belediyenin açtığı davayı ret etti. Danıştay’dan geçti ve bu karar kesinleşti” dedi.

 

 

CHP’NİN GÖZÜ VATANDAŞIN CEBİNDE

Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2016 yılında aldığı karar ve kesinleşmiş mahkeme kararına rağmen CHP’li belediyelerin boş hanelerden de çöp ücreti alınmasına yönelik ilçe belediyelerinden aldığı kararı Büyükşehir Belediye Meclisi’ne taşıdığını kaydeden Şahin, vatandaşın menfaatine olmayan bu kararı dört yıldır iptal ettiklerini dile getirdi. CHP’nin halkçı belediyecilik yaptıklarını iddia etmesine rağmen gözünü vatandaşın cebine diktiğini belirten Şahin, “ 2016 yılından itibaren bu yıl dördüncü yıl oldu. Her sene Kasım ayında bu konu Büyükşehir Belediye Meclisi’ne geliyor. Aynı CHP’li belediyeler yine 4 yılda olduğu gibi her yıl ilçe belediye meclislerinde boş hanelerden de katı atık toplama ücreti alınmasına yönelik karar alıyorlar, biz dört yıldır her seferinde Büyükşehir Belediye Meclisi’nde bu kararı iptal ediyoruz. Kapalı konutlardan katı atık ücreti alınmasın diyoruz, CHP dört yıldır ısrarla alınmasına yönelik ilçe belediyelerinde karar alıyor. Halbuki kesinleşmiş bir karar var, kesinleşmiş bir mahkeme kararı var. Üstelik bütün Türkiye’ye emsal oldu. 2020 yılı itibariyle bu kararımızla Balıkesir’in 20 ilçesinde 15 milyon para vatandaşımızın cebinde kalıyor. İlçe belediyelerinin aldığı bu kararı bizde onaylasak hiç çöpü olmayan hanelerde yaşayan vatandaşın cebinden 15 milyon lira para çıkacak. Mahkeme kararına rağmen CHP’nin bu inatlaşmasının bir anlamı yok” dedi.