1974 yılındaki Kıbrıs Barış Harekatı’nda gazilik unvanı almalarına rağmen madalyaları verilmeyen 245 gazi, 45 yıl aradan sonra gazilik madalyalarına kavuştu.  

 

1974 yılındaki Kıbrıs Barış Harekatı’na katılıp gazilik unvanı almasına rağmen madalya verilmeyen 245 gaziye, gazilik madalyaları 45 yıl sonra Öğretmenevi’nde düzenlenen törenle verildi. Madalya törenine; Vali Ersin Yazıcı,  Garnizon Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Kemal Turan, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı, İl Jandarma Komutanı Vekili Albay Veysel Fidan, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, Kara Astsubay Meslek Yüksek Okulu Komutanı Topçu Albay Yüksel Kolcu, Bakım Mühimmat Okulu ve Eğitim Komutanı Bakım Albay Mehmet Gücü, Balıkesir Merkez Komutanı Piyade Albay Evren Ünal, ilçe kaymakamları katıldı.  Törenin açılış konuşmasını yapan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Balıkesir Şube Başkanı Hulusi Karakuz, 45 yıl beklemelerine rağmen gazilik madalyalarını aldıkları için mutlu olduklarını ifade etti.

 

GURUR GÜNÜ

Törende madalya alanlar arasında Kıbrıs Barış Harekatı’nda kafasına isabet eden kurşunla 45 yıldır hayatına devam eden Mastermedia Grubu’na ait Yeni Gazetem ve Marmara Bölge Gazetelerinin imtiyaz sahibi Gazi Baran’ın babası Gazi Servet Baran’da vardı.

 

 

YAZICI: “HİÇBİR HAİNE BİR KARIŞ TOPRAĞIMIZ YOK”

Türk vatanından bir parça toprak almak isteyenlere karşı 82 milyonun şehit olmaya hazır olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Vali Ersin Yazıcı, hiçbir haine, yandaşa verilecek bir karış topraklarının olmadığını söyledi. Yazıcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:  “ 1974 yılında Kıbrıs’ta canını hiçe sayıp vatanımızın bir parçasını korumak adına hepiniz bu şerefli göreve iştigal ettiniz. Biraz hüzünlüyüm, biraz gecikme oldu. Keşke daha önce bu madalyalarınızı teslim edebilseydik. Bugün hain terör örgütünün hudut karakoluna yaptığı saldırıda ne yazık ki bir canımızı, bir fidanımızı kaybettik. Yarın Paşa Cami’nden yolcu edeceğiz. Uzman çavuşumuz vatanı hainlere bırakmamak için canını feda etti. Bugün şunu bir kez daha söylemek gerekiyor; bizim hiçbir haine, yandaşına, hain seviciye vereceğimiz bir karış toprağımız yok. Balıkesir’den şunu duyurmak isterim; bugün 40 yıl önce can siper vatanı savunan bu güzel insanlar, onların yakınları ihtiyaç olursa bugün de yurdu vatanı savunmak için cepheye gider. Bu büyük milletin, bu güzel insanların tarih boyunca kendinden yardım dileyen herkese ama herkese kucak aştı, el verdi. Bunu yaparken atalarımız dinine, diline, soyuna, mezhebine bakmadı. Türkiye Cumhuriyeti devletinden, Türk milletinden herhangi biri yardım istemişse insanlık adına bugün Suriyeli kardeşlerimize yaptığımız gibi hepsine yardım ederiz” dedi.

 

 

YAZICI: “İSTANBUL’DAN VAZGEÇMEYECEĞİZ”

Anadolu’da yaşamanın bedeli olduğunu ve Türk milletinin bu bedeli ödediğini kaydeden Yazıcı, “ Kim bu ülkeye diklenirse, haddini aşıp Türk yurdunda bir milimetre dahi toprak almaya kalkarsa, bize hainlik ederse, bizi bölmeye çalışırsa başta buradakiler olmaları üzere 82 milyonu şehit vermeden bir milimetre kare dahi bu topraklardan vermeyiz. İstiyoruz ki şehitlerimiz bitsin.  Ama Anadolu’da, bu topraklarda yaşamanın bedeli var. Biz Türk milleti olarak bu bedeli ödedik. Hala bu topraklarda gözü olanlar varsa gözünü çıkarmaya, haddini bildirmeye bu milletin gücü yeter. Biz bu yurttan vazgeçmeyeceğiz. Biz İstanbul’dan vazgeçmeyeceğiz. Dünya gözünü dikmiş İstanbul’u almak istiyor. Hatta daha Konsantinapolis diyorlar. Biz hiç kimseye teslim etmeyeceğiz”

 

YILMAZ: “KİMSE BU MİLLETİN ÜZERİNDE PLAN YAPMASIN

 

”Törende gazilere madalyalarını takdim eden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ise 82 milyonun vatanın koruması adına her türlü mücadeleyi vereceğini vurguladı. Yılmaz, “ Böyle güzel bir karede olmanın gururunu yaşıyorum. Allah herkese şehit olmayı nasip etmiyor, Allah herkese gazi olmayı nasip etmiyor. Bu milletin özelliklerinden biri şehit olma arzunun her bir bireyinin yaşamasıdır. Mücadele gerektiğinde de Milli Mücadele’de olduğu gibi kadınıyla, erkeğiyle, çocuğuyla her zaman mücadele etme özelliği taşır. Biz sizlerle gurur duyuyoruz, 82 milyon vatandaşımız bu salondaki gazilerimizin verdiği mücadeleyi verir. Yeter ki kimse bu milletin üstünde herhangi bir plan yapmasın. Bugün şehit haberini aldık. Uzman Çavuşumuza Allah’tan rahmet, ailesine sabır diliyorum.