Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

PAZARA SICAK HAVA ETKİSİ

Balıkesir Sebze ve Meyveciler Odası Başkanı Nurullah Bozkır, Ramazan ayıyla birlikte hareketlenen pazaryerlerinin nabzını tuttu. Geçtiğimiz yıla göre bu sene kış mevsiminin sıcak geçmesinin fiyat artışlarının önüne geçtiğini kaydeden Nurullah Bozkır, fiyatların da alım gücünü olumsuz etkilemediğini belirtti

Balıkesir Sebze ve Meyveciler

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte vatandaşlar sahur ve iftar sofraları için pazaryerlerinde akın ediyor. Marketlere göre daha taze ve uygun fiyata sebze-meyvenin yer aldığı pazaryerlerinde geçtiğimiz yıla göre normal fiyatlarda göze çarpıyor. Kışın mevsim ortalamasının üzerinde bir sıcaklıkta geçmesinde dolayı üretimin sekteye uğramadığını ve bunun da fiyatları olumsuz etkilemediğini dile getiren Balıkesir Sebze ve Meyveciler Odası Başkanı Nurullah Bozkır, fiyatların normal seviyelerde olduğunu belirtti. Geçtiğimiz yıla göre fiyatların bir nebze aşağıda seyrettiğini kaydeden Bozkır, “Pazar fiyatları geçtiğimiz yıla göre daha iyi durumda gidiyor. Bu sene kış sert geçmediğinden dolayı ve Antalya’da lodos yaşanmadığı için seralarda üretim devam etti. Bu sene üretimle ilgili bir sıkıntı yaşanmadı.  Kış ayı ilkbahar gibi geçmesinden dolayı fiyatlar çok şişmedi. Sadece enerji ve akaryakıt fiyatlarının artmasına bağlı maliyetler var. Ancak bazı şeyler de maliyettir” dedi.

“BİR PAKET SİGARA 55-60 LİRA SEBZEYE VERİLEN 20-30 LİRA FAZLA DEĞİL”

Ürünlerin fiyatlarının alınabilir seviyede olduğuna dikkat çeken Nurullah Bozkır, “Ortaya koyulan bir emek var. Bu sene domatesler 20 ile 40 lira arasında seyrediyor. Simav domatesler var onların kilosu 50 lira. Patlıcan 30 ile 50 lira arasında satılıyor. Soğan-patates gibi temel mutfak ürünleri uzun bir süredir kilosu 20 lira. Kıl biberde bir sıkıntı yaşandı onun da sebebi ihracatın fazla olması. Salatalığın kilosu yüksekti Antalya’da üretim başlayınca onun da fiyatında gerilemeler başladı. Önceki yıllardaki sıkıntı yok. Fiyatlar herkesin alışveriş yapabileceği seviyelerde. Yeşillikler çıkmaya başladı. Marul 15-20 lira, maydanoz 10 liradan satılıyor. Bir paket sigara 55-60 lira arasında satılıyor. Bir paket sigaraya göre 20-30 liralarda çok yüksek seviyeler değil. Bir çaya 10-15 lira para veriliyor. Her ürünün bir maliyeti var, bu kapsamda 20-30 lira arasında satılan sebze-meyve gayet normal.

BİGADİÇ’E KURULACAK SERALAR SEBZE FİYATLARINI UCUZLATIR

Balıkesir’de son dönemlerde jeotermal tarıma yönelik attığı adımların önümüzdeki yıllarda kente ve tüketicilere değer katacağını ifade eden Balıkesir Sebze ve Meyveciler Odası Başkanı Nurullah Bozkır, “ Bir aracın Antalya’dan Balıkesir’e gelmesi 15 bin lira. Yüksek bir nakliye bedeli var. Özellikle Bigadiç’e kurulacak olan Jeotermal seralarda üretilen sebzeler bölgemiz için çok önemli hale gelecek.  Domates, biber, patlıcan gibi  ürünler yetiştirilecek. Burada yetiştirilen sebzeler önce Balıkesir piyasasına sonra şehir dışına gidecek. Bu da sebze fiyatlarını daha uygun hale getirecektir. Antalya şu anda dünyanın gözbebeği durumunda. Rusya’ya Avrupa’ya ihracat yapıyor. Balıkesir’in jeotermal seraları üretime başlayınca Antalya seviyesinde bir il haline geleceğiz. Sadece Balıkesir değil, İzmir, Bursa, Çanakkale gibi şehirlere de sebze satışı yapacağız. Bizde oda olarak Bigadiç’te 2-3 dönümlük bir arsaya jeotermal sera kurmayı planlıyoruz” dedi.