Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

KÜÇÜKBAŞTA ARZ SIKINTISI FİYATLARA YANSIDI

Türkiye’de küçükbaş hayvan sayısı varlığı bakımından önde iller arasında yer alan Balıkesir’de kuzu karkas fiyatı 425-430 lirayı buldu. Artışın nedenin piyasada hayvan varlığının azalması olarak gösterildi

Türkiye’de küçükbaş hayvan sayısı

Balıkesir’in coğrafi işarete sahip kuzusunun son dönemlerde azalması küçükbaş karkas fiyatlarında hızlı yükselişe neden oldu.  Ramazan ayından önce 340-350 lira civarında kesimi yapılan kuzunun karkas kesim fiyatı 400 lirayı buldu. Son günlerde yaşanan hızlı fiyat artışının arkasında hayvan varlığı sayısındaki ve piyasadaki canlı hayvan kesiminin azalması gösteriliyor. Piyasadaki kuzu eti arzının az olmasının önüne geçilmesi gerektiğini ifade eden kasaplar, üreticilerin Kurban Bayramı için ellerindeki hayvanları besiye aldığı ve kesime getirmediğini belirtiliyor. Küçükbaş üreticiliği yapan İsmet Sarı, girdi maliyetlerinin artmasının yanı sıra kurbanlık yetiştiriciliğinin de başlamasının fiyatları olumsuz etkilediğini ifade etti.

“KÜÇÜKBAŞLAR KURBAN İÇİN BESİYE ALINIYOR”

Yem, enerji ve bakım maliyetlerine yansıyan artışların kuzu fiyatlarını paralel şekilde yükselişe geçirdiğini kaydeden Sarı, “Üretim şartlarının ağırlaşması üreticinin elindeki malı kestirirken fiyatların artmasına neden oluyor. Ancak bu fiyat artışları üreticinin çok kazandığı anlamına gelmiyor. Yeme, enerjiye yansıyan fiyat artışlarından dolayı üretici her ne kadar çok kazanıyormuş gibi gözükse de girdi maliyetlerinin de artmasından dolayı aynı seviyede cebine para giriyor. Kuzu fiyatlarındaki artışın bir başka sebebi de küçük üreticinin ellerindeki küçükbaşları mezbahaneye götürmek yerine kurbanlık için bakmasıdır. Fiyat artışının devam edeceği beklentisiyle küçükbaş hayvanlarını besiye alınmasıyla piyasada hayvan sıkıntısı yaşanıyor. Bu da doğal olarak fiyatlara yansıyor” dedi.   Ramazan ayı öncesinde 350-360 lira seviyelerinde seyreden dana karkas eti de 370 lirayı bulurken, yükselişin devam etmesinin beklendiği belirtildi.