Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, ‘Kuruma kolay başvuru yollarından bir tanesi de 18 yaşından küçük çocuklara başvuru imkânının yasada bize tanınması.

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, ‘Kuruma kolay başvuru yollarından bir tanesi de 18 yaşından küçük çocuklara başvuru imkânının yasada bize tanınması. Bununla ilgili sitemiz var ve çocuklardan çok güzel başvurular alıyoruz, bize yol gösteriyorlar’ dedi.
TBMM Dilekçe ve İnsan Hakları İnceleme Karma Komisyonu, Kamu Denetçiliği 2020 Raporu’nu görüşmek üzere toplandı. Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, komisyonda milletvekillerine sunum yaptı. Malkoç, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını benimseyen ve güvence altına alan, kişi haklarına saygılı bir idare anlayışını en üst düzeyde yerleştirmeye çalıştıklarını belirterek, ‘Hak arama kültürünün yaygınlaşmasına katkı sağlayarak, haklarının bilincinde olan bireylerin yetişmesine, alternatif uyuşmazlık yollarının etkin kullanılmasına ve toplumda da bu kültürün yaygınlaşmasına katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Kolay başvuru usulü, başvurunun ucuz veya ücretsiz olması, kısa sürede karar verilmesi. Kurumumuz kolay başvurulabilen bir kurum, kolay başvurunun önünde engeller varsa kaldırmaya çalıştık. Başvurulardan hiçbir ücret alınmıyor, başvuru ücreti, harç parası, pul parası, bilirkişi parası, şahit parası, tümünü kurumumuz karşılıyor. Ve şunu da memnuniyetle ifade edeyim ki kararlarımızın yüzde 99’undan fazlasını altı aylık kısa süre içerisinde yetiştiriyoruz. Bazen kurumlardan ek bilgi, belge istemek gerekiyor, bazen bilirkişi raporlarına ek rapor istemek gerekiyor. Burada da yüzde 1 oranında bir kayma olabiliyor. Ama bu durumda da hemen müracaatçıya, şikâyetçiye mektup gönderiyoruz, ‘Sizin kararınızı altı aylık süre içerisinde tamamlayamadık. Yasal haklarınızı kullanabilirsiniz’ diyoruz. Kuruma kolay başvuru yollarından bir tanesi de 18 yaşından küçük çocuklara başvuru imkânının yasada bize tanınması. Bununla ilgili sitemiz var ve çocuklardan çok güzel başvurular alıyoruz, bize yol gösteriyorlar’ dedi.
Malkoç şöyle konuştu:
‘Azerbaycan-Ermenistan savaşı devam ederken Ermenistan kendi ülkesi sınırlarından 200-250 kilometrelik füzeleri ateşleyerek sivil yerleşim yerlerini vurdu. Biz Kamu Denetçiliği Kurumu olarak Azerbaycan Ombudsmanı ile görüştük ve Azerbaycan’a gittik, savaş bölgelerini gezdik. Daha sonra Sayın Başkanımız Hakan Bey’in başkanlığında arkadaşlar da geldiler. Biz, bu savaş bölgesindeki gözlemlerimizi bir insan hakları raporu olarak hazırladık. Bunu İngilizce’ye de çevirerek bütün dünyaya, Birleşmiş Milletler, insan hakları savunucuları ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne gönderdik. Bu süreç içerisinde yine Türkiye’nin salgınla, Covid-19’la ilgili mücadelesini raporlaştırdık. Bu rapor 4 bölümden oluşuyor. Salgına karşı sağlıkta alınan tedbirler, ekonomik ve sosyal olarak alınan tedbirler, idari olarak alınan tedbirler ve bunun yanında hangi tedbirlerin ilaveten alınması gerekir, bunu da yine kurumdaki arkadaşlarla hazırladık ve İngilizce basarak bunu bütün dünyaya gönderdik. Başta tabii Türkiye’de bulunan yabancı büyükelçilere. Bu iki rapordan dolayı da çok memnuniyet verici dönüşler aldık.’