Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

SÜTÜN FİYATI İKİ AYDA BİR GÜNCELLENSİN

Balıkesir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, Balıkesir’in sektördeki konumu ve süt fiyatlarının son durumuna yönelik Çiftçi TV’de yayınlanan ‘Bereketli Şehirler’ programında açıklamalarda bulundu.

Balıkesir Damızlık Sığır Yetiştiricileri

Balıkesir’in süt üretiminde Türkiye’de üçüncü sırada yer aldığını ifade eden Hasan Çetin, son dönemlerde genç çiftçilerin sektörden uzaklaşmasına karşın kentin et ve süt üretiminde ön sıralarda geldiğini belirtti. 1 Mayıs itibariyle sütün fiyatının 14,65 lira olacağını kaydeden Hasan Çetin, girdi maliyetleri ve enflasyon artışı nedeniyle bu tutarın da yeterli olmadığını belirtti. Çetin, “Süt fiyatlarının daha çok kazandırması adına bir şeyler yapılmalı. 1 Mayıs itibariyle süt 14,65 TL olacak. Maalesef bu rakam da yeterli değil. İstikrar istiyoruz. Dünyada yem- süt paritesi var. Artık Türkiye’de bu parite takip edilmediği için biz iki ayda bir süt fiyatları güncellensin istiyoruz. Bazen bir dört- beş ay, bir yıl süt fiyatları aynı oluyor. Bu insanların dayanma gücü kalmıyor. Yediğimiz ekmeğin bile fiyatı sene içerisinde üç kez, beş kez değişiyor. Yem fiyatları değişiyor, kaba yem fiyatı değişiyor, enerji maliyetleri değişiyor. Bu süreçte sütün fiyatı sabit tutulması imkansızdır” dedi.

“AİLE İŞLETMELERİNE POZİTİF AYRIMCILIK YAPILSIN”

Hayvancılıkla uğraşan aile işletmelerine pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini ifade eden Hasan Çetin, “Aile işletmelerine pozitif ayrımcılık yapmak durumundayız çünkü ülkemizin gerçeği bu.  20 başa sahip aile tipi üretim tesisleri ülkemiz için büyük öneme sahip. Burada destekleme modeliyle onlara pozitif ayrımcılık olacağı söylendi ama şu anda net bir şey yok. Bunun bir an önce hızlı şekilde verilmeli. Süt destekleri çok komik kaldı. 50 kuruş çok komik bir tutar. 50 kuruşla bir şey alınmıyor. Diğer illere göre pazarlara yakınız, sütümüz çok kaliteli. Pazarlama sıkıntısı yaşamıyoruz. Kaliteli sütün fiyatı iyi olsun istiyoruz.”