Çiftçinin ürettiği ürünü değerinin altında satmasında dolayı tarımsal üretimde yaşanan soruna dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası eski Başkanı İbrahim Akbıyık, domates, biber, karpuz gibi birçok üründe yaşanan sıkıntıdan dolayı çiftçilerin üretmekten vazgeçtiğini belirtti.
Çiftçilerin ürettiği üründen para kazanabilmesi için piyasanın fiyat baskısına maruz kalmaması gerektiğini belirten İbrahim Akbıyık, üretici kooperatifleri kurulması gerektiğini ifade etti.
Akbıyık, “Yaz aylarında domates alımı maliyetinin altında olduğu için tarlada kaldı. Aynı şekilde biber, karpuz gibi birçok tarımsal ürün bu sorundan dolayı üreticisinin maliyetlerini karşılayamamasına neden oldu. Yaz aylarında 3 liraya satılan domates salça fabrikalarında salça haline getirilip bugün tüketicinin önüne yüksek fiyatlarda konuluyor. Burada kaybeden hem üretici hem tüketici oldu.
Kazanan ise aracılar oldu. Üreticinin tarladan kopmaması için bu sistemin değişmesi lazım. Bunun çaresi de planlı üretimin ışığında mahsul üretilip, üretici kooperatiflerinin kurulmasını teşvik etmektir” dedi.
KASIM AYINDA YAPILMASI GEREKEN EKİMLER ARALIK’TA YAPILIYOR
Bu sene yağışların istenilen seviyede olmamasından dolayı ekimlerin geciktiğine dikkat çeken İbrahim Akbıyık, “Ekim ayında yağmurların olmaması ve kasım ayının da kurak geçmesinden dolayı tarla ekimleri aralık ayında yapılmaya başlandı. Maalesef iklimlerin değişmesi nedeniyle ekim tarihleri de değişti.
Toprak su tuttuktan sonra ekim yapıldığı için kasım ayında da yağmurlar istenilen düzeyde olmadığı için Balıkesir’de ekimler gerçekleştirilemedi. Aralık ayında havaların kasım ayındaki gibi gitmesinden dolayı şu anda geçen bir süreç yok.
Hava şartları iyi gittiği müddetçe aralık ayı içerisinde de tarla ekimleri yapılabilir. Eğer don ve kar gibi şartlar oluşursa yeni çimlenmeye başlayan tahıl çimlerini olumsuz etkileyebilir. Şu anda hava durumuna baktığımızda önümüzdeki günler için böyle bir risk yok” dedi.