Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

AKADEMİSYENDEN YENİLİKÇİ ÇALIŞMA

Balıkesir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Tuğçe Yaren, yenilikçi bir çalışmaya imza attı

Balıkesir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr.

BAÜN Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Tuğçe Yaren ve Kocaeli Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü akademisyenlerinden Doç. Dr. Selçuk Kizir tarafından ortaya koyulan “Real-time Nonlinear Model Predictive Control of a Robotic Arm Using Spatial Operator Algebra Theory” başlıklı çalışma, uluslararası dergi sıralamalarında en üst dilimlerden olan Q2 ölçeğindeki “Journal of Field Robotics” dergisinde yayımlandı.

Gelişmiş kontrol yöntemlerinden olan Doğrusal Olmayan Model Öngörülü Kontrol (Nonlinear Model Predictive Control – NMPC) ve modelleme yöntemlerinden Uzaysal Operatör Cebri (Spatial Operator Algebra – SOA) teorilerini birleştirerek, robot kol manipülatörlerinin daha hassas ve etkin bir şekilde kontrol edilmesini sağlayan yenilikçi bir kontrol metodolojisi ortaya koyan çalışma hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Tuğçe Yaren, yeni yöntemin özellikle otomasyon ve imalat endüstrilerinde robotların daha az hata ile daha karmaşık görevleri başarıyla yerine getirmesine olanak tanıdığını ifade etti.

robot kol sistemi üzerinde gerçekleştirilen kapsamlı deneylerin, bu yöntemin gerçek dünya koşullarında etkinliğini ve uygulanabilirliğini kanıtlar nitelik olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Tuğçe Yaren, yapılan testlerin, yöntemin robotik kollar üzerinde üstün performans ve güvenilir sonuçlar elde ettiğini gösterdiğini belirtti.

Robot teknolojilerindeki zorlu ortamlarda karmaşık işlemleri yerine getirme kapasitesini artırarak sanayi için yeni ve etkili çözümler sunmaya devam eden bu çalışma, robotik alanında bilgi birikimini genişletirken, pratik uygulamalara yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.