Balıkesir’de antikacılıkla uğraşan 80’e yakın kişinin olduğunu belirten Balıkesir Antikacılar Derneği Başkanı Nihat Yeşil, antikacıların ürünlerini sergileyebilecekleri bedesten alanı istediklerini söyledi.

 

 

 

Balıkesir Antikacılar Derneği Başkanı Nihat Yeşil,  antikacıların bir arada toplanacağı bir bedesten alanına ihtiyaçlarının olduğunu söyledi. Balıkesir’de 80’e yakın antikacılık işiyle uğraşan kişinin bulunduğunu kaydeden Yeşil, antikacılığın özel bir uğraş olduğunu belirtti.  Yeşil, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Biz tarihi anlamı olan objeleri topluyoruz, çer çöp toplamıyoruz. Bizde otantik, görsel ürünler tercih ediliyor. Bundan önceki yıllarda Osmanlı’ya ait çok ürün çıkıyordu artık o ürünlerde kalmadı. Cumhuriyet’in 40’lı, 50’li, 60’lı, 70’li yılları ürünleri tercih ediliyor. Tadilat ve restorasyon yapılıyor bazı ürünlere ama bizde yok. Sağlam alıp sağlam vermeye gayret ediyoruz. Elektronik ürünlerde yine aynı şekilde çalışır olması gerekir” dedi.

 

MUHTEŞEM YÜZYIL VE KUTU’L AMARE

DİZİLERİNE ÜRÜN VERDİM

 

Antikaları ilgililerinin yanı sıra dönem dizileri ve filmlere de verdiklerini belirten Balıkesir Antikacılar Derneği Başkanı Nihat Yeşil, Muhteşem Yüzyıl, Kutu’l Amare gibi dizilere ürün verdiğini söyledi. Yeşil, “ Dönem dizilerine yönelik çalışıyoruz. Son olarak Muhteşem Yüzyıl dizisi sonrasında Hürrem yüzüğü satışında bir patlama olmuştu. Sonrasında gümüş kemerlere ilgi arttı. Diğer dizilerde pikap çalar, gramofon, radyolar patladı. Önümüzdeki eylül ayı itibariyle yeni diziler başlayınca döneme ait ürünler için diziciler bize gelmeye başlar. 1. Dünya Savaşı’na ait Osmanlı’nın son yıllarına ait ürünler topluyorlar. Ben Muhteşem Yüzyıl dizisine ürün verdim, Tatar Ramazan dizisine ürün verdim. Kutu’l Amare dizisine ürün verdim. Ben ürünleri satıyorum. Balıkesir’den çok ürün gitti” dedi.

 

YEREL YÖNETİMDEN TALEPLERİ VAR

Balıkesir’deki antikacılar olarak yerel yönetimlerden bedesten talebinde bulunduklarını belirten Yeşil, “Balıkesir’de resmi olarak 30 kişi bu işle uğraşıyor. Resmi olmayan da 40-50 kişi var. Bunları toparlamaya çalışıyoruz. Bir takım etkinlikler düzenlemek istiyoruz. Fuarlar düzenlemek istiyoruz. Daha önce gittik belediyeden yer istedik. Sonra bu yeri kapattık. Biz bedesten istiyoruz. Bunu Zekai Kafaoğlu döneminde iletmiştik ancak sonrasında devamı gelmedi. Antikacıların bir arada toplanacağı ve halkında gezebileceği bir bedestene ihtiyacımız var” dedi.