Osmanlı’nın son kalesi Anadolu’da kurtuluş ateşinin yakıldığı gün. Emperyalizmin kanlı emellerine dur denildiği gün. Çöküşün sona erdiği, tekrar dirilişin başladığı gün. Anadolu’nun gerçek sahiplerinin ; yedi düvele ve yerli işbirlikçilerine, isyan ettiği gün. İngiliz gemilerini görünce “Geldikleri gibi giderler.” Diyenlerin iradeyi ele aldıkları gün. Samsun limanından doğan güneşin bütün yurdu aydınlattığı gün. 19 Mayıs 1919.

Samsun limanına çıkan ve elindeki kurtuluş meşalesiyle karanlıklara dalmış Anadolu’yu yeniden aydınlatan Mustafa Kemal “Milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.” diyerek Türk Milleti’nin ayaklanmasını sağlamıştır.

Avrupa’nın ovalarından, Balkanların verimli topraklarından, Arabistan’ın çöllerinden her türlü ihanetlerle sürülen Bozkurt, Anadolu’nun bozkırlarında yeni bir hamle yapmak için hazırlık yapmaktadır. Tek güvencesi milletidir.

Yaralı, yorgun, bitkin, elinden her türlü imkanları alınmış, başkenti teslim olmuş milleti. İnanmayanlar çoktur. Hayalcilikle de suçlanır, ihanetle de. Ama o şunu söylemektedir: “Arkadaşlar! Gidip, Toros Dağları’na bakınız, eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa, şunu çok iyi biliniz ki bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla bizi yenemez.”

Bu inancı doğrulayan emareler de vardı. İzmir’de, Aydın’da, Balıkesir’de, Maraş’ta, Antep’te, Erzurum’da ateşler yanıyordu. Bütün mesele bu ateşleri birleştirip düşmanın üzerine salmaktı. Millet bir lider arıyordu ve soruyordu:

“Vatanın bağrına düşman dayadı hançerini
Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini” (Namık Kemal)

Bu arayışa Mustafa Kemal Paşa şöyle cevap veriyordu:

“Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini
Bulunur kurtaracak bahtı kara maderini.”

Bunu söylerken dayandığı tek dayanak ise milletinin bağımsızlığından, sonunda ölümde olsa, vazgeçmeyeceği inancı idi.

Osmanlıyı kuran asli unsur olan Türkler; karakteri bağımsızlık olan iyi liderler bulunca ayakta kalmayı defalarca başarmışlardı. Yine başardılar. Anadolu bozkırlarının efendisi bozkurtlar bir kez daha haykırdılar “Ne mutlu Türk’üm diyene!”

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun.