Hükümet sebze fiyatlarındaki fahiş satışların önüne geçmek için İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde başlattığı tanzim satışları geçtiğimiz haftadan bu yana Balıkesir’de de uygulanmaya başlandı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından ilki Toplu Taşıma Merkezi’nde ikincisi de Burhaniye’de kurulan tanzim satış fiyatları halkı memnun etse de pazarcı esnafı bu uygulamaya büyük tepki gösterdi.

Balıkesir’deki sebze satış fiyatlarının İstanbul, Ankara gibi fahiş seviyelerde olmadığını belirten pazarcı esnafı, satışlarda gözle görülür bir düşüş yaşadıklarını söyledi. Sembol Medya olarak; tanzim satışları ve bunun pazara yansımalarını Bahçelievler Mahallesi’nde kurulan Çarşamba Pazarı’ndaki esnafla konuştuk.

PAZARCIYLA HALKI KARŞI KARŞIYA GETİRİYORLAR

Gültekin Aykoç(Pazarcı): Pazarlarda patates ve soğan satıyorum. Tanzim satışları bizim fiyatları etkilemedi çünkü bu ürünlerin bize geliş fiyatı belli. Tarladan çıkan ürünün sebze haline ve bize gelesiye kadar birçok masrafı var. Her aşamada ürünün üzerine konuluyor. Biz de burada fazla bir şey kazanmıyoruz. Bizi en çok üzen de bize terörist muamelesi yapılması. Tanzimde satılan ürünler zararına, maliyetinin altına satış yapılıyor. Tanzim satışları 2 liraya satılan patatesin tarladan çıkış fiyatı 1.5 lira. Balıkesir’de de satışlar başladıktan sonra işlerimiz gözle görülür şekilde düştü. Belediyenin amacı pazarcıyla zor duruma düşürüp halkla karşı karşıya getirmek mi? Balıkesir’deki Pazar fiyatları da büyükşehirlerdeki gibi değil.

ESNAFIMIZ EZİLMESİN

Mesut Kural(Pazarcı): Domates satışı yapıyorum. Tanzim satışları çıktıktan bu yana bizim işlerimizi olumsuz etkiledi. Şu anda domatesin kilosunu 3.5 liraya satıyorum, tanzimde satılan domatesin kilosu 3 lira. Tanzimde 3 liraya satılan domatesin kilosunu da 2 liraya satıyorum. Yani oradaki ürünün kalitesi düşük seviyede ve o ürün pazarda daha ucuz. Domatesin fiyatı her sene ocak-şubat ayında en yüksek seviyede olur. Onun da sebebi eylül-ekim aylarında seralara dikilen domatesin hasadı mart ayı gibi başlamasındandır. Önümüzdeki 10-15 gün içerisinde bugün ki fiyatlarda aşağı gelecektik. Bununda nedeni tanzim değil yeni ürünlerin piyasa çıkmasından dolayı olacaktır. Birde Balıkesir’deki Pazardaki fiyatlar İstanbul, Bursa gibi büyükşehirlerin Pazar fiyatlarından daha düşük seviyede. Balıkesir’de afaki fiyatlar yok. Her yerde açılabilir ancak Devletimiz bunları göz önüne almadan hepimizi terörist sayıyor. Esnafımızın ezilmesini istemiyoruz.

BALIKESİR’DE OLMAMALIYDI

Ramazan Cabal(Pazarcı): Bizim işlerimizi olumsuz etkiledi ve satışlarımız gözle görülür bir şekilde düştü.  Üretici; toprağını işliyor, tohumunu ekiyor, gübresidir, mazotudur, işçiliğidir derken ürünün bir maliyeti ortaya çıkıyor. Devlet bu maliyetleri ortadan kaldırarak tanzim satış noktalarında ürünleri satıyor. Tarlalar boş duruyor ve üretici üretmekten vazgeçtiği için sebze fiyatları bu seviyelerde. Üreticinin belini büken girdi maliyetlerini düşürsünler hem çiftçi kazansın hem üretici uygun fiyata ürün yesin. Tanzim satışların Balıkesir’de yapılmasını da ayrıca yanlış buluyorum. Balıkesir’deki fiyatlar İstanbul’daki gibi yüksek seviyede değil. Buna rağmen bile bile zararına satış yapılıyor ve pazarcının işlerini sekteye uğratıyorlar”.

PAZARCI RAHATSIZ

Fatih Erdoğan(Pazarcı): Tanzim satış noktalarındaki ürünlerin ucuz olmasından dolayı bizim satışlarımız düştü. Tanzim noktalarında satılan ürünler tarladan çıkış fiyatının altında satılıyor.  Tanzimde 3.5 liralık patates 2 liraya satılıyor. Peki geride kalan 1.5 lira ne oluyor? Bu da milletin cebinden çıkıyor. Pazar esnafı bu gelişmelerden rahatsız. Sanki biz yüksek karlar elde ediyormuşuz gibi halkın önüne atılıyor. Ben bir kilo patatesten 25 kuruş kazanıyorum ama devlet bunu 1.5 lira zararına satıyor.  Esnafın mağdur edilmemesi için bir şeyler yapılması gerekir” dedi.

Yorumlar
Yorum Yazmak İçin Tıkla


Yorum yapın

ÖNEMLİ: Haberlere yapılan yorumlardan kesinlikle https://gazetekspres.com/ sorumlu tutulamaz. Küfür, hakaret veya ahlak dışı kelimeler içeren yorumların ip adresleri güvenlik açısından kayıt altına alınmaktadır. (IP ADRESİNİZ: 89.252.187.71)