Yazar Behiç İstanbulluoğlu, Osmanlı’dan günümüze kadar gerçekleşen ayaklanma ve askeri darbeleri kapsayan 23 olayın yer aldığı Mat adlı kitabının tanıtımını gerçekleştirdi.

Yazar Behiç İstanbulluoğlu, Osmanlı’dan günümüze şehzade ayaklanmaları taht kavgaları ve cumhuriyet dönemi askeri darbelerini kapsayan 23 olayın yer aldığı üçüncü kitabı Mat’ın tanıtımı SMMMO Konferans Salonu’nda gerçekleştirdi. Şeyh Bedrettin’den 15 Temmuz’a kadar olan olaylara mercek tutan İstanbulluoğlu’nun yeni kitabının tanıtımına okurlar yoğun ilgi gösterdi. Son kitabı Mat’ın Türkiye’nin demokrasi tarihini inceleyen bir kitap olduğunu dile getiren Yazar Behiç İstanbulluoğlu, “ Mat, ülkemizin demokrasi tarihini inceleyen, en önemlisi de neden demokratikleşemiyoruz, demokrasiyi neden içselleştiremiyoruz sorularına yanıt arayan bir kitap. Kitabı okuyanlar da haklı olduğumu görecekler. Benim bu kitabımda ve diğer kitaplarımda sayfa düzenlemesini, kapak düzenlemesini yapan değerli arkadaşım Tufan İleri’ye çok teşekkür ediyorum. Kitap yazarken en çok zorlandığım konu dil bilgisi kurallarıydı. Bu konuda çok büyük katkısını ve desteğini gördüğüm, kitabın editörlüğünü yapan Mehmet Akkayalı hocama da çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

NEDEN DEMOKRASİYİ İÇSELLEŞTİREMİYORUZ?

Kitabın içeriğiyle ilgili de bilgi veren İstanbulluoğlu, “ İsveç’te 200 yıldır darbe yapılmadığını öğrendiğimde çok şaşırmıştım. Bizde her 10 yılda bir darbe yapıldığını duyan bir İsveçli de mutlaka küçük dilini yutmuştur. Soru şu: Neden demokrasiye içselleştiremiyoruz? İleri demokrasi dediğimiz Batı ülkeleri demokrasiyi içselleştirip geliştirirken biz neden içselleştiremiyoruz. Müslüman Doğu neden demokrasiye geçemiyor? Siyasal İslamcıların söylediği gibi Müslümanlıkla demokrasiyi bir arada olmaz da ondan mı? Asker millet oluşumuzdan mı? Bir Türk dünyaya bedeldir dilecek kadar kendimizi üstün görüşümüzden mi? Ya da hepsi birden mi? Darbe ve demokrasiye geceyle gündüz, savaşla barış, emekli sermaye gibi toplumsal yaşamın şeklini belirleyen birbirine zıt; ama biri diğerinden türeyen kavram. Zıtların birlikteliği. Darba varsa; hak, hukuk, eşitlik, özgürlük kısıtlanır ama haksızlığa, eşitsizliğe, adaletsizliğe, baskılara karşı mücadele olmaz. Demokrasi darbenin içinde, barış savaşın küllerinde, özgürlük esaretin koyu karanlığından devinerek fışkırır. İnsanlık tarihi yazanlar; insanlık tarihi sınıf mücadeleleri tarihidir demişler” dedi. Şehzade savaşları, darbeler ve demokrasi tarihimizi araştırırken gördüm ki; tarihimiz geri kalmışlığımızın nedeni olan oldukça çok hikayelerle dolu. Şeyh Bedrettin’den, 15 Temmuz’a gelen 600 yıllık süreci 4 bölümde toplam 13 şehzade ayaklanması ve 10 darbe süreciyle anlatmaya çalıştım” dedi.