Kurban Bayramı için geri sayıma geçilirken Balıkesir’deki bıçakçılarda hareketlilik yaşanıyor. Bıçak satışları geçtiğimiz yılları aratırken fiyatlarda yaşanan artışlardan dolayı vatandaşlar eski bıçaklarını bilemeyi tercih ediyor

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Balıkesir’de kıyafet, ikramlık ve kurban kesim malzemeleri satışlarında hareketlilik yaşanırken, en çok ziyaret edilen dükkanların başında bıçakçılar geliyor. Kurbanlık hayvanın kesiminden, soyulup, parçalanmasına kadar birçok işlevi gören bıçak, satır, çengel gibi ürünlerin satıldığı bıçakçılar, ürün satışının yanı sıra bileme işlemiyle eski bıçakların keskinleştirilip, kurbana hazırlanmasını sağlıyor. Son dönemdeki fiyat artışlarından dolayı bıçak satışlarının geçtiğimiz yıla göre düşüş yaşadığını ifade eden bıçak satıcısı Hakan Şahin, “Bıçak fiyatları son dönemlerde yükselince satışların düşmesine neden oldu. Şu anda bayrama birkaç gün kalmasına karşın bıçak satışlarımız geçtiğimiz yıllardaki gibi değil. Vatandaşlar önceden ellerinde bıçak olmasına rağmen kurban bayramlarında ekstradan yeni bıçak alırdı. Şimdi ekstra bıçak almayı bırakın ihtiyaç olmasına rağmen eski bıçaklarını bileme işleminden geçiriyor. Bıçak fiyatları neredeyse yüzde 100 artış yaşandı. Kurban alışverişinde birçok masraf olduğundan dolayı vatandaş en kolay yeni bıçak almaktan kısıyor ve eski bıçaklarını biletiyor. 250 liraya bıçak satarken bileme 15 lira. Evdeki 3 bıçağını getirse 45 lira yapıyor. Yeni bıçağın yüzde 20 maliyetine keskin ve kurban iş görecek bir bıçak elde ediyor. Bıçakların yanı sıra satır ve etleri asmak için çengelde satıyoruz. Satırlar ise 150 liradan başlıyor 350 liraya kadar gidiyor.  

BİLEME İŞLERİ ARTTI

Bıçak bileme işlerinde yoğunluk yaşandığını ifade eden Şahin, “ ‘Son hafta yoğunluğumuz daha da artarak devam edecek. Vatandaşları bıçak biletme işini son güne bırakmaması bizim için de onlar için de iyi olur. Bıçak bilerken bıçağın suyunu kaçırmamaya yani bıçağı yakmamaya dikkat ediyoruz. Vatandaşlara da tavsiyemiz her önüne gelene bıçaklarını biletip yaktırmasınlar, işi ehil ustalara yaptırsınlar. Bıçağın keskin olması ve hayvana da eziyet çektirmemesi gerekiyor. Bıçak bilemeyi 15 liradan, satır ve nacakları ise 25 liradan yapıyoruz’ dedi.