Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Tesla’nın CEO’su Elon Musk’un canlı yayında uyuşturucu kullanması üzerine; elektrikli otobüsler, şarj istasyonları ve alt yapı dönüşümleriyle ilgili anlaşma yapmak için geçtiğimiz hafta gönderdiği davet mektubunu iptal ettiğini açıkladı. Açıklama, uluslararası medyanın gündemine de düştü. Büyükşehir’e, CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın’da tepki gösterdi

Elektrikli araç şirketi Tesla’nın CEO’su Elon Musk’ın, YouTube’tan canlı olarak yayınlanan Joe Rogan Experience adlı programda mariuhana  kullanmasına yönelik  bir tepki de Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nden geldi. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ve Balıkesir Toplu Taşıma AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Gürbüz, dünyanın en sakin şehirleri listesinde bulunan Türkiye’deki 14 şehirden biri olan Balıkesir’i sakin şehirler arasında daha da ön plana çıkarmak için Tesla’dan sipariş ettikleri 180 adet elektrikli otobüs alımını, Elon Musk’ın canlı yayında uyuşturucu madde kullanmasına tepki olarak iptal etti.

GÜRBÜZ: DAVETİ GERİ ÇEKTİK

Geçtiğimiz hafta  Elon Musk’a; otobüsler, şarj istasyonları ve alt yapı dönüşümleriyle birlikte Tesla açısından da ciddi büyüklüğe sahip bir anlaşma konusunda görüşmek üzere davet mektubu yolladıklarını belirten Gürbüz “Canlı yayında olumsuz örnek oluşturabilecek davranışını, uyuşturucuyla mücadele ve genç nesiller açısından kabul edilemez buluyoruz. Bu nedenle Tesla ile çalışma hedefimizden vazgeçiyoruz. Elon Musk’a yaptığımız daveti de geri çekiyoruz.” dedi.

ULUSLARARASI MEDYANIN GÜNDEMİNE OTURDU

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin, Tesla hamlesi; yerel ve ulusal medyanın dışında uluslararası medyanın da dikkatinden kaçmadı.  Sputnik News, AFP gibi uluslararası medya kuruluşları da haberi “Balıkesir Tesla’dan vazgeçti” başlığıyla dünyaya duyurdu.

Türkiye’nin rekabet gücünü artırmak ve Balıkesir’in dönüşümünü sağlamak amacıyla ‘sessiz şehir’ projelerini bir dünya markasıyla taçlandırmak istediklerini belirten Gürbüz “Ahlaki açıdan tasvip etmenin mümkün olmadığı bu davranış karşısında yerli ve milli markalar önceliğimiz olmak üzere ABD dışındaki farklı çözümleri devreye almak için harekete geçtik.” ifadelerini kullandı.

CHP’Lİ AKIN’DAN TEPKİ GELDİ

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin Tesla hamlesine, CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın’dan tepki geldi.

“NEDEN  YERLİ FİRMA DEĞİL DE TESLA?”

Akın, Balıkesir Toplu Taşıma AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Gürbüz’ün, Tesla’ya 180 adet elektrikli otobüs satın almak için verdikleri daveti iptal ettikleri açıklama hakkında “Sessiz Şehir Projesi düşüncede iyi bir proje ancak pratikte Balıkesir Büyükşehir Belediyesi daha baştan çuvallamış durumda. Daha en baştan 180 adet elektrikle çalışan otobüs alımı yapmak için ABD’li Tesla firmasına geçen hafta davette bulunanlara Ankara’da 2016 yılından bu yana yüzde yüz milli ve yerli üretilen elektrikli otobüsümüzün neden akıllarına gelmediğini sormak lazım.” dedi.

“MİLYARLARCA LİRAMIZ AMERİKA’YA GİDECEKTİ”

Elon Musk’ın uyuşturucu kullanan görüntülerini tasvip etmenin hiçbir şekilde mümkün olmadığını belirten CHP’li Akın “Bu tam bir skandaldır. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ni Tesla’ya geçen hafta verdikleri daveti iptal ettikleri için tebrik ediyorum. Ancak bu davet hiç verilmemeliydi. Elon Musk böyle bir yanlış davranışta bulunmasaydı milyarlarca liramız ABD’li firmaya gidecekti.”  dedi.

“BİZDE DE VAR! HATTA İHRAÇ EDİYORUZ”

Balıkesir’i dünyaya örnek olacak sessiz bir şehir yapmak için; yüzde yüz yerli ve milli elektrikli otobüs üreten sanayi ve teknolojinin Türkiye’de var olduğunu ifade eden Akın “Hatta ihraç bile ediyoruz. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi nasıl bir yanlışın içinde anlamak mümkün değil.” dedi.

ERDOĞAN BU İŞE NE DER?

Dövizin bu kadar yükseldiği bir dönemde, ABD ile yaşanan krize rağmen geçen hafta ABD’li şirket Tesla’ya yapılan davetin akıllarda soru işaretleri bıraktığını söyleyen Akın “AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan bu işe ne der? bu da sorulması gereken bir soru.” dedi.

MART 2019’U İŞARET ETTİ

Balıkesir’in yönetilemediğini belirten CHP’li Akın “Allah’ın izniyle Mart 2019’da bu yönetimi Balıkesirli hemşehrilerimizle birlikte değiştireceğiz.” dedi.